Αυτό το ελληνικό χωριό παράγει το 70% των χριστουγεννιάτικων δέντρων

53

Την πηγή των ελάτων διαθέτει το χωριό Ταξιάρχης στη Χαλκιδική, καθώς από εκεί προέρχεται το 70% της ελατοπαραγωγής της χώρας.

Φετινός στόχος των παραγωγών είναι να φτάσουν τα περυσινά επίπεδα, που ήταν περίπου 23.000 έλατα. Οπως είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιάννης Ξάκης, στο Πρακτορείο 104,9 FM, τα πρώτα μηνύματα των πωλήσεων είναι θετικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο εκεί στολίστηκε και το πρώτο δέντρο της χρονιάς. Η πλατεία του Ταξιάρχη «μύρισε» Χριστούγεννα από τις 7 Νοεμβρίου, όπου φωταγωγήθηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 10-12 μέτρων.

Σημαντικό μέρος του εισοδήματος των κατοίκων προέρχεται από την καλλιέργεια ελάτου, για χριστουγεννιάτικα δέντρα, η οποία, σύμφωνα με το xalkidikiopolitiki, ξεκίνησε περίπου το 1970. Ο τόπος είναι «πνιγμένος» στα έλατα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή τους. Το έλατο είναι μια σχετικά εύκολη και απλή καλλιέργεια, καθώς θέλει φροντίδα τα τρία πρώτα χρόνια και μετά αναπτύσσονται σχετικά γρήγορα.

Το χωριό Ταξιάρχης προμηθεύει με δέντρα τα σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πλέον υπάρχει και μια εξωστρέφεια επιχειρηματικής πολιτικής και επεκτείνεται στην αγορά της Κύπρου.