Αφρική: Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

50

Ο θάνατος εκατοντάδων ελεφάντων στη βόρεια Μποτσουάνα,έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο, ο οποίος περιγράφει το συμβάν ως «απειλή διατήρησης του είδους».

Περίπου 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει από άγνωστες αιτίες. Οι πρώτοι ασυνήθιστοι θάνατοι αναφέρθηκαν τον Μάιο, όταν 169 ελέφαντες πέθαναν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, ένα βαλτώδες, καταπράσινο περιβάλλον. Οπως σημειώνει η Daily Mail, σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο αριθμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, με το 70% των θανάτων να συμβαίνουν γύρω από τρύπες νερού.

Που οφείλονται οι θάνατοι

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει ακόμα πάρει δείγματα προς εξέταση για το τι μπορεί να προκάλεσε αυτούς τους θανάτους και έτσι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια ή για το εάν αυτό το περιστατικό εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο. Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόννος οργανισμός. Αρχικά ο άνθρακας θεωρήθηκε ως η πιο πιθανή αιτία αλλά η πιθανότητα αυτή αποκλείστηκε.

Κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν ότι κάποιοι ελέφαντες περπατούσαν σε κύκλους, κάτι που για τους επιστήμονες αποτελεί ένδειξη νευρολογικού προβλήματος. Αρκετοί ζωντανοί ελέφαντες εμφανίστηκαν αδύναμοι και εξασθενημένοι, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί, μπορεί, να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος, αφού τα μεγάλα θηλαστικά είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι χαυλιόδοντες των αποθανόντων ελεφάντων δεν έχουν αφαιρεθεί και οι συντηρητές έχουν ζητήσει από τις αρχές να φυλάσσουν τα σφάγια, ώστε οι λαθροκυνηγοί να μην τα πάρουν.

Φωτο: DailyMail