Scones: Η αγαπημένη λιχουδιά των Βρετανών – Δείτε τη συνταγή

242

Τα scones είναι μια αγγλική λιχουδιά που σερβίρεται ως γλυκό με το τσάι ή σαν αλμυρό σνακ. Αφράτα και λαχταριστά, είναι πανεύκολα, γι’ αυτό δοκιμάστε τα!

Υλικά

250 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι γ.ο.χ.)
80 γραµ. βούτυρο κρύο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτή κ.σ ζάχαρη
1/4 κ.γλ. αλάτι
1 μεγάλο αυγό
2 κ.σ γάλα ή νερό κρύο

Εκτέλεση

Για τα αγγλικά scones, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με τα ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

Δεν δουλεύουμε πολύ ώρα το βούτυρο για να μην λιώσει και ανεβεί η θερμοκρασία του.

Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά.

Με ένα πιρούνι σπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε με το αλεύρι να αρχίσει να παίρνει μορφή η ζύμη.

Πιάνουμε και ενώνουμε τη ζύμη με τα χέρια. Ραντίζουμε με λίγο κρύο γάλα ή νερό, ώστε να κολλήσει η ζύμη σε μπάλα.

Πατάμε με τα χέρια να γίνει πλακέ η ζύμη σαν χοντρό φύλλο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και την παγώνουμε στο ψυγείο για 20΄.

Αφού παγώσει η ζύμη, τη βγάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.

Αλευρώνουμε ελαφρά τη ζύμη.

Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο με 2,5 εκατοστά πάχος.

Με αλευρωμένο μικρό κουπ πατ, κόβουμε 8 scones.

Ή εναλλακτικά, κόβουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια τα scones.

Αρχικά κόβουμε τον κύκλο σταυρωτά σε 4 κομμάτια και διαγώνια σε 8 κομμάτια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Θα ψήσουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.

Βάζουμε τα scones σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Αλείφουμε με λίγο γάλα την επιφάνεια ή λιωμένο βούτυρο.

Ψήνουμε για περίπου 15΄ να φουσκώσουν και ελαφρά να ροδίσουν.

Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα σερβίρουμε ανάλογα αν θέλουμε γλυκά ή αλμυρά scones.

Δείτε παρακάτω όλους τους συνδυασμούς και τρόπους σερβιρίσματος για παραδοσιακά αγγλικά scones.
Μυστικά για αγγλικά scones

-Τα αγγλικά scones γίνονται και γλυκά και αλμυρά.

-Για τα γλυκά scones προσθέτουμε μέσα στην ζύμη αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα ψιλοκομμένα, δαμάσκηνα ή κόντιτα (ψιλοκομμένα γλασέ φρούτα) αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή σε λίγο κονιάκ.

-Μπορούμε να βάλουμε βανίλια ή κανέλλα στη ζύμη καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού για άρωμα.

-Μπορείτε στη ζύμη να βάλετε ξύσμα ή σταγόνες σοκολάτας.

Γενικά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει. Η βασική συνταγή για scones που σας δίνω, σηκώνει προσθήκες, ανάλογα αν θέλετε γλυκό ή αλμυρό σνακ.

-Στα αλμυρά scones μπορούμε να βάλουμε στη ζύμη ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, σχοινόπρασο ψιλοκομμένο ή σοταρισμένο και θρυμματισμένο μπέικον και γίνονται φανταστικά.

-Τα scones σερβίρονται πάντα στην ιεροτελεστία τσαγιού στην Αγγλία και συνοδεύονται από clothed creme, βούτυρο ή sour cream.

-Τα γλυκά σερβίρονται με lemon curd, μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων και τα αλμυρά σερβίρονται με σολωμό ή κάποιο αλλαντικό.

-Τα scones διατηρούνται στην κατάψυξη ωμά. Αφού τα κόψετε σε σχήμα, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Κατευθείαν όπως είναι παγωμένα θα τα βάλετε σε καυτό φούρνο και θα ψήσετε 10΄ περίπου επιπλέον μέχρι να ροδίσουν.

-Επίσης τα ψημένα scones μπορείτε να τα διατηρήσετε ψημένα αφού κρυώσουν στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Μετά θα τα ζεστάνετε για να τα σερβίρετε.

-Τα φρεσκοψημένα scones είναι πάντα πιο νόστιμα και πιο αφράτα.

συνταγή από argiro.gr