Φωσφίνη εντοπίστηκε από επιστήμονες στα πυκνά όξινα νέφη, στην Αφροδίτη, γεγονός που υποδεικνύει την ύπαρξη ζωής.
Αν και η ανακάλυψη δεν αφορά άμεσα την παρατήρηση ζωής σε άλλο πλανήτη, η τεράστια ποσότητα φωσφίνης στην Αφροδίτη, δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσω οποιασδήποτε γνωστής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ενδέχεται να αποτελεί σημάδι εξωγήινης ζωής στο ηλιακό σύστημα.
«Με όσα γνωρίζουμε σήμερα για την Αφροδίτη, η πιο εύλογη εξήγηση για τη φωσφίνη -όσο εξαπραγματικό και να ακούγεται- είναι η ύπαρξη ζωή», δήλωσε η μοριακή αστροφυσικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης Clara Sousa-Silva. «Πρέπει να τονίσω ότι η ζωή, ως εξήγηση για την ανακάλυψή μας, πρέπει να είναι όπως πάντα η έσχατη εξήγηση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, εάν πρόκειται για φωσφίνη και αν πρόκειται για ζωή, σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι. Σημαίνει επίσης ότι η ίδια η ζωή πρέπει να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πρέπει να υπάρχουν πολλοί άλλοι κατοικημένοι πλανήτες στον γαλαξία μας», πρόσθεσε. Η φωσφίνη είναι μια ανόργανη χημική ένωση φωσφόρου και υδρογόνου, υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο.
Αμφιβάλλουν κάποιοι ερευνητές
Κάποιοι ερευνητές ωστόσο αμφισβητούν την υπόθεση της ζωής, προτείνοντας πως το αέριο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας ανεξήγητης και άγνωστης στους ανθρώπους, ατμοσφαιρικής – γεωλογικής διαδικασίας. Ωστόσο η Αφροδίτη δεν είναι πλέον γεωλογικά ενεργή και η δραστηριότητα των ηφαιστείων της έχει τερματιστεί εδώ και 500 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα δεν ανιχνεύεται ούτε τεκτονική δραστηριότητα.