Χαρταετός: Έθιμο με καταγωγή… την Κίνα!

301

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο των Αποκριών που είναι πολυαγαπημένο και όχι άδικα, καθώς υπάρχει ένας στόχος! Να περάσεις καλά! Αυτό που λίγοι ξέρουν όμως είναι το πόσο πίσω χρονολογείται! Λάβετε θέσεις και πατήστε την επιλογή ”παρελθόν” στην χρονομηχανή σας!

Πρόελευση

Οι πρώτοι χαρταετοί μας ταξιδεύουν στο μακρινό 200-400 π.Χ στην Κίνα αλλά και την Μαλαισία! Τα πρώτα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκαν οι χαρταετοί ήταν το ξύλο, το μετάξι αλλά και το μπαμπού! Σήμερα κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα γύρω από το πέταγμα του χαρταετού! Στην Κίνα θεωρείται ιεροτελεστία από την κατασκευή του εως και το πέταγμά του, να φανταστείτε ότι διοργανώνοναν διαγωνισμούς κάθε χρόνο για τον καλύτερο χαρταετό οπτικά! Μάλιστα, οι Κινέζοι πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι πετώντας τον χαρταετό διώχνουν την κακή τύχη, οδηγούνται με κάποιο τρόπο στην κάθαρση και όσο ψηλότερα φτάσει ο αετός τους, τόσο καλότυχοι θα είναι!

Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χάουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους.

Μετά, οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και σε τελετουργίες για τον εξορκισμό του κακού. Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο καλή ζωή θα έχουν!

 

Η ρήξη του χαρταετού έφερε επιστημονική πρόοδο

Και όμως, τα μάτια σας, δε σας γελούν, καθώς το το 1752 στην Αμερική ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμά του, και διαπίστωσε με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, όπου και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο! Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για να μπορεί να μελετά σε βάθος τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις!

Με την πάροδο του χρόνου ήρθε και στη χώρα μας

Ο χαρταετός έφτασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια των Επτανήσων, των Πατρών και στο τέλος τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς έχουμε όλη την τεχνογνωσία και σε τέτοια έθιμα, όσο και να μεγαλώσουμε, πρέπει να κρατάμε την παιδικότητα μας!