4 γραφικά χωριά της Κρήτης που αξίζεις να επισκεφθείς αυτό το Φθινόπωρο

2.004

Παραδοσιακοί οικισμοί, αναλλοίωτοι στον χρόνο, με αυθεντικό χαρακτήρα και φυσικό πλούτο που εντυπωσιάζει. Τα παρακάτω χωριά-διαμάντια ντύνονται στα χρώματα του Φθινοπώρου και σας περιμένουν για μοναδικές εμπειρίες.

Αρχάνες, Ηράκλειο

Μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου, οι Αρχάνες ξεδιπλώνουν την ομορφιά τους σε υψόμετρο 350 μ, στους πρόποδες του όρους Γιούχτας. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο παραδοσιακό οικισμό της Κρήτης, με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία 5000 χρόνων. Η υποδειγματική ανάπλαση που έγινε στην αγροτική κωμόπολη και το γεγονός ότι αυτή πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χάρισαν στον οικισμό το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ανάπλασης Χωριού. Η περιοχή φημίζεται για τους αμπελώνες της, από τους οποίους παράγεται εκλεκτό κρασί, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε.

Άνω & Κάτω Ασίτες, Ηράκλειο

Μετά από μία διαδρομή ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες φτάνει κανείς στα 2 πιο παραδοσιακά χωριά ολόκληρου του νομού τα οποία βρίσκονται σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 450 μέτρων. Καμάρι της περιοχής, η Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη. Είναι από τις αρχαιότερες στην Κρήτη αφού υπάρχει τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα. Στην αυλή της υπάρχουν δύο »θαύματα» της φύσης: ένας πλάτανος και ένα κυπαρίσσι που έχουν κριθεί διατηρητέα. Για εναλλακτικές μορφές τουρισμού τα φαράγγια της περιοχής, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Αντωνίου, προσφέρονται για φυσιολατρικούς περιπάτους και εκδρομές αναψυχής. Το φθινόπωρο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην παραγωγή κρασιού και ρακής στα περίφημα παραδοσιακά ”καζάνια”.

Κάτω Ασίτες

Ανώγεια, Ρέθυμνο

Βρίσκονται 36χλμ δυτικά του Ηρακλείου και 52χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 750μ. Είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα για την προσφορά τους στον πολιτισμό και αυτό γιατί σπουδαίοι Κρητικοί λυράρηδες και τραγουδιστές κατάγονται από τα Ανώγεια, με κορυφαίο τον «αρχάγγελο της Κρήτης», τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη, του οποίου το σπίτι βρίσκεται στη γειτονιά Περαχώρι. Στα Ανώγεια μπορείτε να επισκεφτείτε τις παλιές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του ‘Αγίου Δημητρίου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς και του Άγίου Ιωάννη. Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες των Ανωγείων εξακολουθούν να υφαίνουν παραδοσιακά Κρητικά υφαντά αξεπέραστης ποιότητας, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε πολλά μαγαζιά.

Σφακιά, Χανιά

Βρίσκεται στα νότια της Κρήτης, εντός του νομού Χανίων και απέχει 75 χιλιόμετρα από την πόλη. Ολόκληρα τα Σφακιά χαρακτηρίζονται από τη φυσική ομορφιά ενός άγριου ορεινού τοπίου το οποίο συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα. Τα Σφακιά περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς Λευκά Ορη ή Μαδάρες με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2454 μέτρα). Επίσης περιλαμβάνουν το φαράγγι της Σαμαριάς, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη. Αλλα φαράγγια στα Σφακιά είναι το φαράγγι του Κλάδου, τα Δώματα, το φαράγγι της Ελυγιάς, της Αράδαινας, το Σφακιανό, της Ίμπρου, του Ασφένδου και το φαράγγι του Καλλικράτη. Η Χώρα των Σφακίων βρέχεται από το Λιβυκό πέλαγος και το όμορφο γραφικό λιμανάκι της με την μικρή παραλία και τα καταστήματα εστίασης γύρω από αυτό προσδίδουν μια ιδιαίτερη γραφικότητα.

Σφακιά