Ελατοχώρι: Απόδραση στον ορεινό παράδεισο της Πιερίας

465

Ένας παραδοσιακός οικισμός, με άγρια ορεινή ομορφιά και μυθική θέα στο βουνό των Θεών…

Ελατοχώρι… Iδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, είναι χτισμένο μέσα στο πράσινο και έχει μαγευτική θέα στον μυθικό Όλυμπο. Είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας, και ξεχωρίζει για την άγρια ορεινή φύση με τα πυκνά δάση.

Το χωριό είναι τοποθετημένο στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορέων και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων, ενώ απέχει 29 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Κατερίνη. Το Ελατοχώρι ορίζεται σήμερα από τον παλαιότερο και τον νεότερο οικισμό, που χτίστηκε σε χαμηλότερη τοποθεσία. Ο παλιός οικισμός, το Παλαιό Ελατοχώρι ονομαζόταν παλαιά Σκουτέρνα, ονομασία που αποδίδεται στα σκουτιά, δηλαδή τα υφάσματα. Το όνομά του ο παλαιός οικισμός τον πήρε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επειδή λειτουργούσε στον οικισμό εργαστήριο επεξεργασίας υφασμάτων. Εκείνη την περίοδο στον παλαιό οικισμό λειτουργούσαν αλευρόμυλοι και υπήρχε εκτεταμένο δίκτυο αρδευτικών έργων. Το 1928, το χωριό μετονομάστηκε σε Ελατούσα, ονομασία την οποία κράτησε μέχρι το 1940, όταν και έλαβε τη σημερινή του ονομασία, που αποδόθηκε από τα έλατα που συνθέτουν το τοπίο στην περιοχή. Στις 27 Ιανουαρίου του 1944 οι Γερμανοί κατέστρεψαν τον παλιό οικισμό.

Τι να δείτε/τι να κάνετε

Ο Καταρράκτης Κρεμαστός

Στα Πιέρια, στη διαδρομή προς Σαρακατσάνα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκεται ο υπέροχος καταρράκτης Κρεμαστός. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ορατός από το δρόμο. Σε κάποιο σημείο το νερό του καταρράκτη χάνεται μέσα στη γη, και μετά από κάποια απόσταση βγαίνει ξανά στην επιφάνεια. Το ορατό τμήμα της ροής του είναι 30μ. και άλλο τόσο το αθέατο. Το Χειμώνα αυξάνονται οι ποσότητες του νερού και έτσι ο καταρράχτης γίνεται ορατός από τη Ρητίνη. Έχει απέραντη θέα στη Ρητίνη, τη Βρία, τον κάμπο της Κατερίνης και τον Θερμαϊκό. Η περιοχή προσφέρεται για αναρρίχηση.

Το οροπέδιο Σαρακατσάνας

Πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό οροπέδιο, σε ύψος 1700 μ., με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Όλυμπο. Εκεί βρίσκεται το καταφύγιο του ΣΕΟ Κατερίνης. Από εκεί ξεκινούν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία, ορειβασία, καθώς και πολλές ορειβατικές διαδρομές.

Ο καταρράκτης Ρέμα Σωτήρη

Μόλις 4 χλμ από το Ελατοχώρι, στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται ο μικρός καταρράκτης “Ρέμα Σωτήρη”. Η εικόνα που σχηματίζει ο πανέμορφος αυτός καταρράκτης με τη γύρω βλάστηση είναι μοναδικής ομορφιάς.

Το Αϊ Νέρι (Αγιονέρι)

Στο εκπληκτικό φαράγγι του Ελατοχωρίου βρίσκεται το Άι Νέρι. Στο ξωκλήσι που υπάρχει εκεί ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος. Από την οροφή της μικρής σπηλιάς αναβλύζει νερό, που σύμφωνα με τους ντόπιους έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου

Βρίσκεται στον παλιό οικισμό του Ελατοχωρίου και χαρακτηρίζεται από ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός χτίστηκε από ένα σημαντικό ποσό που προοριζόταν ως λύτρα στους κλέφτες από τους Τούρκους και κατέληξε στα χέρια των Ελλήνων.

Λαογραφική Συλλογή

Στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Ελατοχωρίου φιλοξενείται ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού.

Το Αρχαίο Λατομείο (Σεντούκια)

 Ξεκινώντας από το χωριό Βρία,11 χλμ από το κέντρο του,  και διασχίζοντας το βουνό υπάρχει ένα μονοπάτι 800 περίπου μέτρων που οδηγεί στο Αρχαίο Λατομείο. Φτάνοντας εκεί, θα συναντήσετε ένα κομμάτι του βουνού που αποτελείται μόνο από μάρμαρο. Εκεί, υπάρχουν τεράστια λαξευμένα μάρμαρα άλλα ορθογώνια και άλλα κυλινδρικά που προκαλούν το εύλογο ερώτημα πως μεταφέρθηκαν τόσο τεράστιοι όγκοι και σε μια τόσο δύσβατη περιοχή.

Απόδραση στο χιονοδρομικό κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου το συναντάμε στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του, η οποία εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι.

Για τους λάτρεις των sports

Στην περιοχή του Ελατοχωρίου υπάρχουν πολλά ορειβατικά μονοπάτια μέσα από πυκνά δάση και μικρούς καταρράκτες, με υπέροχα χρώματα και μοναδική θέα,  προσφέροντας στους φυσιολάτρες μία μοναδική εμπειρία.

Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ενδιαφέρουσες περιηγητικές διαδρομές στην καταπράσινη ανόθευτη φύση των Πιερίων και στους γραφικούς οικισμούς τους, χειμερινά σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο και να απολαύσει τη μαγευτική θέα που προσφέρει η περιοχή.

Μπορεί να κυριαρχεί το σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, αλλά και το ποδήλατο στο βουνού είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς και οι διαδρομές με 4Χ4.

Τι να δοκιμάσετε

Στο Ελατοχώρι όπως και σε όλο τον νομό Πιερίας θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα. Ξεχωριστή είναι η παραδοσιακή μακεδονίτικη κουζίνα που διακρίνεται για τον ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος των κρεατικών και των τυροκομικών. Μην παραλείψετε να συνδυάσετε τα τοπικά εδέσματα με ντόπιο τσίπουρο, που παρασκευάζεται με πολύ αγάπη και μεράκι. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ποικιλία των εδεσμάτων, οι πίτες και η πρωινή μπουγάτσα.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες από φρούτα της περιοχής, αρωματικά φυτά, θεραπευτικά βότανα, και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και κάστανα.

Το Ελατοχώρι Πιερίας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς. Η μαγευτική θέα στον Όλυμπο και η καταπράσινη φύση θα σας ξετρελάνει!