Ένα κατάφυτο νησί περιτριγυρισμένο από σμαραγδένια νερά . Αυτή είναι η Κεφαλονιά! Παραλίες άθικτες, μαγευτικά τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το σήμα κατατεθέν της η παραλία του Μύρτου…
Πόσοι από εσάς γνωρίζετε τα λιγότερα γνωστά αξιοθέατά της; Πάμε να τα ανακαλύψουμε!
Ακρόπολη Σάμης
Διαβαίνοντας το στενό Κεφαλονιάς-Ιθάκης, έχετε μια πρώτη εικόνα για το τι πρόκειται να συναντήσετε στο νησί. Περιτριγυρισμένη από καταπράσινα βουνά στο βάθος ενός θαλάσσιου φυσικού λιμανιού, η Σάμη της Κεφαλονιάς αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για πολλούς προορισμούς. Η φύση έχει υπάρξει ιδιαίτερα γενναιόδωρη με την περιοχή της Σάμης, αφού περιβάλλεται από έντονη βλάστηση, υπόγεια σπήλαια και όμορφες λίμνες. Στη θέση του σημερινού οικισμού έχουν βρεθεί υπολείμματα κατοίκησης από την Πρωτοελλαδική περίοδο. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της Σάμης, μπορούν να βρεθούν στο Όρος Λαπίθα, πάνω από το λιμάνι της. Φτάνετε εκεί ακολουθώντας μια σειρά από γραφικά μονοπάτια, τα οποία συνδέουν μερικά γειτονικά ρωμαϊκά εναπομείναντα ευρήματα.
Η αρχαιότερη αναφορά βρίσκεται στον Όμηρο, ο οποίος την αναφέρει ως τμήμα του βασιλείου του ηγέτη των Κεφαλλήνων, Οδυσσέα. Είναι η εποχή κατά την οποία οι Κεφαλλήνες πήραν μέρος στον Τρωϊκό Πόλεμο. Στα γεωμετρικά χρόνια εντοπίζονται οι απαρχές μιας πόλης κράτους. Η αρχαία Σάμη είναι μία από τις τέσσερις πόλεις (Θουκυδίδης, ΙΙ,30,2) της Κεφαλονιάς η οποία έλεγχε το ανατολικό του νησιού, (οι άλλες ήταν η Κράνη, οι Πρόννοι και η Πάλη) . Οι πόλεις αυτές ακολούθησαν αυτόνομη πολιτική. Οι συχνά αντίπαλες μεταξύ τους σχέσεις αποδεικνύονται από τις ισχυρότατες κλασσικές/ελληνιστικές ακροπόλεις, όπως μαρτυρούν και τα σωζόμενα τμήματα της σημαντικής ακρόπολης Σάμης. Τα λείψανα της εποχής αυτής δείχνουν μια καλά οργανωμένη και ακμάζουσα πόλη. Όπως και οι άλλες πόλεις του νησιού, ήταν αυτόνομη και έκοβε δικό της νόμισμα, στα οποία εμφανίζεται το μονόγραμμα της πόλης και παραστάσεις σχετικές με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της. Στις δύο φυσικές οχυρές θέσεις που διαθέτει, δύο λόφοι στα ανατολικά του σύγχρονου οικισμού, βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη και η κλασική πόλη, η οποία είναι κτισμένη σε μεγάλα τετράγωνα. Τα οχυρωματικά έργα σώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα οχυρώσεων.
Κυκλώπεια Τείχη
Κατά μήκος της αρχαίας Κράνης, ανατολικά από το Αργοστόλι και σε μεγάλη έκταση σώζονται τα Κυκλώπεια Τείχη. Τα τείχη αυτά, μεγαλειώδη δημιουργήματα είναι κατασκευασμένα από γιγάντιους λίθους και χρονολογούνται από τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ. Από το τείχος της αρχαίας Κράνης σώζονται δύο πύλες εκ των οποίων η μία αποτελούσε την κεντρική. Η πεδιάδα της Κρανιάς, σύμφωνα με μελέτες αρχαιολόγων ήταν μία από τις κύριες περιοχές της αρχαίας πόλης. Από τα τείχη σήμερα σώζεται μόνο ένα μέρος.
