Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ένας ανερχόμενος κλάδος που προσελκύσει ολοένα και περισσότερο το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Στη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται «κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί» φιγουράρει και η Ελλάδα και όχι άδικα αφού οι παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας είναι ιδιαίτερα δελεαστικές! Πάμε όμως να δούμε 5 ελληνικά μέρη τα οποία κερδίζουν τα πρωτεία!
Κρήτη
Μυρωδιές, υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις, αναπάντεχος συνδυασμός υλικών συνθέτουν την γαστρονομία της Κρήτης. Γαμοπίλαφο μαγειρεμένο σε ζωμό από γίδα, ντάκος, καπνιστό απάκι είναι μόνο μερικά από αυτά που θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στη Μεγαλόνησο. Ας δούμε 8 από τα πιο χαρακτηριστικά Κρητικά πιάτα που λατρεύουμε να τρώμε!
Αντικριστό
Συνταγή των βοσκών στις ορεινές τοποθεσίες του νησιού. Το αντικριστό δεν είναι απλά ένα ψητό αρνί. Ή μάλλον «οφτό», όπως λέγεται στην Κρήτη. Το αρνί κόβεται απλώς σε τέσσερα κομμάτια που αλατίζονται έντονα και περνάνε το καθένα σε ένα μυτερό ξύλο. Αφού ανάψουν λοιπόν τα κάρβουνα, οι αυτοσχέδιες ξύλινες σούβλες στήνονται απέναντι (αντικριστά) και όχι πάνω από τη φωτιά.
Καλτσούνια
Από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού. Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δοκιμάσεις. Υπάρχουν πολλών ειδών καλιτσούνια ανάλογα την περιοχή. Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια και τα ανεβατά.
Σφακιανή πίτα
Ξεκίνησε από τα Σφακιά, κατέκτησε ολόκληρη την Κρήτη και τώρα κάνει… καριέρα στην Αθήνα, αλλά λίγοι ξέρουν τα μυστικά. Η Σφακιανή πίτα είναι μια λεπτή πίτα σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί που μπορεί να είναι είτε ξινομυζήθρα, είτε πηχτόγαλο Χανίων, είτε φρέσκο Ανθότυρο.
Απάκι
Τo Απάκι παραπέμπει σε μια ιδιαίτερη γεύση που συναντάται στα βουνά της Κρήτης. Στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων οι άνθρωποι ζουν εξαρτώμενοι από την φύση διαιωνίζοντας αρχαίες παραδόσεις. Η ανάγκη διατήρησης μεγάλης ποσότητας κρέατος, έως ότου καταναλωθεί, οδήγησε σε ξεχωριστές μεθόδους με πολύ γευστικά αποτελέσματα. Το κρητικό Απάκι φτιάχνεται από άπαχο χοιρινό κρέας και δεν περιέχει συντηρητικές ουσίες ή άλλα χημικά πρόσθετα.
Γαμοπίλαφο
Γαμοπίλαφο είναι ένα χαρακτηριστικό κρητικό πιάτο με ρύζι που σερβίρεται στους κρητικούς γάμους. Για την ακρίβεια είναι το κεντρικό και πιο σημαντικό πιάτο στο γλέντι ενός γάμου, μιας βάφτισης και γενικότερα οποιασδήποτε εκδήλωσης με φαγητό στο νησί. Πρόκειται για ένα ζουμερό ριζότο που γίνεται με λευκό ρύζι, αρκετό ζωμό κρέατος και βουτύρου. Σερβίρεται καυτό, μαζί με βραστό κρέας και συνοδεύεται πολύ συχνά με στραγγιστό γιαούρτι.
Ντάκος
παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές.
Χοχλιοί
Μπουμπουριστοί, στιφάδο, γιαχνί ή με χόντρο (τραχανά), όπως και να είναι μαγειρεμένοι, οι χοχλιοί είναι ένα από τα πιο εκλεκτά και δημοφιλή εδέσματα της Κρήτης. Ειδικά μπουμπουριστοί, στο τηγάνι, με μπόλικο αλάτι και δεντρολίβανο, συνοδεύουν εξαιρετικά τη ρακή και την τσικουδιά.
Νάξος
Η Νάξος είναι υπέροχη όπως είναι και το φαγητό της! Εκεί θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Από εκλεκτά τυριά όπως το φημισμένο αρσενικό αλλά και την καλύτερη ίσως πατάτα, μέχρι μοναδικά λικέρ. Ο,τι και να δοκιμάσετε στο νησί δεν θα σας αφήσει απογοητευμένους μιας και τα προϊόντα που παράγονται εκεί είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική τους ποιότητα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε:
Καλόγερο
Καλομαγειρεμένο μοσχαράκι με μελιτζάνα και τυριά!
