Ανακαλύπτοντας τα χιονισμένα Ανώγεια

740

Βρίσκονται 36χλμ δυτικά του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 750μ. και είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα για την προσφορά τους στον πολιτισμό και την άγρια ομορφιά του Ψηλορείτη.

Ανεβαίνοντας στα Ανώγεια θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε πανοραμική θέα στο Κρητικό πέλαγος, την πόλη του Ηρακλείου αλλά και τα βόρεια παράλια της Κρήτης. Όσο θα προχωράτε προς το εσωτερικό του ορεινού όγκου η θέα γίνεται ολοένα και πιο συναρπαστική καθώς η άγρια γοητεία του άγριου τοπίου μπορεί και μαγεύει τους επισκέπτες. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής καλύπτεται από μεγάλους βράχους που σαν τεράστιες ψηφίδες σχηματίζουν τον Ψηλορείτη.

Τον χειμώνα, ο Ψηλορείτης φοράει τα λευκά του και μαγεύει τον επισκέπτη με το μαγικό και συνάμα επιβλητικό σκηνικό του. Μια χειμερινή απόδραση στα Ανώγεια, είναι μία καλή ευκαιρία για να ζήσετε μια εναλλακτική εμπειρία στα χιόνια!

Τι θα δείτε στα Ανώγεια και στα πέριξ

Η Σπηλιά του Δία

Στο Οροπέδιο Νίδας βρίσκεται το Ιδαίον Άντρο ή αλλιώς σπηλιά του Δία. Σύμφωνα με τη Μυθολογία, εκεί γεννήθηκε ή ανατράφηκε ο Θεός Δίας. Η μητέρα του, η Θεά Ρέα, τον έκρυβε από τον πατέρα του Κρόνο, που έτρωγε όλα τα παιδιά του. Η ιστορία λέει ότι δυνατοί πολεμιστές, ονομαζόμενοι κουρήτες, χόρευαν κρατώντας ασπίδες και μεταλλικά όπλα, δημιουργώντας δυνατό θόρυβο, αποτρέποντας τον Κρόνο να ακούσει το κλάμα του παιδιού. Ίσως αυτοί να ήταν οι γνήσιοι Κρητικοί!

Πριν ή μετά την εκδρομή, οι όμορφες ταβέρνες, τα παραδοσιακά καφενεία και τα σύγχρονα καφέ είναι έτοιμα να σε υποδεχτούν με ένα ζεστό ρόφημα ή ένα πρόχειρο γεύμα που θα σου δώσει δυνάμεις για τη συνέχεια. Μετά τη βόλτα και το παιχνίδι με τα χιόνια σε περιμένουν και πάλι για να σου προσφέρουν ένα απολαυστικό γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις, καθαρή ρακή και χειροποίητα πιτάκα που θα αναπληρώσουν   τη χαμένη ενέργεια.

Η Αρχαία Ζωμινθός

Η Αρχαία Ζώμινθος βρίσκεται 7χλμ δυτικά των Ανωγείων, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο της Νίδας. Παρόλο που εντοπίστηκε μόλις το 1982, η Ζώμινθος πλέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Κρήτη, που πολλοί τη συγκρίνουν σε σπουδαιότητα με αυτή της Κνωσού. Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών στο σπήλαιο Ιδαίο Άντρο (1982), ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης είχε μια συνομιλία με ένα βοσκό της περιοχής, ο οποίος ανέφερε το όνομα Ζώμινθος. Ο Σακελλαράκης αμέσως κατάλαβε ότι το όνομα αυτό παραπέμπει σε αρχαίο τοπωνύμιο και την επόμενη κιόλας μέρα επισκέφτηκε το μέρος, όπου σχεδόν αμέσως εντόπισε τα ίχνη ενός μινωικού ανακτόρου.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα

Πρόκειται για μια κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας. Η θέση του Αστεροσκοπείου, η κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη σε 1750μ. υψόμετρο, προσφέρει άριστες συνθήκες για αστρονομικές μετρήσεις υψηλής ποιότητας στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι εξοπλισμένο με μία πλειάδα οργάνων που το καθιστούν ως ένα απ’ τα καλύτερα εξοπλισμένα Αστεροσκοπεία στον κόσμο τουλάχιστον όσο αφορά το μέγεθός του.

Tip: Το αστεροσκοπείο ανοίγει για το κοινό μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, 17:00-23:00

Ο Άγιος Υάκινθος, ο Άγιος των Ερωτευμένων

Η μικρή και όμορφη ορθόδοξη εκκλησία Άγιος Υάκινθος ( Άγιος των Ερωτευμένων), είναι στη μέση ενός δάσους με αιωνόβια δέντρα δρυός, μικρά σφεντάμια και ανάμεσα σε αιώνιους βράχους , σε μια περιοχή που ονομάζεται Κορακόπετρα. Η εκκλησία του Αγίου Υακίνθου είναι παρόμοια, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, με ένα κρητικό Μιτάτο, καθώς είναι ένα κυκλικό, πέτρινο κτήριο μινωικής αρχιτεκτονικής.Ο Άγιος Υάκινθος γιορτάζεται στις 3 Ιουλίου. Ο Άγιος Υάκινθος έγινε ευρέως γνωστός στην Κρήτη το 1998, όταν ο συνθέτης και τραγουδιστής “Λουδοβίκος των Ανωγείων μαζί με τους κατοίκους του χωριού , ζήτησαν από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνου Άνθιμο, να χτίσει μια μικρή εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Υακίνθου. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η εκκλησία σύντομα χτίστηκε. Στη δεκαετία του 1980 και για πρώτη φορά, ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Γιώργος Κλάδος αποφάσισαν να οργανώσουν μουσικές εκδηλώσεις στα βουνά των Ανωγείων.

