Χρυσή: Το μικροσκοπικό νησάκι με τα αμέτρητα κοχύλια, τα γαλάζια νερά και τις χρυσές αμμουδιές

418

Βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας και φημίζεται για τα τροπικά νερά της, το προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους άρκευθους και τα θαμνοκυπάρισσα αλλά και τα εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια που δίνουν στην λευκή άμμο μια ροζ απόχρωση.

Το Νησί Χρυσή (ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι και «Νησί των κοχυλιών»), είναι ένα πανέμορφο, σχεδόν επίπεδο νησί, με μέσο υψόμετρο μόλις 10 μέτρα που προσφέρεται για περπάτημα κι απολαυστική περιήγηση στο γαλαζοπράσινο τοπίο και βουτιές τις εκπληκτικές παραλίες.

Η ιστορία γύρω από το όνομα

Η Χρυσή, η νήσος Χρυσέα των αρχαίων, παίρνει το όνομα της από την κατάξανθη άμμο που έχει καλύψει όλο το νησί και προέρχεται κυρίως από θρύψαλα χιλιάδων κοχυλιών και συγκρατείται από τις ρίζες των άρκευθων. Το δεύτερο όνομα Γαϊδουρονήσι (ή Γαδαρονήσι) προέρχεται από το γεγονός ότι παλιά όποιος γάιδαρος γερνούσε στην Ιεράπετρα, οι Ιεραπετρίτες τον έφερναν στο νησί για να πεθάνει.

Ένας τόπος σπάνιου φυσικού και θαλάσσιου πλούτου

Λόγω του σπάνιου φυσικού και θαλάσσιου πλούτου το νησί Χρυσή στην Κρήτη έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους. Το κεδροδάσος της Χρυσής είναι σπάνιο κι έχει έκταση 350 στρέμματα. Περιλαμβάνει αιωνόβια δέντρα με μέση ηλικία 250 χρόνια, τα οποία έχουν διάμετρο κορμού έως κι 1 μέτρο και ύψος έως και 10 μέτρα. Το Νησί περιλαμβάνει σπάνια είδη φυτών που είναι μοναδικά παγκοσμίως, ενώ η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta και σπανιότερα η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus είναι επισκέπτες του νησιού.

Το νησί είναι κατακλυσμένο με κοχύλια κι απολιθώματα πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα που χρονολογούνται πριν από 350.000 χρόνια, όταν ακόμα το νησί ήταν ακόμα βυθισμένο στο νερό. Στα βορειοδυτικά του νησιού Χρυσή θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, κτίσμα πιθανόν του 13ου αιώνα, ενώ βορειοανατολικά μια παλιά αλυκή που μαζεύει αλάτι, το μοναδικό σπίτι, το φάρο και ρωμαϊκούς τάφους.

Πως θα φτάσετε στη Χρυσή

Από το λιμάνι της Ιεράπετρας, από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς το Νησί Χρυσή, για να απολαύσουν οι επισκέπτες τον υπέροχο αυτό τόπο. Τα σκάφη θα σας αφήσουν 6 ώρες για να ταξιδέψετε στο μαγευτικό νησάκι και να γευτείτε ολόφρεσκο ψάρι στα δύο μικρά ταβερνάκια.

Όπως αναφέραμε παραπάνω η Χρυσή έχει ανακηρυχτεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και γι αυτό απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο αρκευθόδασος, που έχει οριοθετηθεί με σχοινί, και η συλλογή άμμου και κοχυλιών.