Ο γύρος του κόσμου μέσα από 10 Χριστουγεννιάτικα γεύματα

157

Τα Χριστούγεννα είναι μια αγαπημένη γιορτή σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη και είναι το ίδιο μαγικά σε όλες τις χώρες. Αυτό όμως που είναι διαφορετικό είναι το φαγητό!

Εντυπωσιακά και λαχταριστά εδέσματα ανά τον κόσμο, προσαρμοσμένα στις παραδόσεις της κάθε χώρας, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το δικό τους ξεχωριστό, γευστικό τρόπο.

Παρακάτω θα δείτε μία λίστα με το τι τρώνε τα Χριστούγεννα σε 10 χώρες από όλο τον κόσμο:

Γαλλία

Στη Γαλλία, τις γιορτές προτιμούν στρείδια. Λέγεται μάλιστα, ότι η κατανάλωση της μισής ετήσιας παραγωγής στρειδιών της Γαλλίας, γίνεται την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Ισπανία- Πορτογαλία

Τα Χριστούγεννα και οι Ισπανοί τρώνε οστρακοειδή, ψάρια και κάποιοι κυνήγι. Οι Πορτογάλοι, πάλι, το χριστουγεννιάτικο δείπνο το σερβίρουν τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει παστό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες.

Νορβηγία

Στις περιοχές κοντά στη θάλασσα, το κυρίως πιάτο στο εορταστικό δείπνο είναι ο μπακαλιάρος ψητός ή τηγανητός, ενώ στις περιοχές της ενδοχώρας την τιμητική τους έχουν τα παϊδάκια από χοιρινό κρέας και τα λουκάνικα. Σερβίρεται, επίσης, η πουτίγκα ρυζιού, μέσα στην οποία ρίχνουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Όποιος από την οικογένεια ή τους καλεσμένους το βρει, κερδίζει κάποιο δωράκι και θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.

Σουηδία

Στη Σουηδία πριν από το γεύμα της Παραμονής των Χριστουγέννων, υπάρχει ένα έθιμο που ονομάζεται “βούτηγμα στην κατσαρόλα”. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι.

Το παραδοσιακό δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων ξεκινά με μπουφέ και ηδύποτο (akvavit).

Στο γιορτινό τραπέζι την τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά, ο λιαστός μπακαλιάρος με κρεμώδη σάλτσα, οι ρέγγες, το χοιρομέρι και το χαβιάρι.

Αγγλία

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Αγγλία αποτελείται όπως και σε μας από τη γεμιστή γαλοπούλα με τρεις διαφορετικές γεμίσεις: κάστανα, εντόσθια και κρέας λουκάνικου. Συνοδεύεται από ψητές πατάτες και λαχανικά, κάστανα, βραστό καλαμπόκι και σάλτσα από βατόμουρα.

Περού

Το Tamale είναι ένα κλασικό και παραδοσιακό έδεσμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού της χώρας που φτιάχνεται με ζύμη συνήθως από καλαμπόκι, γεμισμένη με κρέας, τυρί ή λαχανικά. Η ιστορία του Tamale λέγεται ότι έχει τις ρίζες της στους Maya και τους Αζτέκους.

Πολωνία

Bigos είναι ένα πολωνικό πιάτο με μαγειρευτό κρέας και ξινολάχανο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Πολωνία –γνωστό και ως «το πιάτο του κυνηγού»- και συνδυάζει κρέας και λουκάνικο σιγοψημένα μαζί με μπόλικο ξινολάχανο. Είναι ένα πιάτο ιδανικό για τον κρύο καιρό, ενώ συνηθίζεται να σερβίρεται στα οικογενειακά τραπέζια την ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Είναι γνωστό επίσης, στη Λιθουανία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Τσεχία

Την Παραμονή των Χριστουγέννων το πρώτο πιάτο που σερβίρεται είναι ψαρόσουπα ή πατατόσουπα και το κυρίως πιάτο είναι ψητός κυπρίνος, που συνοδεύεται από πατατοσαλάτα.

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο η ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με τις 29 του μηνός Κιαχκ του κοπτικού ημερολογίου. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά οι πιο πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες. Οι κόπτες φτιάχνουν γλυκά μπισκότα, τα “καχκ”, πάνω στα οποία κάνουν το σχήμα του σταυρού.

Κολομβία

Τα Buñuelos είναι μια κολομβιανή χριστουγεννιάτικη λιχουδιά, η οποία όμως, είναι αγαπητή σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική και μοιάζει λίγο με τα donuts. Τα buñuelos είναι μπάλες από τηγανητό ζυμάρι που φτιάχνεται από ήπιο νωπό τυρί, ενώ στην αυθεντική τους εκδοχή, είναι ελάχιστα γλυκά στη γεύση. Στην Κολομβία, το συγκεκριμένο επιδόρπιο σε μορφή μπαλίτσας, σερβίρεται με natilla (χριστουγεννιάτικη κρέμα).