Sharlotka: Χειμωνιάτικη, light μηλόπιτα από τη Ρωσία

38

Είναι αφράτη και γευστικότατη και έρχεται από την μακρινή Ρωσία. Tα μήλα και η κανέλα μας που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή της θα σας χαρίσου ένα πλούσιο χειμωνιάτικο γλυκό.

Δείτε τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου:

ΥΛΙΚΑ

6 μεγάλα πράσινα μήλα (Granny Smith)
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
370 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,50 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
0,25 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
βούτυρο για τη φόρμα
άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26 εκ. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου έχουμε ρίξει το χυμό λεμονιού και 90 γραμμάρια από τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για ένα τέταρτο.

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά με τη υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει μια ανοιχτόχρωμη αφράτη κρέμα. Έπειτα κοσκινίζουμε πάνω από τα αβγά το αλεύρι και την κανέλα και τα αναμειγνύουμε απαλά με ένα σύρμα, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι.
Αδειάζουμε λίγο από το μείγμα μέσα στη φόρμα και στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τα μήλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και αφήνουμε κατά μέρος τη φόρμα για 5 λεπτά.

Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει εντελώς, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρουμε.