Εσείς γνωρίζετε που βρίσκεται η “Σαχάρα” της Ελλάδας;

348

Ένα εξαιρετικά σπάνιο και απόκοσμο τοπίο δημιούργησε η φύση… Λήμνο!

Στα βόρεια του νησιού, 3 χιλιόμετρα πάνω απ’ το χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι, οι περίφημες Αμμοθίνες απλώνονται σε μία έκταση 70 περίπου στρεμμάτων περίπου, και κάθε καλοκαίρι προσελκύουν ολοένα και περισσότερους λάτρεις των αξιοπερίεργων της φύσης.

Οι χρυσαφένιοι αμμόλοφοι στις Αμμοθίνες δημιουργούν ένα εντυπωσιακό, μοναδικό και σπάνιο θέαμα, που δεν συναντιέται συχνά στην Ελλάδα.

Τι είναι οι Αμμοθίνες

Πρόκειται για αμμώδεις λόφους που υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές και οι οποίοι δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου στις ακτές. Η άμμος που υπάρχει στην ακτή παρασύρεται από τον άνεμο και την αντικαθιστά η άμμος που κύματα και ρεύματα φέρνουν στην παραλία. Μάλιστα, αποτελούν σημαντικούς αλλά και ευαίσθητους οικότοπους. Σε αυτές υπάρχουν φυτά και ζώα που είναι ανθεκτικά και προσαρμόζονται εύκολα στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Η Σαχάρα της Ελλάδας

Κάπως έτσι στη Λήμνο, όπως και στη Σαχάρα, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των χρυσαφένιων λόφων από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα με φόντο την καταγάλανη θάλασσα. Η ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα των Αμμοθινών, είναι κυρίως τα πανέμορφα λευκά κρινάκια της Λήμνου, ενώ περιμετρικά των ολόχρυσων αμμοθινών, υπάρχουν αμμόφιλη βλάστηση, λυγαριές, αγριοαχλαδιές, αστυφίδες, θυμάρι, πικροδάφνες και αγριελιές.

Πως θα πάτε

Για να προσεγγίσετε τις Αμμοθίνες Λήμνου θα ακολουθήσετε το δρόμο από το χωριό Κατάλακκο, στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, ενώ από κάποιο σημείο και μετά θα πρέπει να περπατήσετε για να φτάσετε στο σημείο. Ενημερωτικές πινακίδες θα σας πληροφορήσουν καταλλήλως.

Extra Tip: Στη διαδρομή θα βρείτε κιόσκια για να ξεκουραστείτε! Η «όαση» βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από εκεί και δεν είναι άλλη από την παραλία Γομάτι.