Απόδραση στο Άγκιστρο, στο χωριό της απόλυτης χαλάρωση

1.492

Xτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία, το Άγκιστρο, αυτό το πανέμορφο χωριό θεωρείται ένας από τους must εναλλακτικούς προορισμούς στην βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο!

Αποτελεί μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία και αυτό γιατί μπορεί και συνδυάζει ευεξία, χαλάρωση και περιήγηση σε μιας σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιοχή. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τα ευεργετήματα του παλαιότερου φυσικού χαμάμ της Ελλάδας. Ο ιαματικός τουρισμός στο Άγκιστρο δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να θεραπευτούν. Οι θερμές ιαματικές πηγές χαρίζουν αναζωογόνηση και αίσθηση απόλαυσης.

Το Άγκιστρο διατηρεί ζωντανή την ιστορικότητα, την παράδοση, τα ήθη και έθιμά του προσφέροντας έτσι την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία!

Η ιστορία του χωριού

Η αρχή της ιστορίας του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, 4ος αιώνας π.Χ., λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με τα μεταλλεία του Παγγαίου, την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Εκείνη η εποχή σηματοδοτείται και με την ανακάλυψη των θερμών νερών που αναβλύζουν από τα βουνά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη ανθρώπινη παρουσία για τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το πέτρινο λουτρό, χρονολογείται από τη Βυζαντινή εποχή όπως και ο πύργος στο κέντρο του χωριού, που λειτούργησε ως ρολόι κατά τον 14ο αιώνα. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τσιγγέλι, με τον μπέη της περιοχής και το χαρέμι του να απολαμβάνουν τα ζεστά νερά του λουτρού, καθώς το μνημείο αποτελούσε το ιδιωτικό του χαμάμ.

Το Άγκιστρο στο πέρασμα των χρόνων υπέστη σοβαρές καταστροφές σε όλες τις δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας (βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος). Λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής θέσης υπήρξε για πολλά χρόνια στρατιωτικοποιημένη ζώνη. Αυτή τη στιγμή στο χωριό ζουν περίπου 400 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υλοτομία, αλλά και τα τουριστικά επαγγέλματα.

Το παλαιότερο Χαμάμ της Ελλάδας

Στο Άγκιστρο βρίσκεται το παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας. Χρονολογείται γύρω στο 950 μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο. Τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε, αξιοποιήθηκε και πλαισιώθηκε από επτά ακόμη σύγχρονους λουτήρες και έναν ξενώνα. Η ατμόσφαιρα είναι μυστηριακή: από τους τριγύρω κρουνούς ξεχύνεται ασταμάτητα άφθονο καυτό νερό θερμοκρασίας μέχρι 37°C, που έρχεται κατευθείαν μέσα από τα σπλάχνα της γης και προσφέρει ένα τέλειο φυσικό υδρομασάζ.

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι πυκνοί υδρατμοί, μέσα στους οποίους το μόνο που διακρίνει κανείς είναι το αμυδρό φως των κεριών [ηλεκτρισμός δεν υπάρχει στο παλιό, υπάρχει όμως στα καινούρια]. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα του ομώνυμου όρους και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά, στα οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η θεραπευτική τους ιδιότητα. Τα οφέλη από τη χρήση του χαμάμ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανακούφιση του μυοσκελετικών πόνων, χαλάρωση των μυών και βελτίωση δερματικών παθήσεων. Το άοσμο νερό που αναβλύζει απελευθερώνει αποτελεσματικά τις τοξίνες από το σώμα και ομορφαίνει το δέρμα. Οι θερμές πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης, και είναι ανοιχτές 365 ημέρες, 24 ώρες το 24ώρο.

Πλούσια γευστική παράδοση

Η γαστρονομία της περιοχής αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη φήμη, αποτέλεσμα της μεγάλης και επίμονης προσπάθειας των κατοίκων να κρατήσουν ζωντανές τις συνταγές στα μονοπάτια της παράδοσης. Η γευστική απόλαυση ξεκινάει από τα πρωινά -με σπιτικές μαρμελάδες και αγνό τοπικό μέλι που σερβίρονται στα καταλύματα του χωριού- και συνεχίζεται στα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες, έχοντας πάντα ως βασικά συστατικά τα τοπικά αγνά προϊόντα. Μεγάλη ποικιλία σε τοπικούς μεζέδες, όπως παραδοσιακά τουρσί από λαχανικά, σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα, καβουρμάδες, μακεδονίτικες πίτες, παραδοσιακές σούπες, κοκκινιστά στο φούρνο, μαγειρευτά τοπικά λαχανικά, ντόπια κρέατα από κυνήγι και η γνωστή πέστροφα Αγκίστρου είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα.

Που να μείνω στο Άγκιστρο

Mέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, δίπλα στο χαμάμ Αγκίστρου, θα βρείτε το Hotel Hamam. Η διαμονή σας εκεί δεν θα είναι μία απλή ταξιδιωτική εμπειρία αλλά μία ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχής και σώματος! (μάθετε περισσότερα εδώ)

Ωστόσο αν προτιμάτε μία πιο παραδοσιακή ατμόσφαιρα και διαμονή σε γραφικά ξύλινα σπιτάκια με τζάκι, το Ξύλινο Χωριό θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω! (δείτε περισσότερα εδώ)

Πως θα πάω στο Άγκιστρο

Υπάρχουν δύο επιλογές για να φτάσει κανείς στο Άγκιστρο από τη Νότια Ελλάδα. Η συντομότερη διαδρομή είναι μετά τα διόδια στα Μάλγαρα ακολουθώντας την έξοδο για Σέρρες. Εναλλακτικά μέσω Κιλκίς, ακολουθώντας την έξοδο Ευζώνοι-Κιλκίς. Από Αθήνα απέχει 630χλμ. περίπου. Από Θεσ/νίκη το Άγκιστρο απέχει 130 χλμ. και φτάνετε εύκολα από την Εγνατία.

Πληροφορίες από το agistro.com