Ταξίδι στις Βρυξέλλες: Όλα όσα πρέπει να κάνετε στην πρωτεύουσα της σοκολάτας!

2.382

Η πόλη των Βρυξελλών βρίσκεται στο κέντρο του Βελγίου και είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Το όνομά της θεωρείται ότι προέρχεται από την παλαιά ολλανδική λέξη Broeksel που είναι σύνθετη από τις λέξεις broek (=βάλτος) και sel (=κτίσμα) και σημαίνει “σπίτι στο βάλτο”.

Σήμερα οι Βρυξέλλες θεωρούνται το διοικητικό κέντρο και η πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς φιλοξενούν δύο από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά οι Βρυξέλλες δεν είναι μόνο ένα γραφειοκρατικό κέντρο. Παραμένει μία πρωτεύουσα που αξίζει κανείς να την επισκεφτεί ώστε να αισθανθεί την ξεχωριστή ευρωπαϊκή αύρα αλλά και να επισκεφτεί ενδιαφέροντα μνημεία.

Σε περίπου 3 ώρες μακρυά από την Αθήνα, οι Βρυξέλλες σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε!

Τι να δείτε/να κάνετε στις Βρυξέλλες

Grand Place: Η Μεγάλη Πλατεία της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών

Η Γκραν-Πλας ή Μεγάλη Πλατεία βρίσκεται στον πυρήνα της Παλιάς Πόλης των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Είναι μια επιβλητική πλατεία του 15ου αιώνα και μια από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου. Αποτελεί ένα σύνολο παλαιάς κοσμικής αρχιτεκτονικής με εκπληκτικό διακοσμητικό πλούτο. Από το 1998, η Γκραν-Πλας ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το Δημαρχείο (Maison du Roi) στεγάζει το Μουσείο της Πόλης (Musée de la Ville de Bruxelles). Εδώ μπορείτε να δείτε -μεταξύ άλλων- μερικές εκατοντάδες από τις στολές που έχει «φορέσει» το θρυλικό αγαλματάκι της πόλης των Βρυξελλών, Manneken Pis.

Μανεκέν Πις

Αυτό το μικρό μπρούτζινο άγαλμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες το οποίο απεικονίζει ένα αγόρι να ουρεί σε ένα σιντριβάνι, αποτελεί σύμβολο των Βρυξελλών.

Δεν είναι γνωστό γιατί κατασκευάστηκε αυτό το άγαλμα, αλλά υπάρχουν διάφοροι λαϊκοί μύθοι. Ένας μύθος λέει ότι το άγαλμα το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας ότι κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει κατουρώντας το φυτίλι, με αποτέλεσμα να το σβήσει.

Μνημείο του Ατόμου «Ατόμιουμ»

Είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο των Βρυξελλών. Θεωρείται πλέον ως σύμβολο της πόλης και ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα το Manneken Pis. Χτίστηκε το 1958 για τη Διεθνή Έκθεση του 58 και σχεδιάστηκε από τον André Waterkeyn.

Το μνημείο αυτό είναι η αναπαράσταση του ατόμου με εννέα σφαίρες χάλυβα, 165 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο από το πραγματικό. Το Ατόμιουμ είναι πραγματικά τεράστιο με 102 μέτρα ύψος, όσο δηλαδή και ο πύργος των Αθηνών. Οι σωλήνες που ενώνουν τις σφαίρες, έχουν κυλιόμενες σκάλες και επιτρέπουν την μετακίνηση μεταξύ αυτών. Οι σφαίρες έχουν διάμετρο 18 μέτρα, ενώ η τελευταία σφαίρα παρέχει στο επισκέπτη μια καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης.

Καθεδρικός Ναός των Βρυξελλών

Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μιχαήλ και την Αγία Γουδούλη και αποτελεί το πιο αξιόλογο οικοδόμημα γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Από της αρχές του 11ου αιώνα βρίσκετε μια εκκλησία στο ίδιο σημείο. Το 1047 ο Δούκας της Βραβάντης, Lambert II, μετέφερε τα λείψανα της Αγίας Γουδούλης από μια κεντρική εκκλησία, στην νέα εκκλησία στον λόφο Treurenberg. Από τότε ο ναός της Αγ. Γουδούλης και του Αγ. Μιχαήλ (πολιούχων της πόλης) πήρε την πρωτοκαθεδρία έναντι των άλλων εκκλησιών της πόλης.

