Εξερευνώντας το Ισλαμικό Κάιρο

174

Το Ισλαμικό Κάιρο ανήκει στο Καΐρο και είναι γνωστό για τα ιστορικής σημασίας τζαμιά του. Το βλέπουμε συχνά να αναφέρεται ως Μεσαιωνικό Κάιρο ή Φατιμιδικό Κάιρο, και ιδρύθηκε το 969 μ.Χ. ως βασιλική οικία για τους Φατιμίδες Χαλίφηδες. Πρωτεύουσα ήταν το γειτονικό Φουστάτ.

Τι θα δείτε στο Ισλαμικό Καϊρο

Το Βαβυλώνιο Φρούριο του Φουστάτ

Το φρούριο της Βαβυλώνας χρονολογείται από τους πρώτους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν μια ρωμαϊκή λεγεώνα κατοικούσε σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή στην κορυφή του Δέλτα του Νείλου. Οχυρώθηκε από τους Αυτοκράτορες Τραϊάν (98-117 μ.Χ.) και τον Αρκάδιο (395-408). Αν και το Φρούριο καταστράφηκε στις αρχές αυτού του αιώνα, θεωρείται μια από τις καλύτερα διατηρημένες στρατιωτικές δομές της ρωμαϊκής εποχής. Σύμφωνα με ειδικούς, τα περισσότερα τοιχώματα είχαν κατασκευαστεί από 3 στρώσεις κόκκινων τούβλων, 5 πέτρινα στρώματα, άμμο, ασβέστη, βότσαλα και κάρβουνο. Η δυτική πλευρά, που βλέπει στο Νείλο δεν είχε προμαχώνες, αλλά μια γέφυρα με δύο τεράστιους κυκλικούς πύργους περίπου 33 μέτρων.

Το Παλάτι Amir Taz

Βρίσκεται στη διασταύρωση της οδού Saliba και της οδού Suyufiyya. Το παλάτι χτίστηκε αρχικά το 1352 από έναν Μαμελουκικό Σουλτάνο* που ήταν γιος του σουλτάνου Nasir bin Muhammad bin Qala’un. Το παλάτι του Taz αναδιαμορφώθηκε αρκετές φορές, κυρίως τον 17ο αιώνα, κατά τη διάρκεια βασιλείας του Ισμαήλ Πασά. Τον 19ο αιώνα, έγινε σχολείο θηλέων και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος σχολικών ειδών από το Υπουργείο Παιδείας. Το παλάτι από τότε, έχει υποστεί σημαντικές ανακαινίσεις και είναι επισκέψιμο από τους τουρίστες το πρωί μόνο καθώς τη νύχτα, το παλάτι φιλοξενεί μια αιγυπτιακή τηλεοπτική εκπομπή που ονομάζεται “Al-Kasr”.

* Οι Μαμελουκικοί Σουλτάνοι ήταν σκλάβοι άλλων περιοχών οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν τις διαταγές των κατακτητών τους.

Το Τζαμί του Σουλτάνου Χασάν

Το Τζαμί του Σουλτάνου Χασάν χτίστηκε μεταξύ 1356 και 1363, και περιλάμβανε ένα εκκλησιαστικό τζαμί και ένα μαυσωλείο. Επιπλέον, το  θολωτό μαυσωλείο  ”πλαισιώνεται” από μιναρέδες, εκ των οποίων μόνο ένας σώθηκε και βρίσκεται κάτω από την ”Ακρόπολη”, -όπως την αποκαλούν- όπου και την προσανατολίζεται η μνημειακή πύλη. Η πύλη muqarnas-hood καταλαμβάνει όλο το μήκος της πρόσοψης. Το ύψος των εξωτερικών τοίχων και η διάταξη των παραθύρων δίνουν στις προσόψεις μια πολύ έντονη ομορφιά.

Το Τζαμί του Μωάμεθ Αλί

Το Μεγάλο Τζαμί του Μωάμεθ Αλί Πασά ή το Τζαμί Αλαμπάστερ είναι ένα τζαμί που βρίσκεται στο Ισλαμικό Καΐρο και χτίστηκε ύστερα από εντολή του Μωάμεθ Αλί Πασά μεταξύ 1830 και 1848. Βρίσκεται στην κορυφή της ακρόπολης, και ήταν το μεγαλύτερο που χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Έχει μια απαράμιλλη ομορφιά και κάτι δίδυμους μιναρέδες, που έχει ως αποτέλεσμα να το καθιστά ως το πιο ορατό τζαμί στο Κάιρο. Το τζαμί χτίστηκε στη μνήμη του Πασά Τουσούν, του πρωτότοκου γιου του Μωάμεθ, ο οποίος πέθανε το 1816. Αυτό το τζαμί, είναι ένα από τα ορόσημα και τα τουριστικά αξιοθέατα του Ισλαμικού Καΐρου, και είναι ένα από τα πρώτα μνημεία που πρέπει να δείτε όταν φτάσετε. Το μοντέλο και ο τρόπος που το δόμησε ο αρχιτέκτονας  Yusuf Bushnak από την Κωνσταντινούπολη ήταν όμοιος με το τζαμί Sultan Ahmed της Κωνσταντινούπολης. Το 1899 το τζαμί παρουσίασε σημάδια φθοράς και πραγματοποιήθηκαν κάποιες επισκευές οι οποίες έμειναν ελλιπείς για κάποια περίοδο. Τελικά, ύστερα από διαταγή του  Βασιλιά Φαρούκ ολοκληρώθηκε το 1939.

Πάρκο Αλ-Αζχάρ

Το πάρκο Al Azhar, βρίσκεται πολύ κοντά στο Ισλαμικό Καΐρο, και προσφέρει καταπράσινα τοπία που θα σας μαγέψουν. Ο τρόπος που έχει δομηθεί είναι τέτοιος που σας κάνει να νομίζετε ότι βρίσκεστε σε έναν επίγειο παράδεισο. Οι Ισλαμικοί κήποι έχουν κάτι διαφορετικό, που όποιος τους έχει επισκεφτεί, θέλει να τους ξαναδεί. Το πάρκο Al Azhar προσελκύει περισσότερους από 3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και παρέχει έναν πολύ ευάερο και ευήλιο χώρο.

Σπα για ξεκούραση και χαλάρωση

Είναι ένα από τα πιο πολυτελή σπα του κόσμου, στο οποίο θα σας προσφέρουν υψίστης ποιότητας μασάζ σας χαλάρωση και περιποίηση με μια σειρά από εξαιρετικές θεραπείες. Το Kempinski ήταν το πρώτο σπα στην Αίγυπτο, και έχει ως στόχο ο πελάτης να φύγει ευχαριστημένος, τηρώντας τα standards των Ευρωπαϊκών σπα. Παράλληλα με τις παραδοσιακές θεραπείες που χρησιμοποιούν, έχουν βρει έναν τρόπο ο οποίος σύμφωνα με τους ντόπιους, εγγυάται παντοτινή καταπολέμηση του άγχους. Τι καλύτερο από το να ζείτε χωρίς άγχος; Το προσωπικό θα είναι στη διάθεση σας, και πρόθυμο να φέρει εις πέρας ό,τι ζητήσετε.

Θέλετε κι εσείς να βιώσετε τις εγγυημένες υπηρεσίες του σπα; Kλείστε εισιτήριο με την EgyptAir, και ετοιμαστείτε για Κάιρο!