Μελαχρινή
Η μελαχρινή είναι η ναξιώτικη εκδοχή της καρυδόπιτας με τη διαφορά ότι προσθέτουμε το διάσημο λικέρ του νησιού το Κίτρο που δίνει ένα υπέροχο άρωμα στο γλυκό.
Σεφουκλωτή
Μία παραδοσιακή νηστίσιμη πίτα με σέσκουλα που η νοστιμιά της είναι μοναδική. Η διάσημη χορτόπιτα της Νάξου με όλα τα μυστικά της για μοναδική απόλαυση.
Αρσενικό
Τοπικό σκληρό τυρί με βουτυρένια, απαλή υφή, πικάντικη γεύση και υπέροχη επίγευση γίδινου αρωματικού γάλακτος.
Λικέρ κίτρο
Το Κίτρον είναι ένα ηδύποτο (λικέρ) λεμονιού.Φτιάχνεται από το φρούτο και τα φύλλα του δέντρου κίτρον, το οποίο είναι παρόμοιο με τη λεμονιά αλλά έχει δυνατότερη και λίγο διαφορετική γεύση.
Κολοκυθοπαστίτσα
Η κολοκυθοπαστίτσα, μια από τις πιο γνωστές παραδοσιακές συνταγές της Απειράνθου, είναι ένα είδος ασκέπαστης πίτας στο τηγάνι με γλυκό κολοκύθι, αλεύρι, κρεμμύδια και καυτερές πιπεριές.
Σίφνος
Η γενέτειρα του Τσελεμεντέ αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εκείνους που θέλουν να ευχαριστηθούν φαγητό!
Όλοι το ξέρουν αυτό… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο στη Σίφνο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».
Στην παρακάτω λίστα συγκεντρώσαμε όλα εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στην μαγευτική Σίφνο…
Μαστέλο
Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο πήλινο σκεύος «μαστέλο», ένα από τα ιδιαίτερα πήλινα σκεύη για τα οποία φημίζεται η Σίφνος. Το κρέας σιγοψήνεται πάνω σε κληματόβεργες, σφραγισμένο για πολλές ώρες, μέχρι να γίνει κυριολεκτικά…λουκούμι!
Ρεβυθάδα
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του νησιού. Το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο! Φτιάχνεται σε πήλινο σκεύος και σιγοψήνεται για ώρες…
Ρεβυθοκεφτέδες
Όπως καταλάβατε η Σίφνος που φημίζεται για τα ρεβίθια της. Οι ρεβυθοκεφτέδες Σίφνου θα συναρπάσουν πραγματικά όποιον τους δοκιμάσει. Ιδανικός μεζές και για το καλοκαίρι στην άκρη της θάλασσας με ένα κρύο ουζάκι.
Διαβάστε επίσης
Γυλωμένη μανούρα
Μαλακό λευκό τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα με ξεχωριστό άρωμα και πορφυρό χρώμα στο εξωτερικό της, κι αυτό γιατί είναι βουτηγμένη στο κρασί και στη συνέχεια στη γύλη (την οινολάσπη, τα κατακάθια του κρασιού)! Αφού γυλωθεί, μπαίνει στο κιούπι και κάθεται εκεί υπομονετικά να ωριμάσει.
Μελόπιτα
Αυτό το παραδοσιακό γλυκό του νησιού, είναι ιδανικό για του επισκέπτες της άνοιξης και του Πάσχα, αφού το γάλα υπάρχει σε πληθώρα και φτιάχνονται τα φρέσκα τυριά όπως η φρέσκια μηζύθρα που μπαίνει στην μελόπιτα. Είναι ένα απλό γλυκό ταψιού με λίγα υλικά (μηζύθρα, μέλι, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά), γυμνό από φύλλο.
Λωλή
Είναι μία γλυκιά νηστίσιμη κολοκυθόπιτα, χωρίς φύλλο, με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και σταφίδες. Έξτρα αρωματική και πεντανόστιμη!
Μπισκότα Σίφνου
Αφράτα και παράλληλα τραγανά, με μπόλικο καβουρδισμένο αμύγδαλο και γεύση φρέσκου βούτυρου. Ίσως να μπορούσαν να παρομοιαστούν με κουραμπιέ, που μόλις έχει βγει από το φούρνο! Εθίζεσαι και δε σταματάς ποτέ στο ένα!
Κουλουράκια Σίφνου με γλυκάνισο
Κουλουράκι που η παραγωγή του βασίζεται στην κατασκευή ξινού προζυμιού, αλευριού ζαχαροπλαστικής, λαδιού, ζάχαρης και γλυκάνισου.
Μάνη
Από άκρη σε άκρη η Ελλάδα εκτός όμορφες γωνιές είναι γεμάτη κι από πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις. Να τι πρέπει να δοκιμάσετε στην όμορφη Μάνη!
