Xτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία, το Άγκιστρο, αυτό το πανέμορφο χωριό θεωρείται ένας από τους must εναλλακτικούς προορισμούς στην βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο!
Αποτελεί μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία και αυτό γιατί μπορεί και συνδυάζει ευεξία, χαλάρωση και περιήγηση σε μιας σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιοχή. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τα ευεργετήματα του παλαιότερου φυσικού χαμάμ της Ελλάδας. Ο ιαματικός τουρισμός στο Άγκιστρο δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να θεραπευτούν. Οι θερμές ιαματικές πηγές χαρίζουν αναζωογόνηση και αίσθηση απόλαυσης.
Το Άγκιστρο διατηρεί ζωντανή την ιστορικότητα, την παράδοση, τα ήθη και έθιμά του προσφέροντας έτσι την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία!
Η ιστορία του χωριού
Η αρχή της ιστορίας του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, 4ος αιώνας π.Χ., λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με τα μεταλλεία του Παγγαίου, την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Εκείνη η εποχή σηματοδοτείται και με την ανακάλυψη των θερμών νερών που αναβλύζουν από τα βουνά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονη ανθρώπινη παρουσία για τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα. Το πέτρινο λουτρό, χρονολογείται από τη Βυζαντινή εποχή όπως και ο πύργος στο κέντρο του χωριού, που λειτούργησε ως ρολόι κατά τον 14ο αιώνα. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τσιγγέλι, με τον μπέη της περιοχής και το χαρέμι του να απολαμβάνουν τα ζεστά νερά του λουτρού, καθώς το μνημείο αποτελούσε το ιδιωτικό του χαμάμ.
Το Άγκιστρο στο πέρασμα των χρόνων υπέστη σοβαρές καταστροφές σε όλες τις δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας (βαλκανικοί πόλεμοι, Α’ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος). Λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής θέσης υπήρξε για πολλά χρόνια στρατιωτικοποιημένη ζώνη. Αυτή τη στιγμή στο χωριό ζουν περίπου 400 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την υλοτομία, αλλά και τα τουριστικά επαγγέλματα.