Δίβρη: Απόδραση στην Ορεινή Ηλεία

539

Πέτρινα σπιτάκια, αμφιθεατρικά κτισμένα σε δυο καταπράσινες πλαγιές, παραδοσιακοί ξενώνες, γραφικά καφενεδάκια.  Εδώ έχει τις πηγές του και ο ποταμός Ερύμανθος, ορμητικός, πανέμορφος.  Στα νερά του ψαρεύονται πέστροφες, ενώ πολλά σημεία του είναι ιδανικά για καγιάκ και ράφτινγκ.

Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή ακόμα περισσότερο με την παλαιότερή της ονομασία Δίβρη, είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας. Είναι χτισμένη περίπου σε υψόμετρο 900μ. στα Λάμπεια Όρη, που αποτελούν κομμάτι του Ερυμάνθου.

Η ιστορία

Για την Λάμπεια στην αρχαιότητα δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες, καθώς δεν σώζονται ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα. Η γραπτή περιγραφή του Παυσανία ωστόσο αναφέρει:

«Εν Λαμπεία είχε τας πηγάς ο ποταμός Ερύμανθος, ήν δε το όρος τούτο ιερόν του Πανός και μοίρα του όρους Ερυμάνθου»

Λόγω του δύσβατου της περιοχής και της ορεινής τοποθεσίας της, στη Λαμπεία δεν υπήρξε ποτέ έντονη παρουσία κατακτητών, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων, οι οποίοι προτιμούσαν για στρατηγικούς λόγους να στρατοπεδεύουν στα πεδινά του νομού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να μπορέσει να ανθίσει τόσο οικονομικά όσο και πνευματικά καθώς και να προσφέρει κατα καιρούς αγωνιστές στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τη μονή Ζωοδόχου Πηγής στην οποία λειτουργούσε και κρυφό σχολειό, το οποίο είναι σήμερα ανοιχτό για τους επισκέπτες.

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Λάμπεια αξιοποίησε στο έπακρο την ευνοϊκή θέση της καθώς και τη μικρή της απόσταση από μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Πύργος, Τρίπολη) και εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό, εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο για τα γύρω χωριά και την ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Δίβρη λειτούργησε το πρώτο σχολείο στην Ηλεία μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1821 ενώ αποτελεί γενέτειρα πολλών πολιτικών οικογενειών.

Τι να δείτε στη Δίβρη

Από τα κτίρια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι αυτό του Δημοτικού Σχολείου, που χτίστηκε με δωρεές του Ανδρέα Συγγρού (1907) και σήμερα στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και το Παρθεναγωγείο.

Στη γειτονιά Γκρουστάδες θα δείτε τον βυζαντινό κοιμητηριακό Ναό της Αγ. Τριάδας (12ος αι.) με τις υπέροχες αγιογραφίες.

Στη συνοικία Περδικαράδες θα βρείτε το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που στεγάζεται στο «Αρχοντικό Πετραλιά» .

Κατηφορίζοντας προς Τρίπολη θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το πέτρινο γεφύρι του ποταμού Ερύμανθου, αλλά και να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ψωφίδας.

Από την άλλη αν πάρετε τον δρόμο προς τον Πύργο, μην παραλείψετε να διασχίσετε το υπέροχο δρυοδάσος της Φολόης, ένα από τα ομορφότερα δάση της Πελοποννήσου το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Λίγο ψηλότερα από το γραφικό χωριό Δίβρη, κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα, περιτριγυρισμένο από το πυκνό δάσος με τα έλατα και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα μεταβυζαντινά μοναστήρια της περιοχής, η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής ή Άνω Μονή ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Πως θα πάτε

Εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού θα φτάσετε στον προορισμό σας αφού πρώτα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχα μέρη της Ηλείας και της Αχαϊάς.