Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας του με τη MICHELIN Guide, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας της Ελλάδας ως γαστρονομικού προορισμού παράδοσης και υψηλής ποιότητας.

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον MICHELIN Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα (full selection), την ένταξη για πρώτη φορά της Θεσσαλονίκης με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων (full selection) αλλά και της Σαντορίνης. Η επανένταξη της Αθήνας και η προσθήκη της Θεσσαλονίκης αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ενίσχυση του τουρισμού πόλεων (city break), ενώ η Σαντορίνη αναδεικνύεται ως premium γαστρονομικός προορισμός που συνδέει τη διεθνή φήμη της με υψηλού επιπέδου γαστρονομικές διακρίσεις.

Η ανακοίνωση για την ένταξη των νέων προορισμών πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο ειδικής τηλεδιάσκεψης, από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Ανδρέα Φιορεντίνο, και τον κ. Gwendal Poullennec, International Director of the MICHELIN Guide, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιου Αγγελούδη, και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης, κας Γεωργίας Νομικού.

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη του Γ. Γ. ΕΟΤ, Α. Φιορεντίνου, με τον International Director of the MICHELIN Guide, G. Poullennec, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στ. Αγγελούδη, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης, Γ. Νομικού, και τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα τουρισμού, Αλ. Μανδρίνο.

Όλες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη νέα συνεργασία που έρχεται ως αποτέλεσμα πολύμηνων συζητήσεων μεταξύ του ΕΟΤ, των φορέων και του Οδηγού, ενώ ο κ. Ανδρέας Φιορεντίνος δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υποδεχόμαστε τη Michelin στην Αθήνα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και που παρουσιάζουμε δύο νέους ελληνικούς προορισμούς στη διεθνή γαστρονομική κοινότητα. Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο εμβληματικούς προορισμούς παγκοσμίως, διαθέτει μια εκλεπτυσμένη και ξεχωριστή γαστρονομική σκηνή, ενώ η Θεσσαλονίκη αναδεικνύει τον πλούσιο γαστρονομικό της χαρακτήρα, διαμορφωμένο μέσα στους αιώνες ως ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών.»

Η γαστρονομία της Αθήνας (φωτό: Κ. Κουζούνη).

 

Ο Gwendal Poullennec, International Director του MICHELIN Guide, τόνισε:

«Η ένταξη της Αθήνας, της Σαντορίνης και της Θεσσαλονίκης στην επιλογή μας αναδεικνύει τη ζωντανή και πολυδιάστατη γαστρονομική κουλτούρα της Ελλάδας. Κάθε προορισμός προσφέρει ένα ξεχωριστό γαστρονομικό αποτύπωμα, διαμορφωμένο από την πολιτιστική του κληρονομιά, τις τοπικές πρώτες ύλες και τη δημιουργικότητα των σεφ του. Η νέα αυτή έκδοση θα στρέψει το ενδιαφέρον σε μια χώρα όπου η γαστρονομία συνεχίζει να συναρπάζει, να εμπνέει και να προσελκύει λάτρεις του καλού φαγητού από όλο τον κόσμο.»

Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης (φωτό: Π. Μεράκος).

 

Βασισμένη στην επιτυχημένη πορεία των συνεργασιών της περιόδου 2022–2025, η νέα συνεργασία με τον Οδηγό MICHELIN εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΟΤ για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας με εμπειρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ενισχύουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα της ελληνικής γαστρονομίας, στηρίζουν τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τον τουρισμό πόλεων, και προσελκύουν κοινό υψηλής ταξιδιωτικής δαπάνης.

Η γαστρονομία της Σαντορίνης (φωτό: Π. Μεράκος).

 

Μέρος του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας, αποτελεί η περαιτέρω διεύρυνση του Οδηγού MICHELIN και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, βάσει στρατηγικού οδικού χάρτη, που έχει συμφωνηθεί με τον ΕΟΤ ως Destination Partner του Οδηγού MICHELIN στην Ελλάδα.