Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μας ξεναγεί διαδικτυακά στην αρχαία Μικρά Ασία

98

Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας αποτελεί την ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής.

Μία τριασδιάστατη αναπαράσταση εικονικής πραγματικότητας ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μία από τις σημαντικότερες και λιγότερο αναγνωρισμένες πόλεις της Μικράς Ασίας: την αρχαία Πριήνη, η οποία έχει χαρακτηριστεί αλλιώς και «Πομπηία της Ανατολίας». Ο επισκέπτης ξεναγείται σε όλους τους δρόμους και τα σημαντικά της κτήρια και ανακαλύπτει με ρεαλιστικό τρόπο την πλούσια ιστορία της.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πόλη όπως ήταν το δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ., εποχή της ακμής τη και να λάβουν μία εποπτική εικόνα σε ένα πλήρες και ομοιογενές οικιστικό σύνολο: Η πόλη χτίστηκε κατά το ιπποδάμειο σύστημα, ακολουθώντας αυστηρή γεωμετρική χάραξη. Όντας μία από τις πιο επικλινείς πόλεις της αρχαιότητας, για την ανέγερση δημόσιων κτηρίων, ιερών και συγκροτημάτων κατασκευάστηκαν εκτεταμένες τεχνητές πλατείες με επιχωματώσεις και ισχυρούς αναλημματικούς τοίχους. Τα δημόσια κτήρια χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη επιμέλεια στην κατασκευή τους, ενώ οι κατοικίες ήταν οργανωμένες σε οικοδομικά τετράγωνα, που περιλάμβαναν συνολικά οκτώ ίδιας επιφάνειας κατοικίες.

Δείτε την αναπαράσταση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού