Panetonne: Δείτε πώς φτιάχνεται για να ταξιδέψετε στη χριστουγεννιάτικη Ιταλία

183

Το πανετόννε είναι το κλασσικό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι της Ιταλίας που χρησιμεύει και ως βασιλόπιτα και γευστικά σε μαγεύει. Είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που είναι μίξη ψωμιού και τσουρεκιού.

Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό.

Μάθετε όλη την ιστορία του εδώ

Σήμερα θα σας δείξουμε πώς να φτιάχνετε ατομικά πανετόννε για να καθιερώσετε αυτή την συνταγή στο μενού σας!

Χρόνος εκτέλεσης: 20′
Χρόνος αναμονής: 2ώρες
Χρόνος ψησίματος: 40′
Μερίδες: 12

Συστατικά:

70 γρ. cranberries
70 γρ. σταφίδες, μαύρες
70 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
40 γρ. κονιάκ
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
4 αβγά, μέτρια
35 γρ. μαγιά φρέσκια
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
70 γρ. γάλα
470 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
αλάτι

Σερβίρισμα: 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη και 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Μέθοδος εκτέλεσης: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Ψιλοκόβουμε τα cranberries, τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα και χτυπάμε με τον γάντζο για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί η μαγιά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και με τον γάντζο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και το ζυμάρι να είναι μαλακό και ελαστικό.

Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.

Αφήνουμε το μείγμα σε ενα βουτυρωμένο μπολ να φουσκώσει για 1 ώρα.

Όταν διπλασιαστεί ο όγκος του, λαδώνουμε τα χέρια μας και μοιράζουμε το ζυμάρι σε 12 θήκες για muffins. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα σκεπασμένο με πετσέτα.

Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά.

Βγάζουμε τις θήκες από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

συνταγή από akispetretzikis.com

Απολαύστε στο έπακρο!