Εκδρομή στην Πάτρα; Όλα όσα πρέπει να δεις μέσα σε ένα τριήμερο

160

Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Αποκαλείται πύλη της Ελλάδας προς τη δύση κυρίως λόγω του λιμανιού της που είναι κομβικό σημείο εμπορίου αλλά και αφετηρία μεγάλων πλοίων της γραμμής Ελλάδα- Ιταλία.

Αυτό που έδωσε ώθηση και αύρα ανάπτυξης στην πόλη της Πάτρας είναι η εύκολη πρόσβαση από την πρωτεύουσα μέσω του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού. Η πόλη συγκεντρώνει αρκετά σημαντική τουριστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ειδικά…τις Απόκριες! Το περίφημο καρναβάλι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο η εύκολη πρόσβαση την καθιστά έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για σύντομες εκδρομές της τελευταίας στιγμής. Αν ετοιμάζεστε για μία βόλτα στην όμορφη πόλη διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και οργανωθείτε!

Τι να δω/να κάνω στην Πάτρα

Πάτρα χωρίς μία βόλτα στις Σκάλες του Αγίου Νικολάου δεν γίνεται!

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της πόλης. Οι σκάλες αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο και ιστορικό μνημείο, καθώς πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Πάτρας. Αποτελούν ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Πάτρας, τόσο από την κορυφή τους με την όμορφη θέα που προσφέρουν προς το κέντρο της πόλης, τον Πατραϊκό και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και από την περιοχή κάτω από αυτές, απ’ όπου φαίνεται η θέση στην οποία δεσπόζουν, ή από κάποιο άλλο ενδιάμεσο σημείο τους. Αποτελούν δημοφιλή και πολυσύχναστο προορισμό, ντόπιων και επισκεπτών, που συρρέουν εκεί για βόλτα, αναψυχή και χαλάρωση.

Βόλτα στην Άνω Πόλη

Είναι χτισμένη περιμετρικά του κάστρου των Πατρών και συνδέεται με το Κέντρο της Πάτρας με τα περίφημα 192 σκαλιά της Αγίου Νικολάου. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, θαυμάστε τα όμορφα νεοκλασικά σπίτια, κάντε μια βόλτα στο πευκόφυτο Δασύλλιο δίπλα στο Φρούριο και απολαύστε τη μαγευτική θέα στην πόλη, στο λιμάνι, στη Γέφυρα και την Αιτωλοακαρνανία.

Στην Άνω Πόλη θα συναντήσετε στη συνέχεια και την εκκλησία του Παντοκράτορα χτισμένη το 900μ.χ, αλλά και το Χαμάμ της Πάτρας που χρονολογείται από το 1400 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε.

Στην Άνω Πόλη βρίσκονται, το Κάστρο και το Ρωμαϊκό Ωδείο.

Το μεσαιωνικό κάστρο της Πάτρας έχει ελεύθερη είσοδο και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 8:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Ώρα για λίγο πολιτισμό στο…Ρωμαϊκό Ωδείο

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο. Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης.

Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Ο Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα χρόνια του σωζόταν τμήματα του στον περίβολο σπιτιών. Το 1889 αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού που κατασκευαζόταν τότε, κατά τις εργασίες αυτές ανακαλύφθηκε το Ωδείο.

Από το 1959 έως το 1963  έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του. Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις.

Νιώστε τον παλμό της πόλης στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου

Είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης. Το αρχικό όνομά της ήταν Πλατεία Όθωνος, όμως η κοινή της ονομασία ήταν Καλαμογδάρτη καθώς εκεί βρισκόταν η οικία της ομώνυμης οικογένειας. Όταν στο βασιλικό θρόνο βρισκόταν ο Γεώργιος Α’ έλαβε το όνομά του. Το 1902 δεντροφυτεύτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της και ανέκαθεν αποτελούσε χώρο συγκεντρώσεων πολιτικού και άλλου ενδιαφέροντος, αλλά και τόπο εορτασμών και άλλων εκδηλώσεων. Το 1875 η φήμη της πλατείας εκτοξεύθηκε λόγω του τεράστιου κόστους των σιντριβανιών που φτιάχτηκαν σε αυτή. Χωρίς αμφιβολία υπήρξε κέντρο πολιτισμού κάτι το οποίο πιστοποιείται από αναφορές περιηγητών που αναφέρουν για τους Ιταλούς αοιδούς που εμφανίζονταν στα παρακείμενα μαγαζιά αλλά και στο πλήθος των θεατών που συνέρρεε στις παραστάσεις του θεάτρου Απόλλων που βρίσκονταν στο χώρο της πλατείας.

Στην πλατεία υπάρχει και το Θέατρο Απόλλων έργο του Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης της Πάτρας.

Για οινοτουρισμό στο Αχάια Κλάους

Μόλις οχτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας βρίσκεται το κάστρο-οινοποιείο της Αχάια Κλάους μιας εταιρίας με τεράστια ιστορία στην οινοποιητική παράδοση. Ιδρυτής της είναι ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους ο οποίος έφτασε στην Πάτρα το 1854 με σκοπό να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρία παραγωγής σταφίδας. Ως έτος ίδρυσης της εταιρίας θεωρείται το 1861 και γρήγορα κατέκτησε τη διεθνή και την εγχώρια αγορά με τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παρήγαγε μεταξύ των οποίων και η Μαυροδάφνη Πατρών. Το επιβλητικό κάστρο που στέγαζε την επιχείρηση διατηρείται μέχρι σήμερα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα και πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής. Εκεί θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρατηρήσετε όλη τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού έως το στάδιο της ωρίμανσης στα δρύινα σκαλιστά βαρέλια.

Φαγητό και καφέ στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου

Και μαγαζάκια για ψώνια, και καφετέριες και μικρές στοές με μπαράκια όλα σε έναν πεζόδρομο! Ο εν λόγω δρόμος είναι ο πιο πολυσύχναστος της πόλης οπότε σπεύσατε!

Εκδρομή στα πέριξ

Εάν έχετε παραπάνω από 2 μέρες στη διάθεση σας μπορείτε με βάση την Πάτρα να κάνετε εξορμήσεις σε γύρω περιοχές. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα πανέμορφα Καλάβρυτα ή μέσω της Γέφυρας να περάσετε απέναντι στη μαγευτική Ναύπακτο (δείτε εδώ περισσότερα).

SOS! Μη φύγετε από την Πάτρα χωρίς να έχετε πάρει ντόπια μαυροδάφνη και το λικέρ τεντούρα!

κεντρική φώτο: greeka.com