Τα τείχη αυτά ονομάστηκαν κυκλώπεια λόγω του μεγέθους των λίθων από τους οποίους είναι κατασκευασμένα και θεωρούνται σημαντικά κυρίως για τις πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά για την ελληνική οχυρωματική τέχνη της Μυκηναϊκής εποχής. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν υπολείμματα ενός δωρικού ναού της θεάς Δήμητρας. Στα νότια του λόφου, σε μια περιοχή που ονομάζεται “Ρίζα” βρέθηκαν λεηλατημένοι και κατεστραμμένοι αρκετοί κιβωτιόσχημοι τάφοι προμυκηναϊκής εποχής. Το τέλος της αρχαίας Κράνης σημειώθηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα με την κυριαρχία των Ρωμαίων στην Κεφαλλονιά.
Σπήλαιο της Δρογκαράτης
Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής γύρω από την Σάμη, αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν κατά την διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε αυτό που σήμερα αποτελεί την είσοδο στο σπήλαιο. Το βάθος αυτού είναι περίπου 60 μέτρα, με μέση θερμοκρασία 18ο C και αρκετά μεγάλη υγρασία (90%), όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα σπήλαια.
Σύμφωνα με αρχαιολόγους, η ηλικία της Δρογκαράτης είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ετών. Το τμήμα το οποίο σήμερα είναι προσβάσιμο στους ταξιδιώτες, είναι ένα συγκεκριμένο μέρος μόνο. Υπάρχουν πάρα πολλοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργήθηκαν από το νερό που στο πέρασμά του διαβρώνει τα συστατικά του πετρώματος και τα αποθέτει στην άκρη του σταλαγμίτη. Σύμφωνα με ειδικούς, κάθε 100 χρόνια υπολογίζεται ότι το μέγεθος αυτού αυξάνεται κατά 1cm. Σεισμοί, αλλά και η ανθρώπινη παρέμβαση έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο κόψιμο τους. Παρόλα αυτά η εικόνα κατά την είσοδο του σπηλαίου είναι γοητευτική. Η Δρογκαράτη είναι ανοικτή στους ενδιαφερόμενους για επίσκεψη ολόκληρο το χρόνο.
Λιμνοθάλασσα Κούταβος
Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου βρίσκεται στον κόλπο του Αργοστολίου και έχει έκταση 1300 στρέμματα. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία λέξη «κότταβος» που σημαίνει λεκάνη. Αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο στον οποίο υπάρχουν πολλά είδη πτηνών όπως κύκνοι, αγριόπαπιες γλάροι κ.λ.π. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε πολλά είδη ψαριών γεγονός που κάνει τη Γέφυρα Δεβοσέτου -που την οριοθετεί από τον κόλπο του Αργοστολίου- σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του ψαρέματος. Μην ανησυχείτε το βάθος είναι πολύ μικρό και ακριβώς για αυτό το λόγο παλιότερα η λίμνη ήταν ένα μικρό έλος το οποίο θεωρούνταν επικίνδυνο μέρος για την υγεία των κατοίκων. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες αρμόδιων αρχών, αυτός ήταν και ο λόγος που επιβλήθηκε η κατασκευή της γέφυρας.
Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας έχει διαμορφωθεί ειδικά και προσφέρεται για περιπάτους ανάμεσα στο πράσινο της πλούσιας βλάστησης που την περιβάλλει και τους πανέμορφους κύκνους που κάποιες φορές βγαίνουν στη στεριά και άλλες κολυμπούν ανενόχλητοι κοντά στις ακτές. Αν λοιπόν βρεθείτε στο Αργοστόλι και επιθυμείτε μια ήσυχη και χαλαρή βόλτα με τα πόδια, τότε λιμνοθάλασσα του Κουτάβου είναι ό,τι πρέπει για να αδειάσετε το μυαλό σας και να έρθετε πιο κοντά με τη φύση.
Είστε γοητευμένοι και ενθουσιασμένοι με αυτά που διαβάσατε; αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα εισιτήριο με τη Levante Ferries και να δείτε από κοντά αυτά τα ειδυλλιακά τοπία!