Εθνικός κήπος: Βόλτα στον καταπράσινο παράδεισο των Αθηναίων

671

Όλοι οι Αθηναίοι γνωρίζουμε την ύπαρξη του αλλά σπάνια τον επισκεπτόμαστε γιατί τον θεωρούμε… δεδομένο. Κι όμως αυτό το καταπράσινο διαμάντι – που συχνά προσπερνάμε- μπορεί να μας χαρίσει λίγες στιγμές χαλάρωσης χωρίς να χρειαστεί να ξενιτευτούμε.

Η ιστορία του

Η ιστορία του ξεκινάει από την Αρχαία Αθήνα. Στην αρχαιότητα, κομμάτι του κτήματος ήταν ο ιδιωτικός κήπος ενός εκ των διαδόχων του Αριστοτέλη. Του φιλόσοφου και βοτανολόγου Θεόφραστου. Ο κήπος ήταν ένα δώρο από το Δημήτριο το Φαληρέα στο δάσκαλό του.

Στα χρόνια του Οθωνα και της Αμαλίας, ο αρχιτέκτονας των ανακτόρων οριοθέτησε τον κήπο. Ο βασιλικός ή και κήπος της Αμαλίας οφείλει τη σπάνια ύπαρξή του στην Βασίλισσα Αμαλία. Το ενδιαφέρον της αλλά και του συζύγου της, για τον Κήπο ήταν τέτοιο που λέγεται ότι περνούσε τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα ασχολούμενη προσωπικά με την φροντίδα του. Επίσης φύτεψε η ίδια τις χαρακτηριστικές Ουασινγκτόνιες , ύψους 25μ. περίπου, που συναντά κανείς κατά την είσοδό του στον Κήπο, από την πύλη της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας.

Εκείνα τα χρόνια, ο κήπος ήταν ιδιωτικός. Δεν ήταν ανοιχτός για το κοινό. Αυτό γινόταν για λίγες ημέρες κάθε χρόνο, όταν η βασιλική οικογένεια απουσίαζε από τα ανάκτορα. Οταν η εποπτεία του πέρασε τον Γεώργιος τον Α’ δημιουργήθηκε μέσα στον κήπο ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Το 1927 άλλαξε η ξύλινη περίφραξή του με σιδερένια κάγκελα. Εκείνη τη χρονιά άλλαξε για πρώτη φορά ονομασία και από Βασιλικός Κήπος, έγινε Εθνικός Κήπος.Επέστρεψε στην αρχική του ονομασία το 1935, μαζί με την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου του Β’ και μετονομάστηκε και πάλι το 1974 σε Εθνικός Κήπος.

Ο κήπος σήμερα

Ο Κήπος είναι προσβάσιμος από επτά εισόδους. Από την κεντρική είσοδο στη Λεωφόρο Αμαλίας, από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις εισόδους στην οδό Ηρώδου Αττικού και από ακόμη δύο στην περιοχή του Ζαππείου πάρκου.

Στον Κήπο ζουν 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκουν σε 519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά, τα 102 είναι ελληνικά με τις κουτσουπιές, της πικροδάφνες και τις χαρουπιές να ξεχωρίζουν, ενώ άλλα προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου όπως οι Καζουαρίνες της Αυστραλίας ή οι κινέζικοι Αείλανθοι. Στα φυτά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του Κήπου, ανήκουν οι αιωνόβιες Αρίες, τα Οριζοντιόκλαδα και Ορθόκλαδα Κυπαρίσσια και οι Κανάριοι Φοίνικες.

Επίσης μέσα στον κήπο μπορεί να συναντήσει κανείς συνολικά έξι λιμνούλες στα νερά των οποίων πλατσουρίζουν οι γνωστές σε όλους… πάπιες. Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των Αθηναίων ανά τα χρόνια, ήταν το τάισμα τους, ειδικά των μικρών παιδιών.

Ένα από τα εκπληκτικά ευρήματα του Κήπου κατά τις ανασκαφές που έγιναν τον 19ο αιώνα, είναι το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο που ανακαλύφθηκε σε βάθος ενός μέτρου από το αίθριο μιας ρωμαϊκής έπαυλης και θα το συναντήσεις κοντά στην είσοδο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Αξιοθέατο που μαγνητίζει, όχι μόνο τους διεθνείς επισκέπτες του Κήπου, αλλά και τους ίδιους τους Αθηναίους, είναι το περίφημο ηλιακό ρολόι που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο. Η σκιά του δείκτη, ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δείχνει και τη σχετική ώρα και όλοι μπαίνουν στην περιπέτεια να μαντέψουν την ακριβή ώρα, χωρίς να κοιτάξουν το ρολόι ή το κινητό τους, ταξιδεύοντας έτσι για λίγο, νοερά, στο μακρινό παρελθόν.

Ο Κήπος διαθέτει επίσης φυτώριο, παιδική βιβλιοθήκη αλλά και ένα μικρό καφέ. Το φυτώριο είναι ένας χώρος όπου αναπτύσσονται τα φυτά που θα μεταφυτευθούν στον Κήπο και θεωρείται το πρώτο θερμοκήπιο που λειτούργησε στην χώρα. Το 1984 ιδρύθηκε η βιβλιοθήκη που έχει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Όταν ξεκίνησε, στα ράφια της είχε μόνο 1500 βιβλία, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 6000. Η είσοδος του παραδοσιακού καφενείου που λειτουργεί στον Κήπο, είναι από την Ηρώδου του Αττικού.

Στον Εθνικό Κήπο υπάρχουν και αρκετές προτομές επιφανών Ελλήνων, όπως του Σπυρίδωνα Σαμαρά και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που αποτελούν έργα γνωστών καλλιτεχνών.

Το Ζάππειο Μέγαρο, ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας και βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές.

Γυμναστείτε έξω στη φύση, χαρείτε το υπέροχο τοπίο, ταϊστε τις πάπιες, περπατήστε στα γραφικά μονοπάτια και πάρτε ανάσες οξυγόνου στο κέντρο της πόλης!

Πληροφορίες από discovergreece