«Πού να μην πάτε το 2025»: Ποιο ελληνικό νησί βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» με τους προορισμούς

13

Παραδοσιακά οι ετήσιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί μας συμβουλεύουν ποιοι είναι οι καλύτεροι προορισμοί για κάθε χρονιά. Πλέον εκδίδουν καταλόγους με τα μέρη που πρέπει να αποφύγουμε, λόγω συνωστισμού, κόστους και υπερτουρισμού. Στο φετινό κατάλογο των προορισμών προς αποφυγή φιγουράρει και η Σαντορίνη.

Τον δρόμο έδειξε ο αγγλόφωνος ταξιδιωτικός οδηγός Fodor’s (που κυκλοφορεί από το 1949), εκδίδοντας μία «Νο List» για το 2025, με 15 προορισμούς προς αποφυγή.

Το 2024 ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά που η έννοια του «υπερτουρισμού» απέκτησε ευρεία δημοσιότητα. Τα διεθνή και τα ελληνικά ΜΜΕ φιλοξένησαν πλήθος ρεπορτάζ για το πώς δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί μετατρέπονται από παράδεισο για τους επισκέπτες σε κόλαση για τους ντόπιους. Είδαμε το πώς η τουριστική βιομηχανία εκτός από ευλογία – για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, μπορεί να γίνει κατάρα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, αυξάνοντας το κόστος στέγασης, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα ολόκληρων συνοικιών, οικισμών και πόλεων.

H Σαντορίνη πρωταγωνιστεί στο αφιέρωμα του Forbes με τους «προορισμούς προς αποφυγή»

Η λίστα των «απαγορευμένων»

Το Forbes, στην ανασκόπηση του 2024, αναφέρει ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερτουρισμού τη Σαντορίνη. Επίσης κάνει γενικότερη μνεία στα ελληνικά νησιά, που αντιμετώπισαν προβλήματα λειψυδρίας, καθώς η λεγόμενη «τουριστική φέρουσα ικανότητα» δεν άντεχε το βάρος των μαζικών αφίξεων.

Στη «λίστα των απαγορευμένων» του Fodor’s για το 2025 περιλαμβάνονται αρκετοί αρκετοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως η Βαρκελώνη, η Μαγιόρκα, τα Κανάρια Νησιά, η Βενετία και η Λισαβόνα, όπου οι ντόπιοι είναι απογοητευμένοι από τον υπερτουρισμό.

Στην Ασία, νησιωτικοί προορισμοί όπως το Μπαλί στην Ινδονησία και το Κο Σαμούι στην Ταϊλάνδη μπήκαν στον κατάλογο με τα μέρη που καλύτερα να αποφύγετε, εξαιτίας και της υπερβολικής ρύπανσης από πλαστικά απορρίμματα, που δεν ανακυκλώνονται επαρκώς.

«Δώδεκα ταξιδιωτικοί προορισμοί που πρέπει να αποφύγετε το 2025» είναι ο τίτλος αντίστοιχης λίστας του γυναικείου περιοδικού Βrit+Co. Εναλλακτικά προτείνει να τους επισκεφθείτε εκτός σεζόν, για μια πιο «αυθεντική και απολαυστική εμπειρία».

Βενετία, Ιταλία

Τα κρουαζιερόπλοια και τα σμήνη των τουριστών έχουν κατακλύσει την ιστορική πόλη, με αποτέλεσμα τα κανάλια της να υποφέρουν από «πλωτή» κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι υποδομές να καταστρέφονται και οι τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ο ντόπιος πληθυσμός μειώνεται καθώς οι Βενετσιάνοι φεύγουν, λόγω της μη βιώσιμης τουριστικής υπερεκμετάλλευσης. Την περασμένη άνοιξη, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την εισροή τουριστών, η πόλη έθεσε σε ισχύ ένα τέλος εισόδου για τους ημερήσιους ταξιδιώτες και έχει περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στις ακτές της.

