Αίγιο: Μπαλκόνι με θέα τον Κορινθιακό

1.732

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας και χαρακτηρίζεται ως μπαλκόνι του Κορινθιακού. Στο Αίγιο θα απολαύσετε βουτιές καθώς θα συναντήσετε μερικά από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά θέρετρα που διαθέτουν υπεροχές παραλίες όπως η Αιγείρα, η Ακράτα, το Διακοφτό, ο Λογγός και τα Σελινιάτικα.

Σε μόλις 2 ώρες μέσω του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, της Ολυμπίας Οδού, οι Αθηναίοι μπορούμε να χαρούμε ένα καλοκαιρινό διήμερο χωρίς ταλαιπωρία. Έτοιμοι για εξερεύνηση;

Τι να δείτε/να κάνετε στο Αίγιο

Περίπατος στην «Τεμπελοράχη»

Η «Τεμπελόραχη» όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τον πλακόστρωτο δρόμο – την οδό Μιχαλοπούλου-, συνδέει την κάτω (παραλία) με την άνω πόλη που βρίσκεται και το ιστορικό κέντρο. Και οι Σκάλες του Φιλοποίμενος, γνωστές και ως «σκαλάκια», ενώνουν κι αυτές την κάτω με την άνω πόλη. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στον παραλιακό δρόμο του Αιγίου και ανηφορίστε τον πλακόστρωτο δρόμο. Στην πορεία σας προς το κέντρο θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε κτήριο του Τσίλερ. Απέναντι από το μουσείο ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Στην οδό Δεσποτόπουλων αξίζει να αναζητήσετε το αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου που λειτουργεί σαν Λαογραφικό Μουσείο καθώς φιλοξενεί από το 1994, τη συλλογή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Λίγο ψηλότερα δεσπόζει ο επιβλητικός Μητροπολιτικός ναός, έργο και αυτό του Ερνέστου Τσίλερ.

Για καφέ στην Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

Το σημείο του Αιγίου με την ασυναγώνιστη θέα σε ολόκληρη την πόλη και τον Κορινθιακού κόλπου. Πράσινη και εξαιρετικά φροντισμένη θα σας ξεναγήσει στο Μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα και στο διαχρονικό σύμβολό της, τον Πύργο οποίος αποτελεί και διαχρονικό σύμβολο για το Αίγιο.

Η πλατεία διαμορφώθηκε ανάμεσα στο 1920 με 1930 ενώ ο Πύργος κτίστηκε στις αρχές του 1900. Αποτελεί τον μικρότερο πύργο με Νέο-Γοτθικά παράθυρα και Νέο- Μεσαιωνική κατασκευή. Στις αρχές του αιώνα λειτουργούσε ως μετεωρολογικός σταθμός και στη συνέχεια ως καφενείο.

Tip: Για εσάς που η ανάβαση σας άνοιξε την όρεξη, εδώ θα βρείτε πολλά εστιατόρια. Ενώ εσείς που χορτάσατε από τη θέα, μπορείτε να επιλέξετε σε ποιο καφέ – μπαρ θα ανασυνταχθείτε για την επόμενη σας εξερεύνηση.

Στον ναό της Παναγίας Τρυπητής

Θα τον βρείτε στον παραλιακό δρόμο και είναι ο Πολιούχος ναός της πόλης. Δεσπόζει πάνω από το εμπορικό λιμάνι, κτισμένος στο βαθούλωμα ενός βράχου. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρέθηκε από κάποιο ναυαγό το 1650 η εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Με την πάροδο του χρόνου ο ναός κυρίως λόγω της εικόνας της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργή, προσέλκυσε πλήθος προσκυνητών. Η Ζωοδόχος Πηγή γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.

Στο μοναδικό μουσείο σταφίδας στην Ελλάδα

Το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο σταφίδας λειτουργεί στο Αίγιο, στο σταφιδεργοστάσιο Κουνινιώτη, στο οποίο -μέσα από τα εκθέματα-, πέρα από την ιστορία του τόπου καταγράφεται και η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας. Ο χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης. (τηλ. 26910 74473-83)

Στα περιξ για Βόλτα με τον Οδοντωτός

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες με τρένο στην Ελλάδα.

Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Ώρα για βουτιές

Βοτσαλωτές παραλίες στην πλειοψηφία τους με καθάρια νερά, ανέδειξαν τις περιοχές που αγγίζουν σε αξιοζήλευτα παραθεριστικά κέντρα. Οργανωμένα ή όχι, κοσμοπολίτικα ή ιδανικά για οικογενειακές εξορμήσεις, ταπεινά ή εξωστρεφή, τα θαλάσσια καταφύγια της Αιγιαλείας υπόσχονται ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Παραλία Αλυκής

Μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο του Αιγίου θα βρείτε την παραλία της Αλυκής. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία που βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο υδροβιότοπο και είναι κάτοχος Γαλάζιας Σημαίας. Είναι πολυσύχναστη, αλλά χωρίς φασαρία, συνήθως απάνεμη, με παραλιακές ταβέρνες.

Παραλία Άκολης

Άκολη ή Άβυθος κατά τους ντόπιους, είναι η παραλία του οικισμού Ροδοδάφνης και μια από τις πιο γνωστές της Αιγιαλείας. Είναι μεγάλης έκτασης, βοτσαλωτή παραλία και όπως μαρτυρά και το όνομά της, το βάθος της είναι αμέτρητο. Γι’ αυτό και οι μάσκες εδώ είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ. Στο τέρμα της πεζοδρομημένης ανατολικής πλευράς της θα βρείτε εγκαταστάσεις beach volley και kite surf.

