Μέσα στην κουζίνα της Emirates – Οι 1.800 σεφ, τα 1.400 μενού και το σπέσιαλ πιάτο

55

Μια πραγματική… βιομηχανία «κρύβεται» πίσω από τα ελκυστικά γεύματα που σερβίρει η αεροπορική Emirates στους επιβάτες της.

Σύμφωνα με ειδικό αφιέρωμα του Business Insider, η Emirates προσφέρει κάθε χρόνο 110 εκατ. γεύματα, τα οποία παρασκευάζονται στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής γευμάτων πτήσης στον κόσμο. Η μονάδα λειτουργεί επί 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες τη βδομάδα. Εκεί ετοιμάζονται τα σνακ, τα κυρίως γεύματα και τα επιδόρπια που απολαμβάνουν οι επιβάτες της Emirates -οι οποίοι υπολογίζονται στους 55 εκατ. ετησίως.

Τι καταναλώνουν οι επιβάτες της Emirates; Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το Business Insider, ότι κάθε χρόνο τρώνε 72 εκατομμύρια ψωμάκια, 60 τόνους φράουλες, 187 τόνους σολομού και 1.360 τόνους πατάτες! Τα νούμερα είναι «αστρονομικά» όμως δικαιολογούνται από τις 200.000 πτήσεις που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Emirates.

Η παρασκευή των γευμάτων της Emirates

Η διαδρομή των γευμάτων της Emirates ξεκινά από το… ξεφόρτωμα. Καθημερινά χιλιάδες δίσκοι, πιάτα και τρόλεϊ προωθούνται στην ειδική μονάδα καθαρισμού και καθαρίζονται με βιομηχανικά πλυντήρια πιάτων. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα πλένονται και απολυμαίνονται 3 εκατ. πιάτα και σκεύη, ενώ ειδική ρομποτική μονάδα αναλαμβάνει τον καθαρισμό των τρόλεϊ. Ο διάδρομος καθαρισμού έχει μήκος… ενάμισι μιλίου (2,4 χιλιομέτρων!).

Οι κουζίνες βρίσκονται στον πρώτο όροφο. Η πρώτη αίθουσα, γνωστή ως «κρύα κουζίνα», καταλαμβάνει σημαντικό χώρο και εκεί ετοιμάζονται τα σάντουιτς -τα οποία κόβονται και τυλίγονται-και τα ορεκτικά, τα οποία μπαίνουν σε πιάτα, έτοιμα για σερβίρισμα.

Σε ό,τι αφορά τη «ζεστή κουζίνα», υπάρχει ο εξής διαχωρισμός. Στη μια πλευρά λειτουργεί η κουζίνα για τη First class και Business class της Emirates και στην άλλη η κουζίνα για την Economy.

Οι 4 «σχολές», τα μενού και οι 1.800 σεφ!

Υπάρχει όμως μια ακόμα διαφοροποίηση στις «ζεστές κουζίνες». Η Emirates έχει 4 «σχολές» στις κουζίνες της, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Ασιατική
  • Ευρωπαίκή
  • Μέσης ανατολής
  • Ινδική υποήπειρος (sub-continent)

Στην Emirates απασχολούνται 1.800 σεφ, οι οποίοι ετοιμάζουν κάθε μήνα 1.400 διαφορετικά μενού, καλύπτοντας την παλέτα δεκάδων περιοχών. «Το γεύμα που σερβίρεται είναι εμπνευσμένο από τον προορισμό του ταξιδιώτη. Και με 150 προορισμούς σε 85 χώρες, πρόκειται για πολλά μενού» τονίζει το Business Insider.

Για παράδειγμα, στις πτήσεις για τη Γαλλία σερβίρεται κρουασάν το πρωί, στην Ινδία kachori, ενώ στην Ιαπωνία συνηθίζεται το bento box. Με τον τρόπο αυτό, η Emirates επιχειρεί να δώσει ήδη από την πτήση την πρώτη… γεύση του προορισμού.

Emirates: Το σπέσιαλ πιάτο του Ντουμπάι

Τι συμβαίνει όμως στην «καρδιά» της Emirates, το Ντουμπάι; Εκεί ετοιμάζεται το σπέσιαλ πιάτο που ονομάζεται “The Emirati Arabic mezze selection”!

Οι σεφ ετοιμάζουν ένα πιάτο με ποικιλίες, όπως χούμους, μπαμπά γκανούς, ντολμαδάκια, ταμπουλέ, ενώ σε κάποια πιάτα περιλαμβάνεται και αρνάκι ψητό με ειδικές γαρνιτούρες λαχανικών. Το επιδόρπιο που σερβίρεται είναι μια σπέσιαλ πουτίγκα ή άλλα γλυκά της Μέσης Ανατολής.

«Κάθε πιάτο πρέπει να δείχνει ίδιο και να έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Μετά όλα τα πιάτα μπαίνουν σε ειδικά ψυγεία, όπου διατηρούνται στην ιδανική θερμοκρασία» τονίζει το Business Insider. Να σημειωθεί ότι στη μονάδα των επιδορπίων υπάρχει και ένα «λέιζερ» νερού, με το οποίο κόβονται με χειρουργική ακρίβεια τα γλυκά (κέικ, ανατολίτικα κ.λπ).

Δείτε το βίντεο του Business Insider με το αφιέρωμα στη «χρυσή» κουζίνα της Emirates:

πηγή: economistas.gr