Στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας στοχεύει η Περιφέρεια Αττικής

78

Ο πολιτιστικός τομέας σε όλες τις εκφάνσεις του είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες, δυναμικές και καίριες «βιομηχανίες» της Αθήνας. Ο Πολιτισμός, στον οποίον συμπεριλαμβάνεται και η ψυχαγωγία, είναι μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την πόλη της Αθήνας και για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής.

Η Αθήνα είναι μία μητρόπολη του πολιτισμού, με ιστορία χιλιάδων χρόνων και επηρεασμένη από τα αρχαιότερα μέχρι και τα νεώτερα πολιτιστικά ρεύματα. Το πολιτιστικό της απόθεμα και η πολιτιστική της υποδομή είναι ευρεία, παράγει σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και απασχολεί χιλιάδες καλλιτέχνες και εξειδικευμένους
επαγγελματίες από μια σειρά επαγγελμάτων και κλάδων. Άτομα, οικογένειες και μια ολόκληρη οικονομική αλυσίδα που εκτείνεται σε όλες τις περιοχές της Αττικής, εξαρτώνται από την χρήση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και την παραγωγή πολιτιστικών δράσεων.

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος, κατά την έναρξη του Φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2021». Ο κ. Δημόπουλος ανέλυσε όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής, με την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, στήριξε τον πολιτισμό τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά από αυτήν, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της Αθήνας καθημερινά.

Έργα αποκατάστασης σημαντικών τοποσήμων, πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους τους πολίτες με ελεύθερη είσοδο και πολλά ακόμη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας Αττικής όπως αυτό παρουσιάστηκε κατά την έναρξη του Φεστιβάλ:

-Συναντήσεις με πολιτιστικούς επιχειρηματίες, καλλιτέχνες για καταγραφή προβλημάτων

-Με το πρόγραμμα «Υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού εντός των ορίων περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ του Δήμου Αθηναίων», η Περιφέρεια προχώρησε στην ενίσχυση μικρών – πολύ μικρών επιχειρήσεων στον χώρο του Πολιτισμού

Πολιτιστικά προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής για το 2021

-Σημαντικό πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής ? «Πολιτιστικό Καλοκαίρι»

-Στήριξη εκδηλώσεων που διοργανώνονται από Δήμους στα πλαίσια των Φεστιβάλ τους

-Στήριξη από την Περιφέρεια θεατρικών και μουσικών παραστάσεων του καλοκαιριού που εντάσσονται στους επετειακούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

-Στήριξη σε φεστιβάλ όπως το Μικρό Παρίσι των Αθηνών

Aνάδειξη του πολιτιστικού / κτιριακού αποθέματος της Αθήνας

1. ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

2. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

3. ΝΑΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

4. ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – «ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»

5. ΟΙΚΙΑ ΜΠΑΡΛΑ

6. ΜΕΓΑΡΟ ΤΣΙΛΕΡ- ΛΟΒΕΡΔΟΥ

7. ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

8. ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

9. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΩΝ

10. ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 23

Η Πολιτεία και η Περιφέρεια Αττικής στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται αλληλέγγυες στους επαγγελματίες των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών χώρων. Τα μέτρα ανακούφισης που ίσχυσαν για τομείς όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση επεκτάθηκαν και στον τομέα του πολιτισμού, αν και με κάποια καθυστέρηση, λόγω της ελλιπούς μέχρι την αρχή της πανδημίας χαρτογράφησής του.

“Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, συνεργασίες και κοινές δράσεις, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, με κάθε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό, που θέλει να συνεισφέρει στις προσπάθειές μας. Ελάτε, μιλήστε μας και ας συνεργαστούμε”, τόνισε ο κ. Δημόπουλος, κλείνοντας την παρουσίαση.