Σπήλαιο Σφενδόνη

Βρίσκεται περίπου 1χλμ βορειοανατολικά των Ζωνιανών της επαρχίας Μυλοποτάμου, και αναπτύσσεται στις νότιες παρειές του λόφου Χαλέπα, σε υψόμετρο 630μ. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο και θεωρείται το πιο όμορφο επισκέψιμο σπήλαιο της Κρήτης, και ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Ανήκει στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της UNESCO.

Έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και θα χρειαστεί να πληρώσετε αντιτιμο εισόδου, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το κόστος ξενάγησης. Θα χρειαστεί να σας συνοδεύσει ένας έμπειρος ξεναγός από τα Ζωνιανά, για την ασφάλεια σας και του σπηλαίου, ο οποίος θα σας παρέχει όλες τις πληροφορίες για το σπήλαιο. Στο σπήλαιο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικοί διάδρομοι με σκοινιά, για περισσότερη ασφάλεια. Επίσης, είναι προσβάσιμο και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Τίμιος Σταυρός στον Ψηλορείτη

Η περήφανη οροσειρά της Ίδης ή Ψηλορείτη, όπως οι περισσότεροι σήμερα ονομάζουν το ιερό από την αρχαιότητα βουνό, έχει τον Τίμιο Σταυρό που, με υψόμετρο 2456 μέτρα, είναι η ψηλότερη κορφή όλης της Κρήτης. Για την ανάβαση στον Τίμιο Σταυρό υπάρχουν αρκετοί τρόποι και από τη βόρεια πλευρά αλλά και από τη νότια. Από την αρχαιότητα χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο έβγαιναν στην κορφή του ιερού βουνού για να αποθέσουν τα αφιερώματα τους στο Ιερό Κορυφής που υπήρχε στη θέση της κορφής που σήμερα βρίσκεται το πέτρινο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Το εκκλησάκι είναι κτισμένο με απλές πέτρες του βουνού χωρίς κάποιο συνδετικό υλικό με την ίδια τεχνική που οι βοσκοί του Ψηλορείτη αιώνες τώρα φτιάχνουν τα πέτρινα μητάτα . Η θέα από την κορφή του νησιού είναι μοναδική σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, ενώ τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι σκεπασμένη με χιόνια.

Το σπίτι του Ξυλούρη

Στην πλατεία της γειτονιάς Περαχώρι των Ανωγείων μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ταπεινό σπίτι του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, του διασημότερου λυράρη του νησιού, του «Αρχάγγελου της Κρήτης». Το σπίτι – μουσείο είναι ουσιαστικά ένα μικρό δωμάτιο όπου υπάρχουν κειμήλια και φωτογραφίες του θρυλικού «Ψαρονίκου» και το οποίο έχει διαμορφώσει η αδερφή του Ζουμπουλιά, η οποία απεβίωσε το 2016. Αυτό το σπίτι έχουν επισκεφτεί χιλιάδες Έλληνες για τους οποίους η φωνή του Ξυλούρη είναι σύμβολο ελευθερίας αλλά και ήθους.

Ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου

Στη γειτονιά Καβαλαριά στο Αρμί των Ανωγείων Μυλοποτάμου βρίσκεται ο επιβλητικός δίκλιτος ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και των Εισοδίων της Παναγίας. Στο εσωτερικό του υπάρχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο με ανάγλυφες λεπτομέρειες. Εξωτερικά ο ναός έχει υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει την αρχική του μορφή, όπως το κωδωνοστάσιο που έχει τοποθετηθεί σε νεότερη εποχή.

Τι να φάτε στα Ανώγεια

Η Ανωγειανή κουζίνα είναι τυπικό δείγμα της κρητικής παραδοσιακής που θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον υγιεινές του κόσμου. Ο πλούτος και η ποιότητα των προϊόντων του νησιού στο πέρασμα των αιώνων, έχει δημιουργήσει μια κουζίνα με μοναδική γεύση, φρεσκάδα και γνησιότητα.

To μυστικό της κρητικής διατροφής βρίσκεται αφ’ ενός μεν στην πλούσια ποικιλία των προϊόντων που παράγει η Κρητική γη και αφ’ ετέρου στο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα πιάτα. Τα τυροκομικά, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, τα χορταρικά και τόσα άλλα προϊόντα του Ψηλορείτη, τα οποία αποτελούν τη βάση για το θαύμα της τοπικής παραδοσιακής Ανωγειανής κουζίνας.

Μη φύγετε από τα Ανώγεια χωρίς να έχετε δοκιμάσει το αντικριστό οφτό κρέας, τα υπέροχα Ανωγειανά τυροκομικά και φυσικά ρακή! Οι όμορφες ταβέρνες, τα παραδοσιακά καφενεία αλλά και τα σύγχρονα καφέ που θα βρείτε εκεί είναι έτοιμα να σε υποδεχτούν με πλήθος γευστικών παραδοσιακών απολαύσεων.

Πληροφορίες από anogeia.gr, cretanbeaches.com