Αθηναϊκές διαδρομές με αφορμή… ένα βιβλίο

25

Η μεγάλη αγάπη και η συμμετοχή του κόσμου στις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας, είναι το κίνητρο και η αφετηρία για να συνεχίζει η δράση όλη τη χρονιά.

Μία δράση όπως αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων, για τον πολιτισμό στην καθημερινότητά μας και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και τη γνωριμία μας με τον παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης που ζούμε και νοιαζόμαστε.

Το 2020 ξεκινά στον δήμο Αθήνας με δυο συναρπαστικές διαδρομές

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 12:00 βλέπουμε την «Πόλη πίσω από την πόλη: Μια βόλτα στην αστική Αθήνα 1930-1970». Με αφορμή τις αναφορές στην αστική Αθήνα στο βιβλίο διηγημάτων «Η Τρισέγγονη της Αραπίνας» (Εκδόσεις Εστία, 2017), ο συγγραφέας Γιώργος Κυριακόπουλος θα μας πάρει μαζί του σε μια βόλτα από τα Χαυτεία μέχρι τον Ευαγγελισμό, προσπαθώντας να μας κάνει να δούμε την ζωή και τις συνήθειες του «καλού κόσμου» της πόλης από την τελευταία δεκαετία πριν τον Πόλεμο μέχρι τη μετανάστευσή του εκτός των τειχών.

Περιπλανώμενοι στο «βουλεβάρτο» της Πανεπιστημίου και στο Κολωνάκι, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αυτόν τον αστικό κόσμο, πού δούλευε και πού ψώνιζε, πού διασκέδαζε και πού χαλάρωνε, πώς άλλαζε με την πάροδο των δεκαετιών, αλλά και πώς συνέθετε την ύπαρξή του με τον υπόλοιπο πληθυσμό της πόλης και, τέλος, πού έκρυβε κάποια από τα πολλά μυστικά του! Και επειδή τα πιο πολλά από τα κτίρια όπου συνέβαιναν όλα αυτά δεν υπάρχουν ή έχουν αλλάξει δραματικά οι χρήσεις και οι προσόψεις τους, η βόλτα θα είναι και μια άσκηση φαντασίας, καμιά φορά σκληρής. Ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη στοά της Δραγατσανίου 6. Η βόλτα θα διαρκέσει 2,5 ώρες. Απαραίτητη η κράτηση θέσης

Περίπατος στο δήμο της Αθήνα με αφορμή ένα βιβλίο

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 12:00 ακολουθούμε «Τα βήματα της Άλμα»: Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος μας οδηγεί σε μια διαδρομή που ανακαλεί τα κομβικά σημεία του τελευταίου του μυθιστορήματος. Η «Άλμα» (Εκδόσεις Νεφέλη, 2019) είναι η ιστορία της γέννησης ενός κοριτσιού, Ένα αλληγορικό βιβλίο για το πώς ένα παιδί αλλάζει τις ζωές όλων όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Η «Άλμα» είναι ένα βιβλίο για τη νέα ζωή ως δώρο.

Ο περίπατος με τον συγγραφέα συνδυάζει την αφήγηση του βιβλίου, τα πρόσωπα του έργου και τη συζήτηση για τη διαδικασία γραφής του μυθιστορήματος, ιχνηλατώντας μια διπλή (κυριολεκτική και μεταφορική!) γέννηση και πατρότητα. Αφετηρία μας θα είναι η στάση μετρό «Μέγαρο Μουσικής» στην έξοδο του Πάρκου Ελευθερίας, από εκεί θα διασχίσουμε την Λεωφόρο Β. Σοφίας προς το μαιευτήριο Αλεξάνδρα. Θα συνεχίσουμε προς την Πλατεία Μαβίλη, για να ανηφορίσουμε προς την Πλατεία ‘Ελενας Βενιζέλου και να καταλήξουμε στο χώρο του μαιευτηρίου Έλενα. Ο περίπατος θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης ΕΔΩ

Χορηγός της δράσης «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).