Πόσο καλά γνωρίζετε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

259

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία χώρα φαινομενικά καλυμμένη με λάμψη, ωστόσο κρύβουν μια βαθιά ριζωμένη ιδιάζουσα κουλτούρα που οι ντόπιοι την ακολουθούν για χρόνια. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα δεν ξέρετε για την χώρα της πολυτέλειας!

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ιδρύθηκαν ως ανεξάρτητη ομοσπονδία στις 2 Δεκεμβρίου 1971 και αρχικά περιελάμβαναν έξι χώρες: Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Σάρτζα, Ατζμάν, Ουμ Αλ Κουουέιν και Φουτζάιρα. Από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η ανακάλυψη του πετρελαίου υπήρξε κινητήρια δύναμη στην οικονομία των Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η διεθνής χρηματοπιστωτική και τραπεζική κρίση το 2008 σημείωσε μια σοβαρή οικονομική ύφεση στα Εμιράτα και οι κυβερνήσεις απέφυγαν να παγιδευτούν στη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη*» που έφτασε ξανά στη Μέση Ανατολή το 2010. Ως απάντηση στην κρίση, τα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικής και πολιτικής μεταρρύθμισης.

*Η Αραβική Άνοιξη ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που εκδηλώθηκε από τις 18 Δεκεμβρίου του 2010.

Ποιες γλώσσες χρησιμοποιούν

Δεδομένου ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν μια μεγάλη ομογενή κοινότητα, πολλές άλλες γλώσσες μιλιούνται ευρέως και αυτές είναι: Περσικά, Χίντι, Ουρντού, Μπενγκάλι και Κινέζικα.

Θρησκεία & Πιστεύω

Τα Εμιράτα είναι κυρίως Σουνίτες Μουσουλμάνοι και όλα τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα καθορίζονται από το νόμο της Σαρία (Ισλαμική περιοχή) το Άμπου Ντάμπι είναι ανεκτικό σε άλλες θρησκείες και παρέχει θρησκευτική ελευθερία στον απόδημο πληθυσμό. Αυτές οι θρησκείες περιλαμβάνουν κυρίως Ινδουισμό, Χριστιανισμό, Σιχ και Βουδισμό. Αν και οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να προσηλυτίσουν αλλόθρησκους, απαγορεύεται αυστηρά οι πιστοί των άλλων θρησκειών να προσηλυτίσουν τους μουσουλμάνους. Δεν επιτρέπεται στους Μουσουλμάνους να αλλάξουν θρησκεία και υπάρχουν επιπτώσεις για εκείνους που προσπαθούν ενεργά και τους ενθαρρύνουν. Για παράδειγμα, υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που κρατήθηκαν και στη συνέχεια απελάθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για διανομή βιβλίων διαφορετικής θρησκείας. Αν και η Βίβλος δεν είναι παράνομη, η διανομή της στους μουσουλμάνους είναι.

Σημαντικές γιορτές

Νύχτα Israa wal Miraj. Γιορτάζεται την 27η ημέρα του μήνα Rajab, 7ος μήνας στο ισλαμικό ημερολόγιο
Eid al-Fitr. Πρόκειται για μια τριήμερη γιορτή που αρχίζει δύο ημέρες μετά την έναρξη του Χατζ (το ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα). Η έναρξη του Eid εξαρτάται από την εμφάνιση νέας ημισελήνου.

Ημέρα της Αράφα. Η Ημέρα της Αράφα πέφτει τη νύχτα του Dhu Al Hijjah, που είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου. Αποτελεί τη δεύτερη ημέρα του προσκυνήματος του Χατζ και προηγείται του Eid Al Adha. Εκείνη την ημέρα, οι προσκυνητές πηγαίνουν στο Όρος Αραφά.

Hijri. Αυτή η γιορτή αναφέρεται στην αρχή του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου που ξεκίνησε όταν ο Προφήτης Μωάμεθ μετανάστευσε στη Μεδίνα το 622 μ.Χ. Το έτος 2017 αντιστοιχεί στην ισλαμική ημερομηνία AH 1438 – 1439. Ο ορισμός «AH» μεταφράζεται ως «After Hijra»

Mawlid. Είναι τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ που διαρκεί μία μέρα και γιορτάζεται στο Rabi al’Awwal, τον τρίτο μήνα στο ισλαμικό ημερολόγιο.