Μπαλί, Ινδονησία

Κάποτε ένας ειδυλλιακός παράδεισος, το Μπαλί υποφέρει τώρα από κυκλοφοριακή συμφόρηση, περιβαλλοντική υποβάθμιση και υπερπλήρεις παραλίες. Οι πόροι του νησιού «γονατίζουν» από το βάρος του μαζικού τουρισμού, αλλά γίνονται προσπάθειες για την προώθηση της βιωσιμότητας, όπως η αναστολή έκδοσης αδειών για νέα ξενοδοχεία.

Μάτσου Πίτσου, Περού

Ο υπερτουρισμός έχει οδηγήσει σε διάβρωση και ζημιές στην αρχαία ακρόπολη των Ίνκας. Ένα σύστημα ποσοστώσεων και υποχρεωτική χρήση ξεναγών βοηθούν στη διατήρηση αυτού του δημοφιλούς νοτιοαμερικανικού προορισμού.

Σαντορίνη, Ελλάδα

Η φήμη του Instagram έχει μετατρέψει το άλλοτε γαλήνιο νησί σε τουριστικό hotspot. Οι στενοί δρόμοι είναι μονίμως φραγμένοι και οι ντόπιοι παλεύουν με την εκτίναξη του κόστους ζωής λόγω της τουριστικής ζήτησης. Η κυβέρνηση έχει από τότε περιορίσει τον αριθμό των ημερήσιων επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό.

Τσίνκουε Τέρε, Ιταλία

Οι Τσίνκουε Τέρε («Πέντε Χώρες») στην ανατολική Ριβιέρα της Λιγουρίας είναι γνωστές για τα πολύχρωμα ψαροχώρια,, χτισμένα στους βράχους, με την εκπληκτική θέα στις ακτές – ανακηρυγμένα από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Πλέον τα χωριά της Τσίνκουε Τέρε δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πολύ περισσότερους από όσους μπορούν να αντέξουν. Πλέον για να προστατεύσουν τα χωριά από τον υπερτουρισμό οι τοπικές αρχές έχουν εισαγάγει ανώτατα όρια στους επισκέπτες και τα κρουαζιερόπλοια

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Δημοφιλής προορισμός για χειμερινό τουρισμό, η Ισλανδία κατακλύζεται από τουρίστες που συρρέουν σε τοποθεσίες που έχουν γίνει διάσημες στο Instagram τοποθεσίες, όπως η Μπλε Λιμνοθάλασσα και η παραλία Diamond Beach. Είναι καλύτερο να ταξιδέψετε εκτός σεζόν – (Νοέμβριος έως Απρίλιος) και να επισκεφθείτε λιγότερο γνωστά σημεία, όπως η θερμή πηγή Sturlungalaug.

Μάγια Μπέι, Ταϊλάνδη (Νησιά Φι Φι)

Η εμβληματική παραλία, που έγινε δημοφιλής από την ταινία «Η παραλία» (The Beach), υπέστη οικολογική καταστροφή από τις ορδές των επισκεπτών και τα σκάφη. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καταστράφηκαν και η παραλία έκλεισε για χρόνια για να επιτρέψει την ανάκαμψη. Έκτοτε άνοιξε ξανά μετά από ένα τεράστιο έργο αναζωογόνησης, αλλά έχουν εισαχθεί ανώτατα όρια επισκεπτών.

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Η τεράστια επιτυχία της σειράς Game of Thrones έφερε σμήνη τουριστών σε αυτή τη μεσαιωνική πόλη. Τα πέτρινα σοκάκια της «αναστενάζουν» από το πλήθος των τουριστών, και το λιμάνι της πόλης «πνίγεται» από τα κρουαζιερόπλοια. Για το λόγο αυτό οι τοπικές αρχές λαμβάνουν πλέον μέτρα τον περιορισμό των καθημερινών επισκεπτών και την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τα κρουαζιερόπλοια.

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κυριαρχούν πλέον στην αγορά κατοικίας, χάρη στις προσιτές πτήσεις και τη μόδα των ψηφιακών νομάδων. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των ενοικίων και εκτοπισμό των ντόπιων. Οι ιστορικές γειτονιές κατακλύζονται από τουρίστες, γεγονός που τις καθιστά επίσης λιγότερο γοητευτικές. Οι υποδομές και οι λειτουργίες της πόλης, από τις δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων, δυσκολεύονται να σηκώσουν το βάρος των τουριστικών εισροών.

Πηγή: in.gr