Περαχώρα Λουτρακίου: Η “άγνωστη” λίμνη Βουλιαγμένης

2.551

Όταν ακούμε λίμνη Βουλιαγμένης, το μυαλό όλων πάει στην μικρή, πανέμορφη λίμνη της Βουλιαγμένης Αττικής. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχει μία εξίσου όμορφη στο Λουτράκι;

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα.

Περιτριγυρισμένη από ένα φυσικό πευκοδάσος, η Λιμνοθάλασσα του Ηραίου με την γαλήνια ατμόσφαιρα και την μοναδική φυσική ομορφιά μπορεί και κόβει την ανάσα με την πρώτη ματια. Μέσω της Ολυμπίας Οδού, σε λιγότερο από μία ώρα οι Αθηναίοι μπορούν να χαθούν στη μαγεία της.

Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με άμμο εν αντιθέσει με την παραλία του Λουτρακίου. Ενώνεται με τον Κορινθιακό με ένα στενό άνοιγμα-δίαυλο, στον οποίο χωράνε μόνο οι ψαρόβαρκες.

Ο μύθος

Η λίμνη λέγεται ότι ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο

Έχει θαλασσινό νερό, αλμυρότερο από αυτό της ανοιχτής θάλασσας, το οποίο ανανεώνεται από το φαινόμενο της παλίρροιας κάθε έξι ώρες. Η στάθμη του νερού αλλάζει και έτσι, την ίδια ώρα που στη μία πλευρά της παρατηρείται απόλυτη ηρεμία, στην ακριβώς απέναντι διακρίνεται ένας κυματισμός.

Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Περνώντας τη λίμνη, βλέπουμε την πινακίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, ο οποίος βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας. Το Ηραίο αποτελείται από δύο τμήματα, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία και την Ήρα Λιμενία αντίστοιχα. Η λατρεία της θεάς άρχισε από τη Γεωμετρική περίοδο, ενώ γύρω στο 800 π.Χ. οικοδομήθηκε προς τιμήν της ο πρώτος αψιδωτός ναός. Αργότερα, προστέθηκαν και άλλοι ναοί, βωμοί, κτίσματα και η αγορά. Οι Κορίνθιοι από την απέναντι ακτή έρχονταν εδώ δύο φορές τον χρόνο και τιμούσαν τη θεά με τελετές και αφιερώματα.

Μπροστά από τα ερείπια του ναού υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι και ένας πέτρινος προβλήτας. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και φτάνουμε εκεί ακολουθώντας τον αριστερό χωματόδρομο και διανύοντας μια απόσταση 200 μέτρων.

Ο φάρος

Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που σε οδηγεί στον φάρο του Μελαγκάβι. Η θέα που προσφέρει κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος είναι μοναδική.

Λειτούργησε πρώτη φορά το 1897 με πετρέλαιο και, με μόνο μια μικρή διακοπή στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, λειτουργεί αδιάλειπτα, ενώ από το 1982 και έπειτα έγινε κι αυτός ηλεκτροδοτούμενος.

 

Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

 

Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