Mawlid

Θεσμός της οικογένειας

Η οικογένεια είναι το Α και το Ω για την κοινωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και βασίζεται στις μακροχρόνιες αξίες που δίνουν διαχρονικά. Τα παιδιά είναι πολύτιμα και αφού μεγαλώσουν καλό είναι να μην απομακρύνονται πολύ, για την ακρίβεια, πρέπει να διαμένουν στην ίδια γειτονιά. Τον Φεβρουάριο του 2010, ο πρωθυπουργός Sheikh Mohammed bin Rashid, εισήγαγε τον «Εθνικό Χάρτη των ΗΑΕ 2021», ο οποίος στόχευε στην ενίσχυση των οικογενειακών σχέσεων και στη διατήρηση των παραδοσιακών αρχών του γάμου. Η εισαγωγή στον χάρτη δήλωνε ότι, «Στόχος μας είναι να είμαστε μεταξύ των καλύτερων χωρών στον κόσμο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση των οικογενειών, που αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνίας». Ο Χάρτης τόνιζε τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ του θεσμού της οικογένειας και του σεβασμού των ηλικιωμένων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, δημιουργήθηκε μια «Οικογενειακή υπόσχεση» που ζητούσε από τους ανθρώπους να υπογράψουν μια ηλεκτρονική φόρμα που να τιμά τις οικογενειακές παραδόσεις

Κοινωνική διαστρωμάτωση

Η κοινωνική τάξη ορίζεται σαφώς. Η πρώτη διάκριση είναι το χάσμα μεταξύ υπηκόων Εμιράτων και του μεταναστευτικού πληθυσμού που είναι γνωστοί ως «εισερχόμενοι». Οι κυβερνούσες οικογένειες Σέιχ κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στην κοινωνία τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Έχουν τεράστιο πλούτο και δύναμη.

Ακολουθούν οι τάξεις των εμπόρων. Από τα πιο παλιά κιόλας χρόνια, οι έμποροι δούλευαν στη βιομηχανία μαργαριταριών (που είναι πλέον ξεπερασμένη). και τους έχει δοθεί η δυνατότητα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Στη συνέχεια είναι η ”νέα πτυχή” των επαγγελματιών της μεσαίας τάξης που έχουν μια καλύτερη μόρφωση και έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στη βάση του ταξικού συστήματος, βρίσκονται εκείνες οι ομάδες εντός της ομάδας χαμηλότερου εισοδήματος, όπως είναι οι αγρότες και έποικοι των Βεδουίνων.

Τέλος, υπάρχει ένα σύστημα κοινωνικής τάξης μεταξύ των ομάδων μεταναστών που ξεκινά με το ανώτερο επίπεδο στελεχών, τεχνοκρατών και διεθνών εργολάβων. Η επόμενη ομάδα είναι εκπαιδευτικοί, τεχνικοί, προσωπικό πωλήσεων και νοσηλευτικό προσωπικό. Τη χαμηλότερη θέση θεσμικά στην κοινωνία διαθέτουν οι χαμηλά αμειβόμενοι ημι-ειδικευμένοι και ανειδίκευτοι υπάλληλοι που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την Ασία.

Ο ρόλος των δύο φύλων

Αν και παραδοσιακά, ο πολιτισμός των Εμιράτων βασίστηκε σε μια πατριαρχική κοινωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων, διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα. Οι γυναίκες έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την απασχόληση, την αξίωση για τίτλους και το δικαίωμα κληρονομιάς περιουσίας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2016, τα ΗΑΕ είναι η ηγέτιδα της ισότητας. Οι γυναίκες σήμερα διαδραματίζουν τώρα πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, έχουν αναλάβει υψηλές θέσεις που είχαν προηγουμένως κυριαρχηθεί από άντρες, όπως στο στρατό, σε κάποια επιχείρηση ή ακόμη και σε κυβερνήσεις.

Μέχρι πρόσφατα, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαχωρίστηκαν αυστηρά, αλλά η συνεκπαίδευση εισάγεται σταδιακά. Πάνω από το 70% των γυναικών επιλέγουν περαιτέρω εκπαίδευση και πολλές επιλέγουν να σπουδάσουν επιστήμες, τεχνολογία, μαθηματικά και τέχνες. Παρά την ξεκάθαρη υποστήριξη της ισότητας των φύλων από την κυβέρνηση, ωστόσο, φυσικά παραμένει κάποια ανισότητα. Οι παντρεμένες γυναίκες δεν μπορούν να αναλάβουν αμειβόμενη εργασία χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου της και υπάρχει μάλιστα ένας νόμος που προβλέπει ότι οφείλει να υπακούει το σύζυγο της. Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχει ασκηθεί σημαντική πίεση από διάφορες γυναικείες οργανώσεις, δεν υπάρχει ακόμη κάποιος νόμος που να τιμωρεί την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών.

