Κανόλι: Η γλυκιά συνταγή που θα μας ταξιδέψει απευθείας… Σικελία!

248

Αυτά τα κομψά γλυκίσματα κατάγονται από τη Σικελία και αρχικά ήταν αποκριάτικο γλυκό που παρασκευαζόταν κατά την διάρκεια του καρναβαλιού. Το όνομά του προκύπτει από το σχήμα του, canulla, που στα ιταλικά σημαίνει μικρός σωλήνας.

ΥΛΙΚΑ

(για 12-15 τεμάχια)

 ΖΥΜΗ

  • 255 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. κακάο
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 κ. γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 80 γρ. λευκό ξηρό κρασί

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

  • 1 ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΓΕΜΙΣΗ

  • 250 γρ. ρικότα η άλλο λευκό κρεμμώδες τυρί
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 1 κ.σ. κουβερτούρα, τριμμένη
  • 60 γρ. φρούτα γλασσέ, ψιλοκομ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΖΥΜΗ

Βάζετε όλα τα υλικά στο να προκύψει μια ελαστική ζύμη. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο. Στη συνέχεια ανοίγετε τη ζύμη, σε αλευρωμένη επιφάνεια η ανάμεσα σε δύο κομμάτια χοντρού νάυλον ώστε να μην κολλάει σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 2χιλ. Αλείφετε μικρούς μεταλλικούς κυλίνδρους ή μικρά μεταλλικά κορνέ ζαχαροπλαστικής με βούτυρο. Κόβετε το φύλλο σε 12-15 ισομεγέθη τετράγωνα κομμάτια. Τυλίγετε με τα κομμάτια του φύλλου γύρω από το εργαλείο που επιλέξατε και τα αλείφετε με ένα πινέλο με το ελαφρώς χτυπημένο ασπράδι αυγού. Τηγανίζετε τα κομμάτια (τυλιγμένα όπως είναι στις φόρμες) σε ένα βαθύ τηγάνι στο  λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5΄, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς και αφαιρείτε τις μεταλλικές φόρμες.

ΓΕΜΙΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά με μια κατσαρόλα τη ρικότα, την άχνη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε την τριμμένη σοκολάτα και τα φρούτα και ανακατεύετε. Με αυτό το μείγμα γεμίζετε το κανόλι χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι η μια σακούλα (κορνέ) ζαχαροπλαστικής. Τα βάζετε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

(συνταγή: gastrotourismos.gr)