Κοροναϊός: Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για τα ταξίδια – “Πόλεμος” κατά των fake news

33

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να μην λαμβάνονται, υπό τον φόβο του κοροναϊού, μέτρα που παρεμβαίνουν στα διεθνή ταξίδια και στο εμπόριο και δεν είναι απαραίτητα.

«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες», δήλωσε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επαναλαμβάνοντας προηγούμενο μήνυμά του και πρόσθεσε ότι «η παγκόσμια συνδεσιμότητα είναι αδυναμία στο ξέσπασμα αυτό, όμως είναι και η μεγαλύτερη δύναμή μας».

Τι γίνεται με τα κρουαζιερόπλοια

Στο μεταξύ οι εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες αποφάσισαν να απαγορεύσουν την παρουσία στα κρουαζιερόπλοια επιβατών και μελών πληρώματος που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα μέσα στις 14 τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής ομοσπονδία τους που εδρεύει στη Γερμανία.

«Οι επιβάτες και τα μέλη πληρώματος που έχουν ταξιδέψει στην ηπειρωτική Κίνα στη διάρκεια των 14 τελευταίων ημερών ή που ήρθαν από τη χώρα αυτή στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα επιτρέπεται να επιβαίνουν» στα κρουαζιερόπλοια, εξήγησε σε ανακόινωσή της η Διεθνή Ένωση Πλοίων Κρουαζιέρας (CLIA) που έχει την έδρα της στο Αμβούργο.

“Πόλεμος” του ΠΟΥ κατά των fake news

“Πόλεμο” κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό ξεκινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος είπε πως η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «θα αγωνισθεί κατά της διάδοσης φημών και της παραπληροφόρησης», ενώ η επιδημία έχει πλέον χαρακτηριστεί «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».

«Για τον σκοπό αυτό, συνεργαστήκαμε με την Google ώστε αυτοί που αναζητούν πληροφορίες για τον κορονοϊό, να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσματα της έρευνάς τους», εξήγησε.

Όπως ανέφερε μέτρα για περιορίσουν τα fake news έχουν λάβει το Facebook, το Twitter, Facebook, το Tencent και το Tiktok.

Επίσης οι ομάδες του ΠΟΥ σ’ ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πλέον «24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίζουν τις πιο διαδεδομένες φήμες για τον νέο κορονοϊό», όπως τη δημοσίευση ψευδών συμβουλών στο Ίντερνετ σχετικά με φάρμακα ή θεραπείες.