Οι ιπποπόταμοι του Έσκομπαρ απειλούν την Κολομβία – Κινδυνεύουν να θανατωθούν

24

Τι κι αν Ο “βασιλιάς της κοκαΐνης”, Πάμπλο Εσκομπάρ σκοτώθηκε το 1993… η “παρουσία” του συνεχίζει να είναι αισθητή σε όλη την Κολομβία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιπποπόταμοι που μετέφερε στην Κολομβία ως μέρος του ιδιωτικού ζωολογικού κήπου του στο ράντσο του, Hacienda Napoles, έχουν εκτραφεί τόσο επιτυχώς που υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και την ανθρώπινη ασφάλεια, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών πανεπιστημίων του Μεξικού και της Κολομβίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN οι ιπποπόταμοι έχουν εξαπλωθεί περίπου 100 μίλια ανατολικά από την τοποθεσία που οι πρώτοι από αυτούς είχαν τοποθετηθεί και ο πληθυσμός τους αυξάνεται σταθερά.

Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση Ιανουαρίου του περιοδικού Biological Conservation, προτείνουν τη σφαγή των ιπποπόταμων για την πρόληψη μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά άλλοι επιστήμονες ζητούν ένα πρόγραμμα ευνουχισμού για τον έλεγχο του πληθυσμού τους, αναφέροντας ανησυχίες για την ευημερία των ζώων.

Τη δεκαετία του 1980, ο Εσκομπάρ εισήγαγε έναν αρσενικό και τρεις θηλυκούς ιπποπόταμους. Μετά το θάνατό του, άλλα είδη εξωτικών ζώων μετεγκαταστάθηκαν, αλλά οι ιπποπόταμοι έμειναν επειδή ήταν δύσκολο να συλληφθούν και να μεταφερθούν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Έτσι άρχισαν να εξαπλώνονται στη γύρω περιοχή, αλλά οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη θανάτωσή τους σταμάτησαν μετά από δημόσια κραυγή.

Αντ ‘ αυτού ξεκίνησε μια εκστρατεία στείρωσης, αλλά δεν έκανε τίποτα για να επιβραδύνει την αύξηση των ιπποπόταμων.

Από το 2011 έως το 2019 τέσσερα αρσενικά ευνουχίστηκαν και δύο θηλυκά στειρώθηκαν, αλλά αυτό “δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγή”, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 80 ιπποπόταμοι, 35 περισσότεροι από το 2012. Παράλληλα εκφράζουν τον φόβο ότι θα εξαπλωθούν σε όλη την Κολομβία αν δεν ληφθούν μέτρα. Στη μελέτη γίνεται λόγος για τις αρνητικές συνέπειες των λυμάτων των ιπποπόταμων στα ποσοστά οξυγόνου στο νερό – γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τα ψάρια και ως εκ τούτου τους ανθρώπους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή μετάδοση ασθενειών στους ανθρώπους. Παράλληλα οι ιπποπόταμοι αποτελούν κίνδυνο για τις καλλιέργειες, ενώ το 2020 ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση.

Παρότι η ευθανασία είναι στο τραπέζι, οι ιπποπόταμοι έχουν γίνει αποδεκτοί από ένα μέρος του τοπικού πληθυσμού ενώ πλέον μετατρέπονται σε τουριστικό αξιοθέατο. Η θανάτωση ορισμένων ζώων φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για τη μετεγκατάσταση ενός αριθμού ιπποπόταμων σε μέρη όπου η αναπαραγωγή τους μπορεί να ελεγχθεί.