Ακρωτήριο Ταίναρο: Ένας μύθος με απόκοσμη ομορφιά στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης

4.811

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόλπους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της βαλκανικής Χερσονήσου. Τα απόκρημνα βράχια και τα μανιώδη κύματα δημιουργούν ένα άγριο και παράλληλα πανέμορφο τοπίο. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν «Μεταπέα Άκρα» και πίστευαν ότι εκεί βρισκόταν η πύλη για τον Άδη.

Το ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου και πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Ταίναρο που ήταν γιος του Δία και ο οικιστής που ίδρυσε την πόλη Ταίναρο στην Ακρωταινάρια χερσόνησο.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα φέρει πολλά ονόματα, όπως η Ταίναρος, η Ταινάρια ακτή, το Φανάρι, ο Κάβος Ματαπάς ,ο Βραχίων της Μάνης , ο Λίθος. Χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν τόπος λατρείας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ήλιο. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί σταμάτησαν οι Κρήτες της Κνωσού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Πύλο, για να θαυμάσουν τα πρόβατα που βοσκούσαν ελεύθερα κατά μήκος της χερσονήσου.

Ο Απόλλωνας έδωσε στον Ποσειδώνα το Ταίναρο και πήρε ως αντάλλαγμα τους Δελφούς, όπου έχτισε το μαντείο του και όρισε πρώτους ιερείς τους Κρήτες.

Από τότε στην περιοχή κυριάρχησε η λατρεία του Ποσειδώνα και οι ναυτικοί που ταξίδευαν στη θάλασσα σταματούσαν συχνά στο ακρωτήριο για να προσκυνήσουν το ναό του Ταινάριου Ποσειδώνα, ο οποίος ήταν χτισμένος στο ακρωτήρι και σήμερα σώζονται μερικά ερείπια.

Λέγεται ότι το οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της εκκλησίας του Ασωμάτου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Οι προσκυνητές του Ποσειδώνα ονομαζόταν «Ταιναρισταί» και η γιορτή που πραγματοποιούσαν οι Σπαρτιάτες προς τιμή του «Ταινάρια». Ο Παυσανίας και ο Πλούταρχος αναφέρουν ότι σε ένα μικρό σπήλαιο στο ακρωτήρι, λειτουργούσε επίσης ως νεκρομαντείο.

Τι να κάνετε όταν βρεθείτε εκεί

Μαγικά road trips

Μία διαδρομή που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Λακωνικής Μάνης και αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες και ωραιότερες διαδρομές της Πελοποννήσου, είναι το Ταίναρο καθώς διασχίζει όλη την Μέσα Μάνη.

Ο δρόμος ελίσσεται κάτω από τις πλαγιές του όρους Σαγγιάς, ενώ από παντού φεύγουν δρομάκια και παρακάμψεις προς τα πολλά παραδοσιακά μανιάτικα χωριά που κρύβονται στους απέραντους ελαιώνες και τις φραγκοσυκιές και τελειώνει στον όρμο Πόρτο Στέρνες (κοντά στον οικισμό Κοκκινόγεια), λίγο πριν το ακρωτήριο Ταίναρο, (γνωστό στους ναυτικούς ως Κάβο Ματαπάς), το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου.

Ένα μονοπάτι (διαδρομή 35 λεπτά) οδηγεί στο μεγάλο πέτρινο φάρο του Ταινάρου, θαυμάσια είναι η θέα από εδώ στο πέλαγος και τα διερχόμενα πλοία. Καλωσήρθατε στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης!

Εναλλακτική διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι από το Γύθειο να οδηγήσετε νότια, προς το Σκουτάρι και τον Κότρωνα, παρατηρώντας το τοπίο να «αγριεύει» όσο κατεβαίνετε. Από εκεί ο δρόμος κατηφορίζει κι’ άλλο φθάνοντας στην Κοκκάλα και το Πόρτο Κάγιο με κατάληξη το Ακρωτήριο Ταίναρο.

Δείτε το βίντεο του Άγγελου Αρναουτέλη