Ανακαλύπτοντας το Μαίναλο: Εκεί όπου η φύση συναντά την ιστορία

570

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Μαίναλο “ντύνεται” στα λευκά και εντυπωσιάζει ! Ένα βουνό γεμάτο δράση και ιστορία…

Το Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1.981 μ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας. Περιβάλλεται, στα ανατολικά από τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια από τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά από την Μίνθη και το Λύκαιο και νότια από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.

Το όνομα “Μαίναλο” έχει αρχαιοελληνική προέλευση καθώς σημαίνει την ιερή μανία, δηλαδή τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση.

Από το Μαίναλο πηγάζουν δύο παραπόταμοι του Αλφειού. Ο ένας είναι ο Λούσιος, που πηγάζει από τα βορειοδυτικά του βουνού, κοντά στο χωριό Καρκαλού δημιουργεί ρέοντας ένα περίφημο φαράγγι. Ο άλλος είναι ο Ελισσώνας ο οποίος πηγάζει από το κεντρικό τμήμα του βουνού ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα και συναντάει τον Αλφειό κοντά στη Μεγαλόπολη.

Η ιστορία

Η περιοχή του Μαινάλου κατοικείται από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Αρκάδες. Εκτός από τους άλλους Ολύμπιους θεούς λάτρευαν τον θεό Πάνα του οποίου η λατρεία εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σημαντικές αρχαίες πόλεις της περιοχής ήταν ο Ορχομενός, η Μαντίνεια, η Τεγέα, η Υψούς (στη σημερινή Στεμνίτσα), τα Δίπαια και το Ορέσθειο, ενώ κατά την ελληνιστική περίοδο αναπτύχθηκε κυρίως η Μεγαλόπολη. Τον μεσαίωνα στην Αρκαδία όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Πελοποννήσου εγκαταστάθηκαν Σλάβοι, κάτι που μαρτυράνε και τα πολυάριθμα Σλαβικά τοπονύμια (Βαλτέτσι, Στεμνίτσα, Ζιγοβίστι κλπ.). Κατά τον 10ο αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται μοναστική κοινότητα στο φαράγγι του Λούσιου.

Η περιοχή του Μαινάλου πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821. Η περιοχή αυτή παρείχε στην επανάσταση πυρομαχικά από τους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας, ασφαλή ορμητήρια από τα δύσβατα ορεινά της περιοχής, και στρατό από τα επαναστατημένα χωριά.

Τι να δείτε/ Να κάνετε

Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου

Το Μουσείο Δασικής Ιστορίας του όρους Μαινάλου είναι μουσείο στο χωριό Χρυσοβίτσι αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανικής επανάστασης στον αρκαδικό χώρο και στη σημασία του Μαίναλου στην ιστορία του τόπου, είτε ως κρυσφύγετο και ορμητήριο των Αρκάδων, είτε ως πάροχος πρώτων υλών, όπως η δασική ύλη.

Το Χρυσοβίτσι υπήρξε μεγάλο υλοτομικό κέντρο. Το 1939 κατασκευάστηκε εδώ ένα μεγάλο εργοστάσιο ξυλείας το οποίο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην οικονομία της Αρκαδίας. Σε αυτό το εργοστάσιο στεγάζεται το Μουσείο Δασικής Ιστορίας. Πρόκειται για έναν χώρο που ιχνηλατεί τα πρώτα βήματα της βιομηχανικής επανάστασης στον αρκαδικό χώρο. Στο μουσείο λειτουργούν εκθέσεις εργαλείων και πρακτικών υλοτόμησης και επεξεργασίας του ξύλου. Αναβιώνει έτσι μια ολόκληρη σελίδα της Αρκαδίας. Γίνονται επίσης περιβαλλοντολογικά σεμινάρια ευαισθητοποίησης του κοινού στο ζήτημα της προστασίας του δάσους και της ορθολογικής χρήσης των πρώτων υλών.

Το καταφύγιο Μαινάλου “Πάνος Αλεξόπουλος”

Το ορειβατικό Καταφύγιο του Μαινάλου “Πάνος Αλεξόπουλος” βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1600 μ. κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου, τον προφήτη Ηλία (1981 μ.). Πήρε το όνομά του από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου Π. Αλεξόπουλο κατά την θητεία του οποίου και κατασκευάστηκε. Τα έργα οικοδόμησής του άρχισαν το καλοκαίρι του ’64 ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης το 1969.

Η προσέγγιση στην περιοχή του καταφυγίου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι από το χωριό Άνω Καρδαρά και ο δεύτερος από τη Βυτίνα. Αυτοί οι δύο επαρχιακοί δρόμοι είναι εκπληκτικής ομορφιάς, καθώς διασχίζουν κατάφυτες με έλατα πλαγιές και καταλήγουν στο οροπέδιο της Οστρακίνας, το οποίο μπορεί να γίνει αφετηρία ή τερματισμός ποικίλων πεζοπορικών ή ποδηλατικών διαδρομών.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1965 και ανήκει στα τρία παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σήμερα, ύστερα από μια σημαντική σειρά αλλαγών και βελτιώσεων, λειτουργεί με σύγχρονες εγκαταστάσεις, προσφέροντας στους λάτρεις του σκι, και όχι μόνο, μοναδικές εμπειρίες. Σε υψόμετρο μεταξύ των 1.550 μ. και 1.770 μ., το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου διαθέτει οκτώ πίστες με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 5,5 χιλιόμετρα και τέσσερις αναβατήρες.

Το Μαίναλο ταυτόχρονα προσφέρεται για πανέμορφες διαδρομές και περιπάτους σε μονοπάτια και σκηνικά απαράμιλλης ομορφιάς. Το τοπίο συμπληρώνουν και στολίζουν περίφημα οι πετρόκτιστοι παραδοσιακοί οικισμοί και τα χωριά της περιοχής, όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, το Λεβίδι, η Κάψια και η Στεμνίτσα. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Snowhawk Chalet, ένα snowbar δίπλα στην πίστα Ερατώ, σε υψόμετρο 1.600 μ., ανάμεσα σε συστάδες ελάτων. Η πανοραμική θέα θα σας αποζημιώσει.

Extra Tip: Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα στην Βυτίνα, την αρχόντισσα του Μαίναλου, έναν παραδοσιακό οικισμό με πλούσια ιστορία.

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.

Αφεθείτε στην αγκαλιά του Μαινάλου και απολαύστε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στο μαγευτικό βουνό. Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα βρεθείτε εύκολα και γρήγορα στην υπέροχη Αρκαδία!