Αφιέρωμα του BBC για την Θουρία: Μια αρχαία πόλη ανακαλύπτεται… ξανά

38

Τα ερείπια της Θουρίας, μιας αρχαίας ελληνικής πόλης η οποία ίσως αποδειχθεί περισσότερο σημαντική απ’ ό,τι αναμενόταν, εξερευνούν αρχαιολόγοι για πάνω από 10 χρόνια, σύμφωνα με το BBC.

“Όταν αναφερόμαστε σε σημαντικές πόλεις στην αρχαία Ελλάδα, το μυαλό μας πάει αυτομάτως στην Αθήνα ή τη Σπάρτη. Αλλά οι περιοχές ελέγχου αυτών των πόλεων, ίσως είναι εξίσου ενδιαφέρουσες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αρχαία πόλη της Θουρίας, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της σημερινής πόλης της Καλαμάτας, η οποία αναφέρεται συχνά ως μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της δυτικής Μεσσηνίας, μια περιοχή υπό τον έλεγχο της Σπάρτης για σχεδόν 400 χρόνια. Νέα αρχαιολογικά ευρήματα ίσως επιβεβαιώνουν ότι η χαμένη εδώ και καιρό πόλη ήταν πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύαμε αρχικά”, αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα.

Επικεφαλής της ανασκαφής είναι η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη. Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στην περιοχή έγινε το 2017 όταν έγιναν ορατά τα ερείπια ενός τείχους. «Αυτό που βρισκόταν από κάτω ήταν πολύ περισσότερο από αυτό που περίμενε», η κ. Αραπόγιαννη, σύμφωνα με το δημοσίευμα καθώς όπως εξηγεί «ολόκληρη η πόλη της αρχαίας Θουρίας κρυβόταν εκεί όλο αυτό το διάστημα».

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα έχουν αποκαλύψει έναν ναό και ένα ασκληπιείο, μια αρχαίο είδος νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν από κάποια αρχαία ή σύγχρονη πηγή –μια εντελώς νέα και απροσδόκητη ανακάλυψη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Πιο πρόσφατα, το 2016, η ομάδα ανασκαφής εντόπισε τα ερείπια ενός θεάτρου κατασκευασμένου από λευκή ασβεστόλιθο, το οποίο εκτιμάται ότι χρονολογείται κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο (323-31π.Χ.). Η παρουσία ενός τέτοιου οικοδομήματος στη Θουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη της σημαντικότητας της πόλης, καθώς τα θέατρα είχαν πρακτικά υποχρεωτική παρουσία σε σημαντικές πόλης κατά μήκος της αρχαίας Ελλάδας.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης μέρος ενός χώρου ορχήστρας και καλά διατηρημένα πέτρινα ειδώλια, καθώς και ένα μεγάλο ορθογώνιο πέτρινο αγωγό για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων.

Το άρθρο παρουσιάζει και τις αναφορές ιστορικών, όπως για παράδειγμα του Παυσανία, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., και ανέφερε ότι η παλιά πόλη της Θουρίας χτίστηκε σε λόφο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια κοιλάδα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η πόλη θα μπορούσε να είναι η Άνθεια, μια πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Και ο Στράβωνας ωστόσο, άλλος Έλληνας γεωγράφος και ιστορικός από τον 1ο αιώνα π.Χ., έγραψε επίσης ότι η Θουρία μπορεί να είναι μια πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα, αλλά όχι η Άνθεια.

Η έρευνα της αρχαιολόγου Αραπογιάννη στην περιοχή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από το 2011, φοιτητές πανεπιστημίου από όλον τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν μέρος σε ένα πρόγραμμα ανασκαφής με επικεφαλής την αρχαιολόγο, όπου μπορούν να συνεισφέρουν στην έρευνα για την ιστορία της περιοχής και να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ευρημάτων.

 

Φωτογραφίες: EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