Παρθενικό ταξίδι για το Beluga XL, τον γίγαντα των αιθέρων (video)

42

Την πρώτη επιχειρησιακή πτήση του έκανε το τεράστιο μεταγωγικό Airbus Beluga XL, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο φτερά του γιγάντιου A-350 XWB.

Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη του επιχειρησιακή πτήση στις 9 Ιανουαρίου. Είναι το πρώτο από έξι BelugaXL που αρχίζουν να χρησιμοποιούνται στο πλάι των προκατόχων τους, Beluga ST, με επιπλέον αεροπλάνα να προορίζονται να τεθούν σε υπηρεσία μεταξύ του 2020 και του 2023.

Είναι μεγαλύτερο κατά επτά μέτρα στο μήκος και ένα μέτρο στο πλάτος από το Beluga ST και μπορεί να μεταφέρει 30% μεγαλύτερο φορτίο, συνολικού βάρους 51 τόνων σε απόσταση έως και 2.200 ν. μ.

Ο γίγαντας των αιθέρων – «ιπτάμενη φάλαινα» το αποκαλούν, λόγω του ιδιόμορφου σχήματός του – θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην κατασκευή πολλών εμπορικών αεροσκαφών, αφού θα μεταφέρει εξαρτήματα αεροσκαφών σε μονάδες παραγωγής της Αirbus στην Ευρώπη και τις τελικές γραμμές συναρμολόγησης στην Τουλούζη, το Αμβούργο και την Τιαντζίν της Κίνας.

Όπως και το BelugaST, το αεροπλάνο θα επιχειρεί από 11 προορισμούς στην Ευρώπη, «συνεχίζοντας να ενισχύει βιομηχανικές δυνατότητες και να επιτρέπει στην Airbus να τηρεί τις δεσμεύσεις της», ανακοίνωσε η εταιρεία.