Άγιος Γερμανός: Το διαμαντένιο χωριό των Πρεσπών

767

Στον Άγιο Γερμανό, στις πλαγιές του Βαρνούντα, η ορεινή ομορφιά της Φλώρινας σε συνδυασμό με την μαγεία της λίμνης μεγάλης Πρέσπας καθιστούν το χωριό έναν υπέροχο προορισμό!

Ο Άγιος Γερμανός (παλαιότερη ονομασία Γέρμαν ) είναι ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας. Βρίσκεται πάνω σχεδόν στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, πάνω από την λίμνη μεγάλη Πρέσπα και σε υψόμετρο 1.040 μέτρων.

Αποτελούσε το κεφαλοχώρι της περιοχής των Πρεσπών και γνώριζε μεγάλη ακμή κατά το παρελθόν. Μέχρι το 1913, μεγάλο μέρος του πληθυσμού του ήταν σλαβόφωνοι. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στον ομώνυμο ναό του 10ου αιώνα, και διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου, με τον παρεφθαρμένο τύπο “Γέρμαν”, ενώ το 1926 καθιερώθηκε η ονομασία Άγιος Γερμανός. Η ύπαρξη του χωριού πιθανολογείται από τις αρχές του 10ου αιώνα, όποτε ανεγέρθηκε και ο ομώνυμος ναός. Σημαντικοί Μακεδονομάχοι του χωριού, ήταν ο Αλέξιος Αλεξούδης, ο Ιωάννης Δαμούλης, ο Νικόλαος Κουτσούκης, ο οπλαρχηγός Στέργιος Μίσιος, ο Κωνσταντίνος Νάιδος και η Ελένη Χατζοπούλου (1896 – 1976), οι οποίοι αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση του Ελληνισμού της περιοχής απέναντι στους Βούλγαρους κομιτατζήδες και την Οθωμανική αυθαιρεσία.

Επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γερμανού

Σύμφωνα με την παράδοση και τα αρχαιολογικά δεδομένα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γερμανό, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και αποτέλεσε τον πυρήνα του σημερινού χωριού Άγιος Γερμανός. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να ήταν ο επισκοπικός ναός του αρχιερατικού θρόνου των Πρεσπών, κατά τους τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας.

Ο Άγιος Γερμανός είναι ένας εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο, που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα. Ο τρούλος στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς, αντί κιόνων, όπως είναι συνηθέστερο. Το σχήμα του σταυρού είναι εμφανές στην ανωδομή, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Ο τρούλος, με ιδιόρρυθμη σφενδόνη, διαμορφώνεται σαν ένα τετράγωνο με στρογγυλεμένες τις γωνίες. Διασώζονται τοιχογραφίες των 11ου, 13ου και 18ου αι., καθώς και τον ομώνυμο νεότερο ενοριακό ναό του 1882.

Βόλτα τους νερόμυλους

Είναι ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη οροφή, που κτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και του μαντανιού (για το φούσκωμα και «πήξιμο» των υφαντών). Ο νερόμυλος εγκαταλείφθηκε μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Σήμερα, επαναλειτουργεί και πάλι ο παραδοσιακός νερόμυλος.

Extra Tips για τους λάτρεις της άθλησης

Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πάνω στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, που εισέρχεται στο νομό από το Βόρα, συνεχίζει νοτιοδυτικά προς το Βέρνο και βρίσκονται οι πηγές «Μοτσάρα» και «Ποτίστρα».

Η αναχώρηση από τη Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση βορειοδυτική στο όρος Βαρνούς το καταφύγιο στη τοποθεσία Κοσάγια. Θα ακολουθήσετε το δασικό δρόμο και μετά από πορεία 2 ωρών θα βρεθείτε στο προαναφερθέν καταφύγιο. Στη συνέχεια με την ίδια κατεύθυνση, αφού περάσουμε τα μπαλκόνια (τοποθεσία ιδιαιτέρου κάλλους με θέα τις λίμνες), κατηφορίζουμε προς το χωριό Άγιος Γερμανός.

Το χωριό διασχίζει το Παλιόρεμα, στα νερά του οποίου διαβιεί ενδημικό είδος άγριας πέστροφας. Κατά μήκος του ποταμού σώζονται τέσσερα γεφύρια και ένα στην πλατεία του χωριού.

Οι κορυφές του Βαρνούντα Κίρκο (2.156 μ.), Κίτσεβο (2.334 μ), Κότσυφας (2.066 μ), Γαϊδουρίτσα, Μπέλλα Βόδα (2.177 μ.) και Γιοβάνιτσα (2.125 μ) προσφέρουν πανοραμική θέα της γύρω περιοχής, όπως και οι θέσεις «Φυλάκιο» και «Προσήλιο». Μεγάλες δασικές εκτάσεις με έλατα και οξιές απλώνονται γύρω από το χωριό.

Βαρκάδα για του ρομαντικούς και επίσκεψη στον Αγ. Αχίλλειο

Μη φύγετε από την Πρέσπα χωρίς να κάνετε μια βαρκάδα στη Μεγάλη Λίμνη από το χωριό Ψαράδες. Η πλεύση στο Τριεθνές, στο υδάτινο σύνορο μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, και η επίσκεψη στα ασκηταριά με τις βραχογραφίες που κρέμονται πάνω από τη λίμνη θα σας μείνει αξέχαστη. Απαραίτητη… κρίνεται και η βόλτα στον Άγιο Αχίλλειο, το νησάκι που βρίσκεται μέσα στη Μικρή Πρέσπα. Ο οικισμός, η βασιλική του Αγίου, το μονοπάτι που διασχίζει το νησί μοιάζουν βουτηγμένα στο μυστήριο.

Οι εικόνες ξεπερνούν κάθε φαντασία στο χωριό Άγιος Γερμανός! Εντυπωσιακά βουνά και δάση, η υπέροχη λίμνη με τους πελεκάνους και τους ψαράδες…

Η εμπειρία στο μοναδικό χωριό αυτό των Πρεσπών θα σας παραμείνει κάτι παραπάνω από αξέχαστη!