Χειμώνας στην Κρήτη: H άλλη τουριστική πλευρά της

24

Δεν είναι εύκολο σε μια χώρα όπου το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» (και το αγόρι μου, που τραγούδησε η Μαρινέλλα», δούλεψε τουριστικά για δεκαετίες, να το αλλάξεις ή καλύτερα να το συμπληρώσεις, ώστε να διευρύνεις την τουριστική περίοδο.

Η Κρήτη, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Το νησί που βουλιάζει -κυριολεκτικά- από τουρισμό το καλοκαίρι και που το αεροδρόμιο του Ηρακλείου δεν χωρά περισσότερα αεροσκάφη και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καλά καλά τα υπάρχοντα, επιχειρεί να αναδείξει τις αρετές που διαθέτει και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Ναι, όπως ανέφερα, δεν είναι εύκολο να βρεις και να φέρεις τουρίστες το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την άνοιξη, σε τέτοιο βαθμό που να γεμίσεις τα ξενοδοχεία, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι.

Αξίζει όμως την προσπάθεια, διότι μόνο με τον τουρισμό του καλοκαιριού, η οικονομία του τόπου γέρνει μονόπαντα, όπως λέμε, προς το καλοκαίρι.

Η Κρήτη είναι ένα αυτάρκες νησί. Εχει αγροτική οικονομία, κυρίως ελαιόλαδο και κτηνοτροφία και μπορεί κάλλιστα να συνδυάσει την αγροδιατροφή με τον τουρισμό. Εχει όμως κι ένα ακόμα πλεονέκτημα, όπως -άλλωστε- όλη η Ελλάδα: τη φιλοξενία και την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη.

Αυτή την εμπειρία επιθυμεί να αξιοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, στη νέα της θητεία, βάσει ενός πλάνου που έχει επεξεργαστεί ο Κυριάκος Κώτσογλου, με 10 ακόμα θεματικούς άξονες τουρισμού.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας, μιλώντας στην εκπομπή DRIVE & TRAVEL, που μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή 8-10 το πρωί, από τον SPORT 24 RADIO 103,3, επισήμανε ότι ο τουρισμός αφήνει στην Κρήτη το 47% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αφήσει το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα».

Ωστόσο, η Κρήτη, βάσει των προϊόντων της γης που διαθέτει, με το μέλι που αντικατέστησε από παλιά τη ζάχαρη που δεν είχε το νησί, με το κριθάρι να αντικαθιστά το σιτάρι, με την ελιά και εν γένει με τη γαστρονομία της, μπορεί να αποτελέσει τόπο εναλλακτικού, βιωματικού τουρισμού.

Ένα ακόμη στοιχείο, όπως επισήμανε ο Κυριάκος Κώτσογλου, είναι η πολιτιστική κληρονομιά, χαρακτηριστικό του νησιού με τον Μινωικό πολιτισμό, που τον ανέπτυξε στο μέγιστο βαθμό.

Και βέβαια, ο ορεινός όγκος, που δεν έχει εξερευνηθεί και δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Εκεί που προϋπήρχε ο πληθυσμός της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας, πριν κατέβει στα πεδινά με τις αποξηράνσεις που έγιναν. Τα πεδινά, που κάποτε δίνονταν στα κορίτσια της οικογένειας, διότι τα χωράφια στα ορεινά τα έπαιρναν τα αγόρια, για να τα καλλιεργήσουν.

Ο περιπατητικός τουρισμός, το ορειβατικό σκι και τόσες άλλες δραστηριότητες, αποτελούν προτεραιότητα, πλέον, για την Περιφέρεια Κρήτης.

Πηγή: HuffPost