Εξαιτίας της αυξανόμενης φήμης της εκκλησίας, από των 13ο αιώνα μετατράπηκε σε γοτθικού στυλ. Τα θεμέλια της πρώτης εκκλησίας είναι ακόμα εμφανή κάτω από την κρύπτη του καθεδρικού. Η γοτθική χορωδία κατασκευάστηκε μεταξύ 1226 και 1276 και ο κορμός του ναού στα μέσα του 15ου αιώνα. Η δυτική πρόσοψη, ολοκληρώθηκε μεταξύ 1450 και 1490 και ακολουθεί το στυλ των Γαλλικών γοτθικών εισόδων.

Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών

Το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών είναι το επίσημο παλάτι του βασιλιά του Βελγίου και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μπροστά από το πάρκο των Βρυξελλών και την πλατεία Paleizenplein.

Το παλάτι σήμερα χρησιμοποιείται ως γραφεία του Βασιλιά και της φρουράς του και ως χώρος υποδοχής ξένων αρχηγών, αλλά δεν χρησιμοποιείται ως βασιλική κατοικία. Η βασιλική κατοικία είναι το Βασιλικό Κάστρο του Λάακεν (Royal Castle of Laken), που χτίστηκε μεταξύ 1782-1784.

Πάρκο Σενκαντενέρ

Στο μεγάλο αυτό αστικό πάρκο φιλοξενούνται κτίρια με σχήμα ύψιλον (U), που χτίστηκαν την εποχή του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄, για την Εθνική έκθεση του 1880 που γιόρταζε τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η θριαμβευτική αψίδα εγκαινιάστηκε το 1905 και έχει χτιστεί από σίδηρο, γυαλί και πέτρα, συμβολίζοντας την είσοδο του Βελγίου στην βιομηχανική εποχή. 30 εκτάρια πάρκου, γεμάτα με γραφικούς κήπους, λιμνούλες και μικρούς καταρράχτες περικλείουν των χώρο του πάρκου.

Στο πάρκο θα βρείτε μεταξύ αλλων και τρία σημαντικά μουσεία: Το Βασιλικό Μουσείο Ενόπλων Δυνάμεων και Στρατιωτικής Ιστορίας στο βόρειο κομμάτι του συγκροτήματος και στο νότιο κομμάτι, το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας και το Μουσείο Αυτοκινήτου «AutoWorld». Τέλος στον χώρο του πάρκου θα βρείτε τον νεοκλασικό “Ναό των Ανθρώπινων Παθών” που χτίστηκε με βάση τα αρχαιοελληνικά πρότυπα το 1886.

Τι θα φάτε στις Βρυξέλλες

Ένα ακόμη πιάτο που θα το βρείτε παντού είναι αχνιστά μύδια, που συνοδεύονται με πατάτες τηγανητές και σερβίρονται συνήθως σε κατσαρολάκι.

Όσον αφορά τις γλυκές λιχουδιές, δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε τις διάσημες βέλγικες βάφλες, τα μπισκοτάκια Speculoos.

Από τα must φυσικά οι βέλγικες σοκολάτες.

Μπύρα! Για τους λάτρεις της μπύρας, οι Βρυξέλλες αποτελούν τον ιδανικό προορισμό. Οι Βρυξέλλες είναι γεμάτη μπυραρίες στις οποίες θα βρείτε πάνω από 400 είδη μπύρας!

Πως θα μετακινηθείτε

Οι Βρυξέλλες είναι η πόλη που μπορείτε να γυρίσετε με τα πόδια, αφού οι αποστάσεις είναι -σχετικά- κοντινές και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι εύκολα προσβάσιμα. Παρόλα αυτά διαθέτει ένα πλήρες δίκτυο συγκοινωνίας που απαρτίζεται από μετρό, τραμ και λεωφορεία.

Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι αρκετά δύσκολη καθώς η κίνηση στους δρόμους, μερικές ώρες, είναι μεγάλη.

Και για τη καλοκαιρινή σεζόν, οι Βρυξέλλες διαθέτουν και Waterbus (1 Μαίου-31 Οκτωβρίου), το οποίο κινείται ανεμπόδιστο στο κανάλι και συνδέεται με αρκετές στάσεις λεωφορείων-τραμ.

 

πληροφορίες από taxidologio.gr