Απόδραση στο γραφικό Μοναστηράκι Βόνιτσας

49

Είναι γεγονός ότι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας θα βρείτε πολλά στολίδια. Ωστόσο πόσοι από εσάς γνωρίζετε το γραφικό Μοναστηράκι;

Αναμφισβήτητα, όταν κάποιος σας αναφέρει τη λέξη Μοναστηράκι, το μυαλό σας πάει πρώτα στο διάσημο Μοναστηράκι της Αθήνας. Γνωρίζατε όμως ότι δεν υπάρχει μόνο αυτό το Μοναστηράκι; Ότι κάπου στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη ένα Μοναστηράκι, εντελώς διαφορετικό, που μοιάζει -χωρίς υπερβολή- με πίνακα ζωγραφικής; Αυτό το πανέμορφο χωριό μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι, βρίσκεται στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, μόλις 380 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Η Ιστορία του

Χτισμένο στα Ακαρνανικά όρη σε υψόμετρο 340 μέτρων, πήρε το όνομά του από το μοναστήρι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Ωστόσο η πρώτη του ονομασία ήταν ”Παράδεισος”! Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του, είμαστε σίγουροι ότι θα καταλάβετε για ποιο λόγο το χωριό αυτό είχε τη συγκεκριμένη ονομασία. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μία όμορφη κοπέλα πήδηξε από τον καταρράκτη γιατί ο πατέρας της δεν επέτρεπε να παντρευτεί με τον αγαπημένο της. Για καλή της τύχη όμως, σώθηκε από μία νεράιδα! Τότε, ο πατέρας της είδε ότι η κόρη του έζησε, και της έδωσε την ευχή του να παντρευτεί τον καλό της καρδιάς της! Η χαρά που ένιωθαν οι κάτοικοι του χωριού ήταν απερίγραπτη, για αυτό και ονομάστηκε Παράδεισος, καθώς όλοι έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας.

Τι να κάνετε/δείτε εκεί

Καταρράκτης Σεπετός

Διαβάστε επίσης

Ο μαγικός και ορμητικός αυτός καταρράκτης δημιουργείται από τον ποταμό Σεπετό ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του ποταμού Κεφαλόβρυσου. Ο Σεπετός πηγάζει από το γραφικό χωριό Μοναστηράκι και συγκεκριμένα κάτω από την κεντρική πλατεία αποτελώντας ένα από τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά αξιοθέατα του χωριού Θα τον δείτε στην είσοδο του χωριού με τα νερά να πέφτουν ορμητικά από μεγάλο ύψος και θα τον ερωτευτείτε. Ο καταρράκτης Σεπετός ονομάζεται επίσης και «Λαμπάδα». Η ονομασία αυτή δόθηκε χάρη στην ευθύγραμμη πτώση του νερό σε εκείνο το σημείο. Ακόμη, το σημείο εκεί είναι στενό στην κορυφή και ανοίγει καθώς πέφτει προς τα κάτω. Η προσβασιμότητα του είναι δύσβατη οπότε σίγουρα θα χρειαστείτε εξοπλισμό για πεζοπορία.

Μη χάσετε τη Νεραϊδοσπηλιά

Κοντά στον καταρράκτη υπάρχει, επίσης μία πολύ όμορφη σπηλιά, η Νεραϊδοσπηλιά. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι στους 18 βαθμούς κελσίου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ έχει και πολύ υγρασία. Πρόκειται όμως για ένα άκρως εντυπωσιακό σπήλαιο στο οποίο βρίσκει καταφύγιο μια πλούσια και σπάνια πανίδα. Ο διάκοσμος του είναι καταπληκτικός και είναι γεμάτος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ένα διαφορετικό και εναλλακτικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία. Σύμφωνα με τον μύθο, το όνομα του το πήρε από μία νεράιδα που βοηθούσε τους κάτοικους του χωριού με ανιδιοτέλεια.

Παραδοσιακός Νερόμυλος

Ο Νερόμυλος στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, είναι ένας τόπος αναψυχής που έχει να σας προσφέρει πολλά. Ένα μοναδικό περιβάλλον, στην αγκαλιά της φύσης, πνιγμένο στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά. Σε αυτό τον χώρο, λειτουργεί μια φανταστική καφετέρια που προσφέρει την δροσιά όπου μπορείτε να απολαύσετε ποτό και φαγητό. Οι λάτρεις της παράδοσης, εδώ θα μπορέσουν να απολαύσουν από κοντά δραστηριότητες που υπήρχαν παλιά, όπως το άλεσμα στο νερόμυλο, το πλύσιμο των φλοκάτων, το χτύπημα των σκουτιών, κ.α.

Αν θέλετε κι εσείς να ανακαλύψετε το πανέμορφο αυτό χωριό μην ξεχνάτε ότι μέσω της Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, θα βρεθείτε πολύ γρήγορα στην Αιτωλοακαρνανία και την Βόνιτσα.