Παέγια με θαλασσινά: Γεύση Ισπανίας στο πιάτο σου

4

Η Paella de Marisco είναι η πιο γνωστή εκδοχή της παραδοσιακής ισπανικής παέγιας, προερχόμενη από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Βαλένθια. Αρχικά οι αγρότες μαγείρευαν το ρύζι με ντομάτα και λαχανικά, ενώ στα παραθαλάσσια χωριά οι ψαράδες πρόσθεσαν σταδιακά θαλασσινά, δημιουργώντας αυτή τη δημοφιλή εκδοχή.
Η παέγια σερβίρεται παραδοσιακά σε μεγάλο, ρηχό τηγάνι (“paellera”) και αποτελεί σύμβολο ισπανικής κουζίνας, ιδανική για οικογενειακά τραπέζια και γιορτές.

Ακολουθεί η απλή συνταγή για 4 άτομα:

Υλικά:

  • 200 γρ γαρίδες καθαρισμένες

  • 200 γρ μύδια ή καλαμάρια (προαιρετικά)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

  • 2 ντομάτες, τριμμένες ή κονκασέ

  • 200 γρ ρύζι γλασέ

  • 600 ml ζωμό ψαριού ή νερό

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουτ. γλυκού σαφράν ή κουρκουμά

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Λίγο λεμόνι και φρέσκος μαϊντανός για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα. Σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

  2. Προσθέτεις την πιπεριά και τη ντομάτα, σοτάρεις 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  3. Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις 1-2 λεπτά να καλυφθεί από τη σάλτσα.

  4. Προσθέτεις τον ζωμό και το σαφράν, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις να σιγοβράσει 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το υγρό και να μαλακώσει το ρύζι.

  5. 5 λεπτά πριν τελειώσει, προσθέτεις γαρίδες και μύδια ή καλαμάρια για να μαγειρευτούν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

  6. Σερβίρεις με φρέσκο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

Tip: Η τραγανή κρούστα στη βάση (socarrat) είναι προαιρετική, αλλά δίνει αυθεντική ισπανική αίσθηση.