Το ψαροχώρι της Βοιωτίας μπορεί και συνδυάζει άψογα βουνό και θάλασσα…
Ανάμεσα στις πλαγιές του Παρνασσού και στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, βρίσκεται η Αντίκυρα, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Βοιωτίας που προσφέρεται για ήρεμες αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Το γραφικό λιμάνι με τα παραδοσιακά ψαροκάικα και τον πανέμορφο φάρο είναι το σήμα κατατεθέν της Αντίκυρας.
Η ιστορία της Αντίκυρας
Η αρχή της ιστορίας της Αντίκυρας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η πρώτη κατοίκηση στην περιοχή φαίνεται να έγινε γύρω στον 16ο π.Χ. αιώνα στη θέση Παλάτια και αναφέρεται με την ονομασία Κυπάρισσος. Υπήρξε ισχυρή ναυτική δύναμη και έλαβε με τους Φωκείς μέρος με πλοία εναντίον της Τροίας με αρχηγούς τους γιους του Ιφίτου, Σχεδίο και Επίστροφο. Η φήμη της ήταν ευρύτερα διαδεδομένη στην αρχαιότητα για τον Ελλέβορο, που φύτρωνε στα γύρω βουνά, η ρίζα του οποίου είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Τον Ελλέβορο χρησιμοποίησε ο ήρωας της Αντικυρέας, για να θεραπεύσει τον Ηρακλή από τον υστερικό παροξυσμό που έπαθε και σκότωσε τα τρία παιδιά του. Μετά τον 9ο π.Χ. αιώνα αναφέρεται με το όνομα Αντίκυρα από τον ήρωα και θεραπευτή Αντικυρέα και γνωρίζει μεγάλη ακμή ως το 330 π.Χ. και ενώ υπέστη δύο ολοκληρωτικές καταστροφές το 346 από τον Φίλιππο και το 211 από την Αιτωλική Συμπολιτεία, εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Φωκίδας όπως περιγράφει ο περιηγητής Παυσανίας. Τα τρία ιερά του Ποσειδώνα, της Αθηνάς και της Aρτεμης, το δικό της νόμισμα, το θέατρο, τα αγάλματα και τα δύο γυμναστήρια αποδεικνύουν ένα σημαντικό πολιτισμό.
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αποτελεί δήμο και επανεμφανίζεται με το πανάρχαιο όνομα Αντίκυρα. Με την ανασύσταση του νομού Βοιωτίας γίνεται ανεξάρτητη κοινότητα το 1943 και μόνο εκκλησιαστικά παραμένει στη Φωκίδα. Η εγκατάσταση της Αεροπορικής Βάσης το 1958 και του Αλουμινίου της Ελλάδος το 1960 σηματοδοτούν την αλλαγή της πορείας και της διαμόρφωσης της περιοχής.
Τι να δείτε/ Τι να κάνετε
Η αρχαία πόλη της Αντίκυρας
Τμήμα από πρωτοελλαδικό οικισμό, σώζονται μεταξύ άλλων στην τοποθεσία Παλάτια. Σημαντικά είναι και τα ερείπια των ναών της Αθηνάς (6ος έως 5ος Π.Χ. αιώνας) στην κορυφή του λόφου του Συρού και της Αρτέμιδος στην Βορειοανατολική πλευρά της Κεφαλής. Επίσης γνωρίζουμε την ύπαρξη ναού αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, θεάτρου και δύο γυμναστηρίων, ωστόσο κανένα από τα κτίρια αυτά δεν σώθηκε. Κατά τη Βυζαντινή εποχή πάνω στα ερείπιά τους χτίστηκε πεντάκλιτη βασιλική.
Προφήτης Ηλίας
Στον Προφήτη Ηλία, η θέα από ψηλά, φτάνει μέχρι τον Παρνασσό και κόβει την ανάσα, ενώ η ηρεμία και η ενέργεια του τόπου κατακτά όλες τις αισθήσεις… Όλα αυτά σε συνδυασμό µε την αγάπη και την προσπάθεια των ανθρώπων για τον τόπο τους αλλά και µε τη ζεστή φιλοξενία προς τους επισκέπτες δεν μπορεί παρά να σε κερδίσουν!
Extra Tip: Μπορείτε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο στις περιοχές Κεφαλή και Φάρος, Λιμανάκι Αγ. Ισιδώρου, Παραλία Αγ. Νικόλαος, Παραλία Μπαλντά.
Κάθε εποχή του χρόνου θα ζήσετε μαζί με τους κατοίκους τα ήθη και τα έθιμα της Αντίκυρας που έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στους αιώνες. Το Πάσχα το χωριό παίρνει «φωτιά» από τα πολύχρωμα βεγγαλικά και τον «Πασχαλινό λάκο».
Βόλτα στα Πέριξ
Η Αντίκυρα είναι η ιδανική αφετηρία για να οργανώσετε κοντινές αποδράσεις:
-Στη Μονή Οσίου Λουκά, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. στο όρος Στείρι . Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
-Την Αράχωβα, ή αλλιώς η Μύκονος του χειμώνα. Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 960 μέτρων, είναι σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Η γραφικότητά της, η κοσμοπολίτικη αύρα της, την καθιστούν ιδιαίτερα αγαπητή. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
-Τους Δελφούς, στον Ομφαλό της γης, όπως ονομάζονταν, βρισκόταν το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Το μαντείο των Δελφών, ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα και η Πυθία, η εκάστοτε Πρωθιέρεια, είχε το ρόλο του ενδιάμεσου για να μεταφέρει στους ενδιαφερόμενους το χρησμό. Η σύγχρονη πόλη των Δελφών χτίστηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 570μ., με θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον κόλπο της Ιτέας.
Τι να δοκιμάσετε
Μη φύγετε από εκεί χωρίς να δοκιμάσετε φέτα, φορμαέλα, οψιμοτύρι, γιαούρτι από μικρούς παραγωγούς, κρασιά, σιροπιαστά γλυκά με καρύδι και μέλι, πίτες και γλυκά του κουταλιού.
Στη Γη των Μουσών, με το βλέμμα στραμμένο στον Κορινθιακό Κόλπο, η Αντίκυρα θα σας προσφέρει στιγμές ηρεμίας, πλούσια ιστορία, αλλά και γευστικό φαγητό!