Δονούσα: Η ήρεμη δύναμη των Κυκλάδων με τα τιρκουάζ νερά

962

Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού και αριθμεί μόλις 160 μόνιμους κατοίκους! Αν γι αυτό το καλοκαίρι χρειάζεστε ξεκούραστες διακοπές δίπλα σε καταγάλανα νερά και τοπία που κόβουν την ανάσα, ονειρεμένες παραλίες, αλλά και εξαιρετικό φαγητό, τώρα ξέρετε που θα το βρείτε..

Οικισμοί στη Δονούσα

Ο Σταυρός, ή Κάμπος όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι  είναι το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού. Γραφικός οικισμός με αυθεντική κυκλαδίτικη ταυτότητα που γοητεύει τον επισκέπτη ο Σταυρός βρίσκεται κτισμένος στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε  έναν απάνεμο κόλπο.

Στην ανατολική πλευρά του οικισμού βρίσκεται το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στο οποίο ο οικισμός χρωστά και την ονομασία του. Οι υπόλοιποι οικισμοί, Μερσίνη, Χαραυγή και Καλοταριτίσσα, προσφέρονται για περιπάτους και ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους.

Κρυστάλλινες παραλίες

Συγκαταλέγονται στις πιο όμορφες της Ελλάδας μιας και τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά αλλά και οι χρυσαφένιες αμμουδιές τους, μπορούν να εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Κέδρος: Βρίσκεται πολύ κοντά στον Σταυρό. Δεν έχει σκιά, αλλά διαθέτει beach bar που σερβίρει και φαγητό. Κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσεις γυμνιστές.

Λιβάδι: Προσβάσιμη από μονοπάτι (15-20 λεπτά περπάτημα) ή με καΐκι («λάντζα») που αναχωρεί από το λιμάνι και από τον Κέδρο. Διαθέτει μερικά αρμυρίκια για σκιά, που όμως συνήθως είναι πιασμένα. Κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσεις γυμνιστές.

Σταυρός: Η όμορφη αμμώδης παραλία του λιμανιού της Δονούσας, διαθέτει κάποια αρμυρίκια που παρέχουν σκιά.

Σαπουνόχωμα, Βλυχός, Τρυπητή ή Μέσα Άμμος: Οι 3 παραλίες βρίσκονται κοντά στον οικισμό της Καλοταρίτισσας, στο βόρειο άκρο του νησιού. Πρόσβαση με αυτοκίνητο ή τοπικό λεωφορείο.

Η εξερεύνηση ξεκινάει από τις σπηλιές…

Δύο εντυπωσιακές σπηλιές, η περίφημη Φοκοσπηλιά που αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus στο νότιο Αιγαίο, με τα ονειρικά νερά της, και η σπηλιά του Τοίχου, με τους υπέροχους σταλακτίτες της, στον όρμο του Ξυλομπάτη. Σε αυτές θα πάτε με βάρκα που λέγεται Μαούνα, και η οποία ξεκινά καθημερινά από τον Σταυρό για να κάνει τον γύρο του νησιού.

Και πεζοπορία…

Στο νησί υπάρχουν πέντε αριθμημένα μονοπάτια πεζοπορίας, που ακολουθούν τα αυθεντικά μονοπάτια του νησιού και προσφέρουν περιήγηση στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του νησιού και στα αξιοθέατά του. Ανακαλύψτε παλιά χωριά, εγκαταλελειμμένα ορυχεία, φυσικές πηγές, εκκλησίες, ένα ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανεμόμυλους, και φυσικά υπέροχες παραλίες!

Πως θα πάτε στη Δονούσα

Η πρόσβαση στο Σταυρό, στο λιμάνι του νησιού, γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα με το «Εξπρές Σκοπελίτης» (από Αμοργό το πρωί και από Νάξο το απόγευμα) και με το «Blue Star» τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι τέλος Ιουλίου, και τέσσερις φορές Ιούλιο – Σεπτέμβριο στο δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αιγιάλη – Αστυπάλαια.