Παραλία Σελιανιτίκα – Λόγγος

Ο γραφικός κόλπος με τα γαλαζοπράσινα νερά, ενώνει τα δύο όμορφα ψαροχώρια, καταφέρνοντας να τα αναδείξει σε δημοφιλής προορισμούς χωρίς όμως να χάσουν καθόλου το παραδοσιακό στοιχείο τους. Ταβέρνες, χώροι αναψυχής και ξενοδοχεία θα συμπληρώσουν το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, διασκέδαση.

Παραλία Λαμπίρι

Είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσει κανείς μπαίνοντας στην Αιγιαλεία από την Πάτρα. Ένας φυσικός κόλπος και με το “χάδι” των πεύκων να φτάνει ως τη θάλασσα. Είναι μικρή και τα νερά της βαθαίνουν σταδιακά. Εξαιρετικά παραθαλάσσια ταβερνάκια, πολυτελή beach bar αλλά και πολλές καφετέριες θα ικανοποιήσουν αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τη διασκέδαση με τις βουτιές τους.

Παραλία Νικολέϊκα – Ριζόμυλου

Τα ομώμυμα γραφικά χωριά που βρίσκονται στο Διακοπτό, μοιράζονται το ίδιο υγρό βασίλειο. Μια μεγάλη σε πλάτος, βοτσαλωτή παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, καφετέριες και εστιατόρια.

Παραλία Ροδιάς

Η μικρή βοτσαλωτή παραλία έχει πεντακάθαρα, ρηχά νερά και είναι ιδανική για όσους προτιμούν την ησυχία. Το χωριό της Ροδιάς έχει ιδιαίτερα παραδοσιακό χρώμα, χαρακτηριστική πλατεία με το γραφικό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης τους Σωτήρος, ταβέρνες, καφενεία και σήμα κατατεθέν ένα υπεραιωνόβιο πλάτανο στη μέση του δρόμου που οδηγεί στην παραλία.

Παραλία Ελαιώνα

Η παραλία Ελαιώνα είναι η καθαρή και όμορφη, αμμώδης παραλία του Διακοπτού. Οργανωμένη, διαθέτει παιδική χαρά για τους μικρούς και beach volley για τους μεγάλους, όπου το καλοκαίρι διοργανώνονται τουρνουά. Εδώ το παρκάρισμα των αυτοκινήτων δεν αποτελεί “πονοκέφαλο”, αφού υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης.
Στον παραλιακό δρόμο της και στον πολυπόθητο ίσκιο των μοσχοιτιών της θα βρείτε πλήθος από καφετέριες, μπαρ και γραφικά ταβερνάκια.

Παραλία Εγκάλη

Η πεντακάθαρη παραλία του Διακοπτού έχει υπέροχα νερά, είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και έχει δέντρα που φτάνουν ως τη θάλασσα. “Σεμνή” όπως είναι, δεν αφήνει τους ανέμους να την αγγίξουν. Ενώ μοιάζει σαν κρυμμένο μυστικό, αφού για να την ανακαλύψετε θα προσπεράσετε τις διπλανές δύο παραλίες. Αυτή στο λιμάνι του Διακοπτού και αυτή από το λιμάνι προς το ποτάμι. Θα τη βρείτε στο τέλος του παραλιακού δρόμου, από το λιμάνι προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη δεύτερη παραλία. Στο νότιο άκρο της θα βρείτε ένα από τα πιο γνωστά μπαρ της Αχαΐας και θα επιδοθείτε σε θαλάσσια sports.

Παραλία Πούντας

Η παραλία του χωριού Τράπεζας είναι ίσως η πιο γοητευτική και περισσότερο δημοφιλής της Αχαϊκής ακτογραμμής.
Κρύα με βαθιά νερά συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Βόρειας Πελοποννήσου. Είναι μεγάλη και εύκολα προσβάσιμη με μικρό βότσαλο και Γαλάζια σημαία. Έχει ωστόσο δύο προσωπικότητες. Με το ένα τμήμα της να είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες, ντους, υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, εστιατόρια, καφετέριες και beach bars. Kατάλληλη για οικογένειες και μεγάλες παρέες. Ενώ το άλλο κομμάτι της “θέλει την ησυχία του”.

Παραλία Αιγείρας

Η παραλία που προτιμούν αρκετοί επώνυμοι. Απόδειξή οι πολλές παραθεριστικές κατοικίες διάσημων που υπάρχουν στην περιοχή. Βρίσκεται δίπλα στον οικισμό και προσφέρει χαλάρωση δίπλα στο κύμα, ψάρεμα στα φυσικά λιμανάκια της, ατελείωτες βουτιές στα καθαρά πράσινα νερά της. Και χαλαρωτικές βόλτες δίπλα στο γραφικό λιμάνι της.

Παραλία Ακράτας

Μεγάλη και οργανωμένη παραλία υπήρξε και αυτή παλαιότερα εστεμμένη με Γαλάζια σημαία. Έχει έντονο τουριστικό χαρακτήρα, είναι οργανωμένη, με ψιλό χαλίκι και αγαπημένη για πλήθος κόσμου που την επιλέγει αφού είναι ικανή να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των λουομένων. Εδώ θα βρει κανείς από παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια έως καφετέριες και μπαράκια. Κάποια από όλα τα παραπάνω είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο.

Πληροφορίες από discoveraigialeia.gr