Η Κυριακή των Βαΐων, η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής, αναφέρεται στην ορθόδοξη πίστη ως μέρα, όπου οι πιστοί μπορούν να καταναλώσουν ψάρι.
Λαχταριστός κολιός με ντομάτα στον φούρνο
Υλικά
1 1/2 κιλό φρέσκοι κολιοί
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό
5 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Αλάτι,
πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 του φλιτζανιού λευκό κρασί
1/4 του φλιτζανιού νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τους κολιούς και αλατοπιπερώνουμε. Στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν Σβήνουμε με το κρασί και αφού φύγει το αλκοόλ, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε Τέλος, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10’ – 15’ λεπτά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ψάρια και ψήνουμε στο φούρνο στους 190oC για περίπου 1 ώρα.
Σολωμός στη λαδόκολλα με πολύχρωμες φακές
Μία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
Για το σολωμό
2 φιλέτα φρέσκο σολωμό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγες λεπτοκομμένες φέτες φινόκιο
λίγο άνηθο
χυμό και ξύσμα λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Για τις πολύχρωμες φακές
1 φλ. βρασμένη ψιλή φακή
1/2 φλ. κινόα βρασμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φρ. κρεμμύδια
1 κόκκινη πιπεριά
λίγο ψιλοκομμένο φινόκιο
2 τριμμένα καρότα
λίγο ρόδι καθαρισμένο
λίγο καλαμπόκι βρασμένο
λίγο άνηθο και μαϊντανό
Για το ντρέσινγκ μουστάρδας
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
χυμό από 1/2 λεμόνι
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
αλάτι
Εκτέλεση
Για το σολωμό στη λαδόκολλα
Βάζουμε στη λαδόκολλα τα φιλέτα του σολωμού με την πέτσα να ακουμπάει στη λαδόκολλα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε το πακέτα.
Βάζουμε σε ταψί τα πακέτα με το σολωμού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 20′, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου.
Για τις φακές
Ενώνουμε όλα τα υλικά για τις πιρουνάτες φακές σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
Για το ντρέσινγκ
Χτυπάμε με σύρμα όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια πυκνή υφή.
Ψαροκεφτέδες – Ο εναλλακτικός (και πιο γευστικός) τρόπος να τρως ψάρια
Μια συνταγή από τον Λευτέρη Λαζάρου
Υλικά
500 γρ. φιλέτο από λευκό ψάρι (σφυρίδα, ροφό ή βλάχο)
2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
4 γρ. κύμινο
40 γρ. ελαιόλαδο
2 κρόκοι αυγών
ξύσμα από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλεύρι για το πανάρισμα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το ψάρι σε πολύ μικρά κομματάκια και προσθέτουμε τα πράσα. Ιδανικά, περνάμε το ψάρι μαζί με τα πράσα από μηχανή του κιμά.
Προσθέτουμε το κύμινο, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα πανάρουμε στο αλεύρι.
Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μέχρι να έχουν ωραίο χρυσό χρώμα.