Ένα διαφορετικό ταξίδι στο Μεξικό: Εξερευνήστε το Μουσείο της Φρίντα Κάλο

1.409

Ένα ταξίδι στο Μεξικό παραμένει ένα ακατόρθωτο όνειρο για πολλούς ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που ο κορωνοϊός έχει περιορίσει τις μετακινήσεις μας. Ωστόσο πλέον υπάρχει η δυνατότητα να απολαύσουμε μια  online περιήγηση στο σπίτι και κήπο της εμβληματικής σουρεαλίστριας ζωγράφου και ακτιβίστριας, Φρίντας Κάλο.

Tο φημισμένο «Μπλε Σπίτι» (“Casa Azul”) στο Κογιοακάν -εκεί όπου έζησε και δημιούργησε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της η εμβληματική Μεξικανή ζωγράφος (1907-1954)- «άνοιξε» τις πόρτες του διαδικτυακά και μάς προσφέρει την εμπειρία μιας ξεχωριστής online ξενάγησης 360 μοιρών, στους πολύχρωμους εξωτερικούς και εσωτερικούς του χώρους.

Στο σπίτι υπάρχουν τα αυθεντικά έπιπλα από την περίοδο που η Φρίντα Κάλο ζούσε εκεί, καθώς και προσωπικά αντικείμενά της, έργα μεξικανικής λαϊκής τέχνης και έργα του συζύγου της, του παγκοσμίως γνωστού Ντιέγκο Ριμπέρα. Η εικονική έκθεση «Appearances Can Be Deceiving» φιλοξενεί πάνω από 300 αντικείμενα που είχε στην κατοχή της η Φρίντα, μεταξύ των οποίων και τα αναγνωρίσιμα από όλους ενδύματά της: μεξικανικά φορέματα, περίτεχνα κεντημένες μπλούζες και ζωηρόχρωμες φούστες. Στο υπνοδωμάτιό της βρίσκεται το προσθετικό πόδι το οποίο παρήγγειλε να φτιάξουν για αυτήν μετά τον ακρωτηριασμό του 1953.

Μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ για να περιηγηθείτε online Μουσείο Φρίντα Κάλο.

Η εμβληματική Φρίντα Κάλο

H Φρίντα Κάλο γεννήθηκε από γερμανοεβραίο πατέρα και ισπανομεξικάνα μητέρα στο (Κογιοακάν) στην Πόλη του Μεξικού. Ο πατέρας της ήταν μορφωμένος, άθεος και είχε έρθει σε νεαρή ηλικία στο Μεξικό όπου είχε γίνει φωτογράφος. Η μητέρα της ήταν Καθολική. Η Φριντα όταν ήταν έξι ετών αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Αυτό δεν την εμπόδισε να παρακολουθήσει την Escola Preparatoria. To 1925, στα 18 της ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.

Το 1926, ενώ ανάρρωνε από το ατύχημα η Φρίντα Κάλο ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής Το 1929 έδειξε τη δουλειά της στον Ντιέγκο Ριβέρα, τον οποίο είχε γνωρίσει στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικού που σύχναζε. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκαν. Ο Ριβέρα ήταν ήδη αναγνωρισμένος ζωγράφος και οι τοιχογραφίες του είχαν μεγάλη ζήτηση στις Η.Π.Α.. Το ζευγάρι μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και αργότερα στο Ντητρόιτ.  Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και τον Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Εκείνος εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της, την κάλεσε να πάρει μέρος στην έκθεση μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους και οργάνωσε μια έκθεση της προσωπικής της δουλειάς στο Παρίσι.

Το 1939 χώρισε προσωρινά από τον Ριβέρα και αποσύρθηκε στο Μεξικό, στο “Γαλάζιο Σπίτι”. Εκεί ζωγράφισε τον πίνακα “Οι δύο Φρίδες”, στον οποίο απεικονίζει το δίλημμά της για το διαζύγιο. Σε όλη τη διάρκεια του 1939 διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον Νίκολας Μάρεϊ, τον οποίο είχε γνωρίσει μαζί με τον Ριβέρα στη Νέα Υόρκη. Σύντομα μετά το διαζύγιο, το 1940 χώρισε με τον Μάρεϊ και ξαναπαντρεύτηκε με τον Ριβέρα. Η Φρίντα τη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.