Αυτό είναι ίσως το μοναδικό μέρος στον κόσμο με υπερτουρισμό αυτή τη στιγμή

13

Εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται σε πολλές χώρες για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της Covid 19, τα ταξίδια έχουν μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η τουριστική βιομηχανία να πλήττεται όπως ποτέ άλλοτε.

Ωστόσο υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή: τα νησιά Τσάταμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία τεχνικά αποτελούν κομμάτι της Νέας Ζηλανδίας.

Hot προορισμός για το 2020

Και καθώς τα σύνορα της Νέα Ζηλανδίας παραμένουν κατά βάση κλειστά και στους ντόπιους προτείνεται να μην κάνουν υπερπόντια ταξίδια, τα νησιά Τσάταμ, που βρίσκονται περίπου 500 μίλια ανατολικά της χώρας, έχουν γίνει ο hot προορισμός τους για το 2020.

Μια τυπική χρονιά, τα Τσάταμ, των οποίων τα δύο κυριότερα κατοικημένα νησιά είναι τα νησιά Τσάταμ και Πιτ, δέχονται περίπου 2.000 τουρίστες. Στα νησιά διαμένουν 700 μόνιμοι κάτοικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο Τσάταμ, που είναι και το μεγαλύτερο του συμπλέγματος των νησιών στο αρχιπέλαγος.

Η απομόνωση λειτούργησε υπέρ τους

Το γεγονός ότι είναι απομονωμένα από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, τα καθιστούν δύσκολα επισκέψιμα. Τη δεδομένη στιγμή, η απομόνωσή τους μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, μιας και οι ντόπιοι τα βλέπουν σαν ευκαιρία να θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε μακρινές διακοπές, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα ή να κάνουν τεστ κορωνοϊού.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια τουρισμού του νησιού, Τζάκι Γκάρντεν, όλο αυτό έγινε πολύ γρήγορα. Επισημαίνει ακόμα ότι είναι ένας ακριβός προορισμός για να φτάσει κάποιος εκεί, επομένως δεν πηγαίνουν εκεί οι νέοι που αναζητούν φτηνές διακοπές, ενώ δεν υπάρχουν τουριστικά θέρετρα στις παραλίες του νησιού.

Στροφή στον εσωτερικό τουρισμό

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας έπρεπε να «προμοτάρουν» τον εσωτερικό τουρισμό, αφού τα σύνορα παρέμεναν κλειστά για ξένους επισκέπτες. Ως αποτέλεσμα τα νησιά Τσάταμ έγιναν η καυτή διέξοδος.

Η ζήτηση ωστόσο υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά

Η Γκάρντεν εκτιμά ότι υπάρχουν 150 κρεβάτια στα νησιά σε ξενοδοχεία, ξενώνες, καταλύματα και κατοικίες που προσφέρονται σε πλατφόρμες ενοικίασης τύπου Airbnb. Η περισσότερη ιδιοκτησία είναι ιδιωτική, ενώ το κάμπινγκ απαγορεύεται.

Η μόνη αεροπορική που εξυπηρετεί το σύμπλεγμα είναι η Air Chathams, που λειτουργεί μόλις λίγες πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ των νησιών και της «ενδοχώρας».

Συνήθως η τουριστική περίοδος διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, που είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο. Αλλά τώρα όλα τα δωμάτια για διαμονή έχουν κλειστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2021.