Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Σημάδι εξωγήινης ζωής εντοπίστηκε στον πλανήτη Αφροδίτη

23

Φωσφίνη εντοπίστηκε από επιστήμονες στα πυκνά όξινα νέφη, στην Αφροδίτη, γεγονός που υποδεικνύει την ύπαρξη ζωής.

Αν και η ανακάλυψη δεν αφορά άμεσα την παρατήρηση ζωής σε άλλο πλανήτη, η τεράστια ποσότητα φωσφίνης στην Αφροδίτη, δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσω οποιασδήποτε γνωστής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ενδέχεται να αποτελεί σημάδι εξωγήινης ζωής στο ηλιακό σύστημα.

«Με όσα γνωρίζουμε σήμερα για την Αφροδίτη, η πιο εύλογη εξήγηση για τη φωσφίνη -όσο εξαπραγματικό και να ακούγεται- είναι η ύπαρξη ζωή», δήλωσε η μοριακή αστροφυσικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης Clara Sousa-Silva. «Πρέπει να τονίσω ότι η ζωή, ως εξήγηση για την ανακάλυψή μας, πρέπει να είναι όπως πάντα η έσχατη εξήγηση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, εάν πρόκειται για φωσφίνη και αν πρόκειται για ζωή, σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι. Σημαίνει επίσης ότι η ίδια η ζωή πρέπει να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πρέπει να υπάρχουν πολλοί άλλοι κατοικημένοι πλανήτες στον γαλαξία μας», πρόσθεσε. Η φωσφίνη είναι μια ανόργανη χημική ένωση φωσφόρου και υδρογόνου, υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο.

Αμφιβάλλουν κάποιοι ερευνητές

Κάποιοι ερευνητές ωστόσο αμφισβητούν την υπόθεση της ζωής, προτείνοντας πως το αέριο θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας ανεξήγητης και άγνωστης στους ανθρώπους, ατμοσφαιρικής – γεωλογικής διαδικασίας. Ωστόσο η Αφροδίτη δεν είναι πλέον γεωλογικά ενεργή και η δραστηριότητα των ηφαιστείων της έχει τερματιστεί εδώ και 500 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα δεν ανιχνεύεται ούτε τεκτονική δραστηριότητα.

«Είναι εκπληκτικό και εντελώς αναπάντεχο εύρημα», δήλωσε η πλανητική επιστήμονας Σάρα Ζίγκερ, από το MIT (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης), μία από τους συγγραφείς της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy. Η άλλη μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Astrobiology και «σίγουρα θα τροφοδοτήσει την έρευνα για την πιθανότητα ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης». «Το ξέρουμε ότι είναι μία εκπληκτική ανακάλυψη», εξηγεί η Κλάρα Σούζα-Σίλβα, μοριακή αστροφυσικός του πανεπιστημίου του Harvard, της οποίας η έρευνα επικεντρώνεται στην φωσφίνη. «Δεν θα ξέρουμε πόσο εξωπραγματική είναι χωρίς να επιστρέψουμε στην Αφροδίτη (σ.σ με ρομποτικά, μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη)» Χημικοί εξηγούν ότι η φωσφίνη έχει σχήμα πυραμίδας – ένα άτομο φωσφόρου στην κορυφή, με τρία άτομα υδρογόνου στην «βάση».
Το διαστημικό σκάφος της NASA, Cassini είχε εντοπίσει την ουσία και στην ατμόσφαιρα στον Δία και στον Κρόνο. Όπως όμως εξηγεί η Δρ. Σούζα-Σίλβα, σε αυτούς τους γιγάντιους πλανήτες η ζωή δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία φωσφίνης καθώς η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία και πίεση θα μπορούσε να προκαλέσει την μοριακή σύζευξη του φωσφόρου με το υδρογόνο. Όμως σε μικρότερους, βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη και η Αφροδίτη δεν υπάρχει η απαραίτητη ενέργεια για μια τέτοια διαδικασία. Στην Γη, η φωσφίνη παράγεται αντίθετα από την αναερόβια ζωή, ή τα μικρόβια που δεν χρειάζονται καν οξυγόνο. Σε τέτοιους κόσμους, «μόνο η ζωή μπορεί να δημιουργήσει φωσφίνη, εξ όσων γνωρίζουμε», τονίζει η καθηγήτρια. Στον πλανήτη μας, φωσφίνη εντοπίζεται μεταξύ άλλων στα εντόσθιά, στα κόπρανα πιγκουίνων και σε μερικά σκουλήκια που ζουν βαθιά σε θάλασσες και ωκεανούς.