Κοινωνικοποίηση

Τα παιδιά είναι πολύτιμα και προτεραιότητα των κηδεμόνων είναι να τους δώσουν τις καλύτερες αρχές. Ανατρέφονται για να σέβονται και να υπακούν στους ηλικιωμένους τους ούτως ώστε στο μέλλον να θελήσουν να μεγαλώσουν μια μεγάλη οικογένεια. Τα παιδιά μπορούν να πάνε στο δημοτικό από την ηλικία των έξι ετών και η σχολική περίοδος ολοκληρώνεται στα δεκαοκτώ.

Φαγητό

Η κουζίνα τους προέρχεται από μια πλούσια ιστορία πολιτισμών. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των Εμιράτων βρίσκεται στην ακτή του Περσικού Κόλπου, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν κατά κύριο λόγο τη διατροφή τους. Οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό, καθώς τα περισσότερα κρέατα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα είναι το αρνί, το κατσίκι και το κοτόπουλο. Ένα εθνικό πιάτο που είναι χαρακτηριστικό είναι η γεμισμένη καμήλα που είναι μια αρχαία Βεδουίνικη συνταγή και έχει τροποποιηθεί με την πάροδο των ετών. Ουσιαστικά, περιλαμβάνει το γέμισμα του εσωτερικού του ζώου με κομμάτια από πρόβατο, αίγα και κοτόπουλο και στη συνέχεια μαγειρεύεται για πολλές ώρες.

Ένα από τα πιο συχνά φαγητά φαγητά είναι το Sharwarma που είναι φρυγανισμένο κρέας ή μίξη κρεάτων και σερβίρεται με μια ποικιλία συστατικών όπως ταμπουλέ, ταχίνι, χούμους, τουρσί, αγγούρι ή ντομάτα. Μπορεί να σερβιριστεί σε ένα πιάτο ή σε ένα ψωμί Taboon (τοπικό ψωμί) συναντάται και σε άλλες χώρες όπως η Νιγηρία. Στην κουζίνα τους υπάρχουν διάφορα μπαχαρικά και συστατικά όπως: γαρύφαλλο, σαφράν, κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο ή αμύγδαλα, κουκουνάρι, και σουλτανίνα. Το Kabsa είναι μια δημοφιλής συνταγή που περιλαμβάνει πολύ ρύζι με κρέας και λαχανικά που συνοδεύονται διάφορα μπαχαρικά και συστατικά.

Sharwarma
Taboon

Το Harees είναι ένα αγαπημένο πιάτο που συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και των εορτών του Eid. Η συνταγή περιλαμβάνει σιτάρι και κρέας και μαγειρεύεται αργά μέχρι το κουάκερ να είναι σε άριστη κατάσταση.

Harees

Το Maqluba είναι και αυτό ένα λατρεμένο πιάτο που περιλαμβάνει κρέας, ρύζι και λαχανικά που μαγειρεύεται σε ένα δοχείο και αναποδογυρίζεται αρκετές φορές μετά το μαγείρεμα. Σερβίρεται με μια απλή πράσινη σαλάτα και γιαούρτι. Εναλλακτικά χρησιμοποιούν και Ταχίνι.

Maqluba

Τέχνες και Επιστήμες

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μια πολιτιστική ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα από πολλούς πολιτισμούς. Σήμερα, υπερηφανεύονται για το πολιτιστικό παρελθόν υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τις σύγχρονες τέχνες, τη λογοτεχνία και το θέατρο. Το Άμπου Ντάμπι είναι γεμάτο με γκαλερί τέχνης, μουσεία και θέατρα που προσφέρουν μια εικόνα για το παρελθόν τους αλλά και για το μέλλον. Το 1998, η Πόλη της Σάρτζας ψηφίστηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Αραβικού Κόσμου και στεγάζει ένα μουσείο που καταγράφει την τοπική ιστορία στο Φρούριο της Σάρτζας.

Η πόλη όασης του Al Ain, γνωστή ως «Garden City» με τις φυσικές πηγές και τους φοίνικες, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το Εθνικό Μουσείο Al Ain εκθέτει αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την πόλη, ”παντρεύει” λίθινα αντικείμενα και λείψανα της εποχής του χαλκού.

Η σύγχρονη λογοτεχνία, η ποίηση και οι τέχνες παίρνουν τη θέση τους στη δημοτικότητα, ιδίως η ποίηση που έχει τις ρίζες της από την ιστορική παράδοση.

Η ποίηση του Ναμπάτι, που εδώ και πολύ καιρό είναι γνωστή ως «λαϊκή ποίηση», εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της σύγχρονης λογοτεχνίας και έχει καταγράψει εδώ και αιώνες τις ζωές και τις συνήθειες διάφορων πολιτισμών.

