Τα σκήπτρα συνεχίζει να κρατάει και το 2025 ο ελληνικός τουρισμός. Ο προγραμματισμός της θερινής περιόδου 2025 αποτυπώνει μια σταθερή δομή της τουριστικής ζήτησης, με το ενδιαφέρον για την Ελλάδα να παραμένει ισχυρό από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η δυναμική από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Ευρώπη συνεχίζει να ενισχύεται.
Ο τουρισμός προς την Ελλάδα παραμένει ισχυρός, όπως καταδεικνύουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών. Για τη θερινή σεζόν 2025, έχουν προγραμματιστεί 28,2 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σχέση με το 2024.
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο κ. Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τόνισε ότι ότι η επιβολή των δασμών, θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι δαπάνες τους. Όσον αφορά την Ευρώπη όμως, ο κ. Χατζής είπε ότι είναι αισιόδοξος και θεωρεί ότι «δεν θα δούμε άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας».
Στην ερώτηση αν θα αλλάξει στρατηγική ο τουρισμός, ο κ. Χατζής είπε ότι βρισκόμαστε σχεδόν εν μέσω της σεζόν «οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά». Ο τουρισμός όμως, πρόσθεσε, είναι από τους βασικούς τομείς της οικονομίας και «πρέπει να κρατήσουμε την ποιότητα ψηλά, ώστε οι τουρίστες να επιλέγουν Ελλάδα».
Ο τουρισμός και οι ξένοι
Σύμφωνα με την ανάλυση του Air Data Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα με 5,6 εκατ. θέσεις (+2,2% σε σχέση με πέρυσι), αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 4,7 εκατ. θέσεις (+2,5%) και μερίδιο αγοράς 17%. Τρίτη είναι η Ιταλία με 2,5 εκατ. θέσεις (+3,9%) και μερίδιο αγοράς 9%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.
Από τις σημαντικές αγορές για τον εισερχόμενο τουρισμό, τη μεγαλύτερη αύξηση (+18,6%) καταγράφουν οι ΗΠΑ με 727 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις. Ανάμεσα στις σημαντικές αυξήσεις ξεχωρίζουν το Ισραήλ, που παρουσιάζει ισχυρή άνοδο +52,1%, ξεπερνώντας το 1,3 εκατ. θέσεις.
Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν και χώρες με μικρή μέχρι στιγμής δυναμικότητα όπως η Σαουδική Αραβία (+45,0 %) με 84 χιλ. θέσεις, η Αλβανία (+56,0%) με 156 χιλ. θέσεις και η Αρμενία (+68,5%) με 75 χιλ. θέσεις. Εντυπωσιακή αύξηση εμφανίζει και η Γεωργία, η οποία υπερδιπλασιάζει τη δυναμικότητά της (+113% ) με 126 χιλ. θέσεις.
Αντίθετα, μειώσεις παρατηρούνται από χώρες όπως η Γαλλία (-2,6%) με 1,7 εκατ. θέσεις, η Πολωνία (-6,7%) με 682 χιλ. θέσεις και η Δανία (-7,3% ) με 298 χιλ. θέσεις.
πηγή: ot.gr
