Σε αυτή την πόλη κάτοικοι ζουν σε… πλωτά σπίτια!

256

 

Το Άμστερνταμ είναι μία ευρωπαϊκή πόλη η οποία ξεχωρίζει για τα γραφικά κανάλια που την διατρέχουν. Συνολικά, φαίνεται πως υπάρχουν 165 κανάλια, τα οποία εκτείνονται σε μήκος 96,5 χιλιομέτρων μέσα και γύρω από την πόλη.

Εκεί, στον υδροβιότοπο που συμβιώνει με την ευρωπαϊκή ζωή του Άμστερνταμ, έχει εμφανιστεί ένα νέο είδος αστικής διαβίωσης. Άνθρωποι που τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποφάσισαν να αφήσουν τη γη και να κάνουν σπίτι τους το νερό. Και κάπως έτσι, γεννήθηκαν τα πλωτά σπίτια.

Τι είναι τα πλωτά σπίτια

Στις άκρες των καναλιών του Άμστερνταμ, ο επισκέπτης θα παρατηρήσει δεκάδες πλοιάρια, μάλλον σταματημένα. Αν βρεθεί σε ηλιόλουστη μέρα, θα προσέξει πως σε πολλά, το κατάστρωμα μοιάζει με μπαλκονάκι σπιτιού. Στιλάτα τραπεζάκια και άνθρωποι που απολαμβάνουν τον καφέ τους, σαν να βρίσκονται σπίτι τους. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται σπίτι τους.

Πρόσφατο άρθρο της nytimes, υπολογίζει πως στην πόλη του Άμστερνταμ υπάρχουν
πλέον 2.500 τέτοια πλωτά σπίτια. Χώροι που επιπλέουν στα νερά των καναλιών, δεν έχουν όμως να ζηλέψουν τίποτα από ένα σύγχρονο, άνετο και λειτουργικό σπίτι.

Τα πλωτά αυτά σπίτια υπολογίζονται σε 10.000 συνολικά σε ολόκληρη την Ολλανδία.

Στα ύψη οι τιμές των πλωτών σπιτιών στο Άμστερνταμ

Η μόδα του σπιτιού στο νερό παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα
τα τελευταία χρόνια η αύξηση στην τιμή τους να αγγίξει ακόμη και το 40%. Ένας τέτοιος μικρός παράδεισος μπορεί να κοστίσει σήμερα ως και 500.000 δολάρια. Η τιμή δεν αφορά στο πλοίο, που μπορεί να στοιχίζει ως και 20.000 δολάρια, αλλά στο κομμάτι του καναλιού που αυτό θα καταλαμβάνει.

Οι Αρχές του Άμστερνταμ αδειοδοτούν τα σημεία στο κανάλι όπου θα πάρει τη θέση του ο μικρός πλωτός παράδεισος, με τις τιμές να είναι ιδιαίτερα αλμυρές. Εφόσον ο επίδοξος ιδιοκτήτης αγοράσει το δικαίωμα για τον χώρο, μπορεί να βάλει στο σημείο του καναλιού το νέο του πλωτό σπίτι.

Η εταιρία που «χτίζει» πλωτά σπίτια στο Άμστερνταμ

Το πάθος μας για το νερό, καθώς και οι ικανότητές μας ως αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων μας έκανε επαγγελματίες στην δημιουργία πλωτών σπιτιών, Houseboats, όπως τα αποκαλούν στα αγγλικά. Οι Γκίτζς Χαβερκάτε και Γερούν Γκαϊτζκέμα είναι οι δύο άνθρωποι πίσω από την εταιρία Urbanships, η οποία κατασκευάζει και πουλάει έτοιμα, ιδιαίτερα πολυτελή και λειτουργικά πλωτά σπίτια στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Συνεργάστηκαν με σχεδιαστές και μηχανικού πλοίων προκειμένου να κάνουν πράξη το όραμά τους, να φτιάξουν δηλαδή απίστευτης αισθητικής σπίτια τα οποία πλέουν στα κανάλια της πόλης του Άμστερνταμ. Όπως διαβάζουμε, ορισμένα από αυτά έχουν τη δυνατότητα απόπλου, ενώ άλλα απλώς επιπλέουν στην όχθη κάποιου, από τα 156 κανάλια στο Άμστερνταμ.

Το πρώτο σπίτι της εταιρίας αυτής έπεσε στο νερό τον Μάιο του 2017, το οποίο και βρίσκεται
στην ανατολική πλευρά της πόλης του Άμστερνταμ. Σε κάθε πλωτό σπίτι και κάτω από το κατάστρωμα, απλώνεται ένα κανονικό διαμέρισμα, με ξεχωριστή είσοδο, τουαλέτα, υπνοδωμάτια με δικό τους WC και αποθήκη.

Ως μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα πλωτά σπίτια διαθέτουν όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες ώστε να εκμεταλλεύονται το φυσικό φως, αλλά και να διαχειρίζονται τους θορύβους του αστικού περιβάλλοντος προς όφελος του ιδιοκτήτη.

Φυσικά, τα πλωτά σπίτια είναι «πράσινες» κατοικίες, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις
ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ, που προσφέρουν ενέργεια, αλλά και ζεστό νερό.

Πηγή: iefimerida