Ποίηση Nabati

Χαιρετισμοί και τρόποι συμπεριφοράς

Μια μεγάλη σταθερή χειραψία είναι κοινή. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο το δεξί σας χέρι. Οι χαιρετισμοί μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου που γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον είναι συχνά ζεστοί και περιλαμβάνουν αγκαλιές. Άραβες άνδρες ή γυναίκες έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να σφίξουν τα χέρια εκείνων από το άλλο φύλο. Πρόκειται για μια θρησκευτική προσήλωση που ασκείται από πολλούς άνδρες και γυναίκες μουσουλμάνους. Δεν είναι προσωπικό και δεν πρέπει να σας προσβάλλει. Συνηθίζεται οι γυναίκες να δίνουν πρώτα το χέρι τους για να το δώσουν και οι άντρες στη συνέχεια.

Ακόμη, εάν μια γυναίκα προσφέρει το χέρι της και αυτός που είναι απέναντι το αρνηθεί, τότε προτείνουμε τη χρήση μιας χειρονομίας που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στο μουσουλμανικό κόσμο. Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι πάνω από την καρδιά, κάντε ένα νεύμα με το κεφάλι σας και χαμογελάστε. Καλό θα ήταν να δώσετε προτεραιότητα στα πιο ηλικιωμένα μέλη παρότι στα μικρότερα. Το θεωρούν πολύ ευγενικό και το εκτιμούν.

Τρόπος επικοινωνίας

Η μικρή συζήτηση είναι κοινή, μάλλον αναμενόμενη και συχνά αποτελεί το ”προοίμιο” για προσωπική συζήτηση. Αφιερώστε λίγο χρόνο να γνωρίσετε καλύτερα το συνομιλητή σας κάνοντας ερωτήσεις γενικού ενδιαφέροντος και δείχνοντας πως θέλετε να τους μάθετε σε προσωπικό επίπεδο. Ρωτήστε για τα παιδιά τους, το σχολείο τους, τα αθλητικά ενδιαφέροντα, τα ταξίδια στο εξωτερικό κ.λπ. Μην προσπαθήσετε να τους κολακέψετε, καθώς το θεωρούν αγένεια. Ποτέ μην επικρίνετε το Ισλάμ, τις άρχουσες τάξεις ή τις τοπικές παραδόσεις. Ποτέ μην κάθεστε σε θέση που φαίνονται τα πέλματα των ποδιών. Το θεωρούν προσβολή γιατί τα έχουν ταυτίσει με βρωμιά.

Ανταλλαγή δώρων

Όλα τα δώρα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Το καλό άρωμα είναι αποδεκτό ακόμη και για άντρες που είναι υπερήφανοι για την εμφάνιση τους, ένα τέτοιο δώρο όμως πρέπει να δίνεται μόνο από άλλη γυναίκα. Δώρα με προσωπική πινελιά που ”μαρτυρούν” την αγάπη σας προς το πρόσωπο τους είναι πολύ αποδεκτά. Εξαιρείται το αλκοόλ, το χοιρινό κρέας, τα μαχαίρια, και τα είδη σκύλων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν τύχει να δειπνήσετε με τους ντόπιους

Το δείπνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια πολύ σημαντική κοινωνική υπόθεση. Θεωρείται ευγενικό και δεν υπάρχει πρόβλημα αν αργήσετε δεκαπέντε λεπτά. Περιμένετε να φάτε με το δεξί χέρι καλύτερα γιατί θεωρείται το τυχερό χέρι. Η καθαριότητα των χεριών είναι πολύ σημαντική. Μη σας φανεί παράξενο αν σας ζητηθεί να φάτε στο πάτωμα με μαξιλάρια γιατί ορισμένες οικογένειες τρώνε με αυτό τον τρόπο και έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους. Σε περίπτωση που φάτε κάπου έξω, σε κάποιο εστιατόριο, αφήστε φιλοδώρημα έως και 10% του λογαριασμού σας.

Ταμπού

Μην συζητάτε για τη θρησκεία σας και μην επικρίνετε το Ισλάμ. Οι άνδρες δεν πρέπει να κοιτάζουν τις γυναίκες ούτε να τις φιλοφρονούν. Οι αλλόθρησκοι δεν πρέπει να εισέρχονται σε ένα τζαμί χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Απαγορεύεται αυστηρά το φιλί ή η αγκαλιά στους δημόσιους χώρους καθώς τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σύλληψη.

Τώρα που ξέρετε τα πάντα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είστε έτοιμοι να πετάξετε προς την πρωτεύουσα τους, το Άμπου Ντάμπι. Κλείστε ένα εισιτήριο μέσω της EgyptAir, και ξεκινήστε ένα ταξίδι γεμάτο…πολυτέλεια.