Το ναυάγιο της Αμοργού και η άγνωστη ιστορία του

Το σκουριασμένο αξιοθέατο που συναρπάζει τους επισκέπτες

1.038

Έγινε γνωστή από την ταινία «Απέραντο γαλάζιο» και τις διηγήσεις όσων μαγεύονται από την επίσκεψή τους στο νησί, ωστόσο η Αμοργός, σε ένα ήσυχο γαλαζοπράσινο φυσικό λιμανάκι διαφυλάσσει εδώ και τρεις δεκαετίες ένα εντυπωσιακό ναυάγιο.

Ένα σκουριασμένο από τον καιρό και την αλμύρα πλοίο, κατασκευής του 1950, που ξεβράστηκε από τον καιρό στα βράχια του νησιού.

Ναυάγησε τον Φεβρουάριο του 1980, όταν βρέθηκε σε φουρτούνα με βόρειους ανέμους 10 μποφόρ. Το πλοίο  έμεινε ακυβέρνητο και η θάλασσα το προσάραξε στον όρμο Λίβερου στην περιοχή Καλοταρητίσσας, ενώ όλο το πλήρωμα σώθηκε βγαίνοντας στη στεριά.

Όπως αναφέρει το go-amorgos.gr, οι ντόπιοι κάτοικοι της Κολοφάνας διηγούνται εκείνη την ημέρα γεμάτη με δυνατό βοριά με το πλοίο να ψάχνει να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα. H εσφαλμένη εκτίμηση, όμως, εκείνου του σημείου, στη προσπάθεια του να ρίξει άγκυρα, είχε ως συνέπεια, να προσαράξει επάνω στα βράχια.

Διαβάστε επίσης

Αυτό το σκουριασμένο σκαρί πλέον που έπλεε με κυπριακή σημαία, είχε εντυπωσιάσει και τον Luc Besson, τον δημιουργό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο, ώστε να το επιλέξει για σκηνικό της διαφημίζοντας το έτσι ως αξιοθέατο της Κάτω Μεριάς.

Το γνωστό πλέον «ναυάγιο» αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Αμοργού.


Το καράβι ναυπηγήθηκε το 1950 με πρώτο όνομα «ISLAND». Το 1975 μετονομάστηκε σε «STRYMON» και το 1979 του έδωσαν το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Πηγή: iefimerida