Πίτα Τραβηχτή
Οι τραβηχτές πίτες της Μάνης, που έθρεψαν γενιές και γενιές, μπορούν να συνοδευτούν άριστα (με τον παραδοσιακό τρόπο) με ένα κομμάτι τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι) όπως σερβίρεται ακόμα και σήμερα. Ακόμη μπορούν να συνοδευτούν με μέλι και τριμμένο καρύδι, ή με πραλίνα, με πετιμέζι ή με γραβιέρα και μέλι ακόμα και με σύγκλινο και συνοδεύσουν τα σπιτικά σουβλάκια σας αντί τις πίτες του εμπορίου.
Λαλάγγια
Τα λαλάγγια ή τηγανίτες όπως τα έλεγαν στη Μάνη, αποτελούσαν εθνική παράδοση για την περιοχή και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι κατά την διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Πρόκειται για τραγανές λωρίδες από ζύμη που μπορεί να βρει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλους τους φούρνους.
Γαλατόπιτα Μάνης
Το παραδοσιακό μανιάτικο γλυκό για το Πάσχα και τη Λαμπρή είναι η παραδοσιακή γαλατόπιτα και το μπουρέκι. Η γαλατόπιτα είναι σαν το γαλακτομπούρεκο, έχει δηλαδή την κρέμα από το μπουρέκι αλλά έχει μόνο ένα φύλλο από κάτω και στα πλαϊνά της.
Κόκκορας μπαρδουνιώτικος
Προέρχεται από την περιοχή των Μπαρδουνίων. Χαρακτηριστικό της είναι το τυρί, σφέλα ή το φρεσκοπηγμένο δικής τους παραγωγής. Μπαίνει λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Το φαγητό αυτό το έτρωγαν τις γιορτές και τις Κυριακές.
Σύγκλινο Μάνης
Όπου κι αν βρεθείτε στη Μάνη από το ακρωτήριο Ταίναρο μέχρι το Γύθειο, θα συναντήσετε το ιδιαίτερα γευστικό σύγκλινο. Πρόκειται για είδος παστού χοιρινού κρέατος με ιστορία που κρατάει από τα αρχαία χοιροσφάγια και την ανάγκη συντήρησης του κρέατος για όσο το δυνατόν μακρύτερες περιόδους.
Σαρακηνικό
Σγουρός, χριστάγκαθο, γαλατσίδα, καυκαλίθρες, γκοτζίννες σκατζίκι, αγριόπρασα, κρεμμύδια κ.ά., είναι τ’αγριόχορτα που χρησιμοποιούν οι Μανιάτισσες για να φτιάξουν χορτόπιτες, πιτάκια, λαχανόριζο. Τα αγριόπρασα τα μαγειρεύουν με κρέας, όσπρια, καθώς και τα φασόλια γιαχνί με καυκαλήθρα κ.ά.
Ήπειρος
Γεύσεις απλές και αυθεντικές, χάρη στις αγνές πρώτες ύλες της Ηπειρώτικης γης, η γαστρονομία του τόπου προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά, εμπλουτίζοντας έτσι μοναδικά την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Αν βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:
Πίτες
Οι αναρίθμητες πίτες γλυκές ή αλμυρές, τόσες όσες και οι περιοχές της Ηπείρου, έχουν τον πρώτο λόγο. Τις περισσότερες φορές οι πίτες περιλαμβάνουν στη γέμιση τους και ρύζι. Χαρακτηριστικές είναι οι χορτόπιτες όπως είναι η «μπατσαριά», που φτιάχνεται με άγρια χόρτα και φέτα και σερβίρεται με γιαούρτι.
Στις διάφορες περιοχές της Ηπείρου μπορείτε να επίσης να δοκιμάσετε κοτόπιτες, κρεατόπιτες (από χοιρινό, γίδα ή κατσικάκι), γαλατόπιτες, κολοκυθόπιτες (γλυκές ή αλμυρές) και ρυζόπιτες με τυρί και αλευρόπιτα Ζαγορίου – κάτι μεταξύ τυρόψωμου και πίτας.
Κλωστάρι
Ο παραδοσιακός μπακλαβάς της Ηπείρου. Βασικό συστατικό της συνταγής είναι η πλούσια αναλογία σε καρύδι, πλεονέκτημα στο γευστικό αποτέλεσμα του προϊόντος, καθώς εμπλουτίζεται με μέλι, κανέλλα και μοσχοκάρυδο.
Επίσης μην παραλείψετε να δοκιμάσετε
κατσικάκι στη γάστρα,
προβατίνα στα κάρβουνα,
τα εξαιρετικά ντόπια τυριά
το περίφημο τσίπουρο